Δύσκολο βράδυ για το Ληξούρι

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ληξουρίου προκειμένου να οργανωθούν οι κινήσεις βοήθειας προς τους πληγέντες από το σεισμό. Στη σύσκεψη πήραν μέρος, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στελέχη της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Πολλοί Ληξουριώτες σήμερα θα κοιμηθούν σε σκηνές (ήδη στήνονται στο γήπεδο του Αγ. Αντωνίου προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους το επιθυμούν), και 12 λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Το πρόβλημα στο Ληξούρι και την Παλική έχει γίνει πολύ πιο έντονο απ` ότι μετά τον πρώτο σεισμό γιατί έχουν μειωθεί τα κατοικήσιμα σπίτια. Πολλά παρουσίασαν ρωγμές για πρώτη φορά, σε άλλα επιδεινώθηκε η κατάσταση που τα άφησε ο πρώτος σεισμός ενώ πολλά σπίτια παρουσίασαν προβλήματα για πρώτη φορά.

Είναι κάτι περισσότερο από ορατό το σοβαρό πρόβλημα στέγασης των πληγέντων και γι` αυτό το λόγο ο δήμαρχος Κεφαλονιάς ζήτησε να έρθει στο Ληξούρι μεγάλος αριθμός από κοντέινερ.

Επίσης οι κάτοικοι μπορούν να σταθμεύσουν απόψε μέσα στα φέρι μποτ, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορούν να πάνε στο κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου όπου ήδη φιλοξενούνται οι γέροντες από το Γηροκομείο Ληξουρίου το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από τον σεισμό της προηγούμενης Κυριακής.

Τέλος, αποκαταστάθηκαν ορισμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης όμως συνεχίζουν να υπάρχουν περιοχές της Παλικής αλλά και μεμονωμένα σπίτια χωρίς ρεύμα.

Ο δρόμος έχει ανοίξει σε πολλά σημεία του δικτύου.

 

Τι είναι το σχέδιο «Δευκαλίων» που ενεργοποιήθηκε για την Κεφαλονιά

Το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενεργοποιήθηκε με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλου.
Το σχέδιο στην ουσία οργανώνει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας για αντιμετώπιση πυρκαγιών και γενικότερα φυσικών καταστροφών.
Οι ένοπλες δυνάμεις θα συμβάλουν σε θέματα διοικητικής μέριμνας, οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού από πληγείσες περιοχές, αποκατάσταση υποδομών πληγεισών περιοχών με ειδικό  εξοπλισμό κ.α.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων» περιλαμβάνει στελέχη από την Πυροσβεστική, την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, προσωπικό ελικοπτέρων Chinook του Στρατού Ξηράς, Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, χειριστές μηχανημάτων και ειδικών οχημάτων και προσωπικό διοικητικής μέριμνας.

 

2014-02-03

kefalonitikanea.gr