Οι πρώτες εικόνες από τον σεισμό στην Κεφαλονιά. Τί λένε οι κάτοικοι του νησιού.

Δύσκολη κατάσταση στο Ληξούρι από τον σημερινό σεισμό. Στην μισή πόλη κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί. Πρόσθετες ζημιές φαίνεται να υπάρχουν στο λιμάνι καθώς και στο εξωτερικό των κτιρίων, μάρμαρα, γύψινα, πιθανόν και μπαλκόνια. Κτίρια που είχαν "κτυπηθεί" στον πρώτο σεισμό φαίνεται να έχουν υποστεί πρόσθετες ζημιές. Σήμερα έχει και 9 μποφόρ και δεν υπάρχει συγκοινωνία με το φέρυ-μποτ, ενώ ο δρόμος Ληξούρι Αργοστόλι είναι ακόμη κλεισμένος από τις κατολισθήσεις του πρώτου σεισμού.

Tεράστια αναστάτωση επικρατεί στους κατοικους του νησιου, οπως φαίνεται και από τα μηνύματα που αναρτουν από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

" Τεράστιες ζημιές σε κτίρια κ οδικό δίκτυο! Βρέχει κιόλας κ δεν μπορούμε να σταθούμε πουθενά." αναφέρει μέσα από την σελίδά της στο fb, μία κάτοικος του Ληξουρίου.

" Αν γνωρίζετε παγιδευμένο κόσμο είτε καταρρεύσεις κτιρίων ενημερώστε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε" αναφέρει ένας άλλος, ενώ φίλοι και γνωστοί προσπαθούν να τους συμπαρασταθούν δίνοντάς τους "κουράγιο" διαδυκτιακά.

Πριν από λίγο μάλιστα εκδόθηκε ανακοίνωση απο την πολιτική προστασία η οποία αναφέρει "Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Παλικής ότι για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων", ενώ με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ενεργοποιείται το σχέδιο «Δευακλίων» για την Κεφαλονιά και στο νησί μεταβαίνουν ένα C-27 και ένα αρματαγωγό μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Επιπλεόν κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά, με ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, προκειμένου να βρίσκονται στο νησί στην περίπτωση που χρειαστεί η άμεση επέμβαση τους.

Παράλληλα, στην Κεφαλλονιά μεταβαίνουν και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Πρόκειται για το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εντός της ημέρας αποπλέει για το νησί το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» για να συνδράμει περαιτέρω.

Το πρώτο μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, και επιβαίνει ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.

Σημειώνεται ότι το ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό – μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από το Ληξούρι.

 

με πληροφορίες και φωτογραφίες από porosnews.blogspot.gr, και inkefalonia.gr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://inkefalonia.gr/enimerosi/koinonia/item/19487-prin-ligo-poly-isxyri-seismiki-donisi-5-9-vathmon.html

 

2014-02-03