5.000 οι άστεγοι


Εως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτήρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές στο 55%
Ενας ακόμη ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε χθες το βράδυ τους κατοίκους της Κεφαλονίας, χιλιάδες εκ των οποίων πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, πλοία, λεωφορεία των ΚΤΕΛ και αυτοκίνητα.

Το Ληξούρι θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή, με τους αστέγους να φτάνουν τους 5.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτήρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές στο 55%. Σοβαρά προβλήματα έχουν επίσης διαπιστωθεί σε 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε πως πρώτος στόχος είναι να καταστεί το νησί «λειτουργικό», με έργα για την αποκατάσταση λιμανιών και του οδικού δικτύου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των σκηνών στους ανοιχτούς χώρους που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση από τους μηχανικούς, που πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε όλες τις περιοχές.

Οι κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές της Παλικής το βράδυ της Τρίτης μοιράστηκαν 3.000 μερίδες φαγητού, που προετοιμάστηκαν ειδικά γι` αυτούς.

2014-02-05

protothema.gr