Υδρογονανθρακες στο Ιόνιο:Αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο-Πέντε βασικές ελλείψεις

Αρνητική, κατά πλειοψηφία, ήταν η απόφαση που έλαβε πριν από λίγη ώρα (29.04.2017/19.20ΜΜ) το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που συνεδρίασε στη Κεφαλονιά, στο οποίο συζητήθηκε η γνωμοδότηση επί της "Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος". Στην πολύωρη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Μιχάλης Μπερριόπουλος και ο κ. Δρακάτος εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εξετάστηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές και παρατέθηκαν όλα τα επιχειρήματα.

Ωστόσο, στο τέλος επικράτησε η εισήγηση του Περιφερειάρχη Θοδωρή Γαλιατσάτου ο οποίος δεν αρκέστηκε σε ένα γενικό "ΟΧΙ" αλλά έθεσε και 5 σημεία, αδυναμίες όπως τα χαρακτήρισε, της μελέτης τα οποία αφορούν στην απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης ατυχημάτων, στην αρτιότητα αφού δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, στη σεισμικότητα -πρόληψη και παρακολούθηση-, στα κέρδη- οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και στην απουσία δημόσιου φορέα ελέγχου και εποπτείας από τεχνολογική, επιστημονική και κάθε άλλη άποψη.

Όλα αυτά ένα χρόνο πριν το πρώτο γεωτρύπανο αρχίσει να τρυπά τον βυθό του Ιονίου, που κάποιοι έχουν βαφτίσει Πατραϊκό, τα ερωτήματα για το αν θα επηρεαστεί η σεισμικότητα της περιοχής και αν θα έχει αντίκτυπο στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών, παραμένουν. Οι πολίτες και των τριών περιφερειών που εμπλέκονται, δηλαδή Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, δηλώνουν άγνοια για τα τεκταινόμενα και ζητούν ενημέρωση. Υπέρ του δημόσιου διαλόγου τάσσονται και στελέχη της αντιπολίτευσης των Περιφερειών, καθώς θεωρούν ότι οι ημερίδες ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα και μόνο.

imerazante.gr

23:25:55

2017-04-29