Τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο Περιφερειάρχης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

Την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Επιτροπής των Περιφερειών και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. ζήτησε, με έγγραφό του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά, μετά τους σεισμούς.

Απευθυνόμενος στους Επιτρόπους, Γιόχαν Χαν και Ολι Ρεν, καθώς και τους Προέδρους των Επιτροπών, Ramon Luis Valcarce Siso και Danuta Maria Huebner, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η νησιωτική Περιφέρειά μας έχει πληγεί σοβαρά από τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς στο νησί της Κεφαλονιάς, η οποία κηρύχτηκε ως σεισμόπληκτη.
Παρά τη σεισμική θωράκιση των κτηρίων του νησιού – λόγω του μεγάλου καταστροφικού σεισμού του 1953 – οι ζημιές από τους πρόσφατους μεγάλης ισχύος σεισμούς αλλά και το πλήθος των μετασεισμών, κρίθηκαν από τους ελεγκτές μηχανικούς ως πολύ σοβαρές.
Πέραν των δημοσίων κτηρίων, του οδικού δικτύου που καταστράφηκε στην περιοχή της Παλλικής ολοσχερώς, σοβαρότατες ζημιές έχουν υποστεί πολλά σπίτια οι κάτοικοι των οποίων υποχρεώνονται να διαμένουν στην ύπαιθρο και μάλιστα κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.
Επίσης, τα προβλήματα που προκλήθηκαν τόσο στην ηλεκτροδότηση όσο και στην υδροτότηση της περιοχής, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη τη διαβίωση των κατοίκων.    
Γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά ότι η περιοχή της Κεφαλονιάς είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και, σύμφωνα με τα στοιχεία των σεισμολόγων, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει επί μήνες.
Με δεδομένη την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχω τη βεβαιότητα ότι τόσο η Επιτροπή των Περιφερειών όσο και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν θα παραμείνουν αμέτοχες και απαθείς στα δύσκολα συμβάντα της Κεφαλονιάς και των κατοίκων της.
Ζητάμε την αρωγή σας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την άμεση διαβίωση των κατοίκων, που χρήζουν βοήθειας κάθε τρόπου και βαθμίδας. Κυρίως εκείνων οι οποίοι έχουν απολέσει τα σπίτια τους, είναι άνεργοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Υπάρχουν, όπως κατανοείτε κι εσείς, σοβαροί λόγοι για την επίσπευση των ενεργειών μας στην κατεύθυνση πρόνοιας και ταχύτητας βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους».

Στελέχη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά


Στην Κεφαλονιά έχει μεταβεί ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Νικήτας Καραλής, προκειμένου να συμμετάσχει στις συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου, με αντικείμενο την αποκατάσταση των δρόμων που έχουν καταστραφεί από τους σεισμούς και τη διερεύνηση τρόπων άμεσης βοήθειας στους πληγέντες.

Επίσης, στην Κεφαλονιά βρίσκεται και η Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Π.Ι.Ν. Αγγελική Μαργαρίτη, η οποία θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την τροποποίηση του προϋπολογισμού για το 2014 και την τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος δράσης της Π.Ι.Ν., προκειμένου να διατεθεί μεγαλύτερο ποσό στην Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τη συντήρηση του οδικού δικτύου και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν μετά το σεισμό.

Έλεγχος για τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης των σεισμόπληκτων κατοίκων

Επειγόντως μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Κική Παυλοπούλου, ο Διευθυντής Υγείας, Κυριάκος Κατσώρας και ο Επόπτης Υγείας, Γιώργος Ναούμ, για να εξετάσουν από κοντά τις συνθήκες υγιεινής των υδάτων αλλά και διαβίωσης των σεισμόπληκτων κατοίκων.

Η λειτουργικότητα των σχολείων

Στην Κεφαλονιά, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ισχυρού σεισμού, βρισκόταν ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Ανθης, ο οποίος είχε μεταβεί στο νησί προκειμένου να συνεργαστεί με τους αρμοδίους για το ζήτημα της λειτουργικότητας των σχολείων.

2014-02-04