Στα «σκαριά» η απευθείας σύνδεση της Ζακύνθου με την Κωνσταντινούπολη

Συνέντευξη στην Γεωργία Καλαμαρά

«Στόχος μας είναι να δούμε περισσότερους Τούρκους στη Ζάκυνθο». Έτσι κλείσαμε τη συνέντευξη με τη Γενική Διευθύντρια της τούρκικης εταιρείας αερομεταφορών «Turkish Airlines», Gülay Öztürk. Η επίσκεψή της στο νησί το Σαββατοκύριακο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Στέλιου Μποζίκη, είχε στόχο να διερευνηθούν τα πλαίσια της συνεργασίας των δύο πλευρών.

ΕΡ.: Πότε και πώς ξεκίνησε η συνεργασία της «Turkish Airlines» με το Δήμο Ζακύνθου και πού στοχεύει;

ΑΠ.: Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε τις πιθανότητες της αεροπορικής σύνδεσης των δύο περιοχών. Φέτος, σε πέντε νησιά του Αιγαίου, στη Σάμο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και στην Κω, καταργήθηκε η visa και οι Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν σε αυτούς τους προορισμούς χωρίς κόπο. Ξέρουμε, πως στους Τούρκους αρέσει να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, κυρίως όμως τα νησιά του Αιγαίου. Τα Ιόνια δεν είναι δημοφιλής προορισμός στην Τουρκία και έτσι, συνεργαζόμαστε με το Δήμο για να ωφεληθεί και να αναπτυχθεί ο τομέας του τουρισμού.

ΕΡ.: Γιατί εξετάζετε για αυτό το σκοπό τη Ζάκυνθο και όχι κάποιο άλλο νησί του Ιονίου;

ΑΠ.: Γιατί είναι ένα πανέμορφο νησί, βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και απέχει μόλις τρεις ώρες από την Πάτρα. Η εταιρεία μας πραγματοποιεί καθημερινά τρεις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη για Αθήνα και μπορούμε να συνδέσουμε τους Τούρκους με τους Ζακυνθινούς δια μέσω αυτών των πτήσεων.

ΕΡ.: Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία η εταιρεία σας;

ΑΠ.: Η «Turkish Airlines» δεν είναι ένας τοπικός αερομεταφορέας. Πραγματοποιεί πτήσεις σε 201 διαφορετικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να συνδέσουμε τους Αμερικάνους ή τους Ελληνοαμερικάνους με την Αθήνα και τη Ζάκυνθο μέσω Κωνσταντινούπολης. Καθημερινά πραγματοποιούμε τρεις πτήσεις σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λος Άντζελες και καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε ένα τεράστιο αριθμητικά κοινό, αφού η ελληνική ομογένεια στην Αμερική αγγίζει τα 3.000.000 έως 4.000.000 άτομα. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος που μπορούμε να συνεργαστούμε με το Δήμο Ζακύνθου.

ΕΡ.: Πώς πιστεύετε και σε ποιους τομείς ότι θα ωφεληθεί η Ζάκυνθος από αυτή τη συνεργασία;

ΑΠ.: Θα ωφελήσει σίγουρα τον τουρισμό και στις δύο χώρες. Γι’ αυτό, άλλωστε στα σχέδιά μας είναι να φέρουμε στη Ζάκυνθο Τούρκους τουριστικούς πράκτορες, ενώ παράλληλα έχουμε προγραμματίσει στο τέλος του Νοέμβρη, ζακυνθινή αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή με ταξιδιωτικές εταιρείες και με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες.

ΕΡ.: Όλο το χειμώνα, η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε στα διεθνή ΜΜΕ για την οικονομική κρίση και την μέχρι πρότινος πολιτική αστάθεια, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η τουριστική κίνηση σε όλη τη χώρα και τη Ζάκυνθο. Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για αυτή τη συνεργασία;

ΑΠ.: Είναι λογικό η οικονομική κρίση να επηρεάζει τον τουρισμό. Αλλά αυτό δεν μας προβλημάτισε, διότι η «Turkish Airlines» είναι μία εταιρεία που μεγαλώνει και συνεχώς αποκτά περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις. Δεν είναι πρόβλημα το να φέρουμε τουρισμό στη Ζάκυνθο. Ούτε εσείς έχετε πρόβλημα με την προσέλκυση τουριστών, διότι το νησί έχει καταπληκτικές παραλίες, εστιατόρια κλπ. Αν οι Τούρκοι γνωρίσουν την Ελλάδα, θα έρχονται συχνά. Άλλωστε οι δύο λαοί μοιάζουν πολύ και η προτίμηση των Τούρκων για κρουαζιέρες στο Αιγαίο είναι δεδομένη. Οπότε, θεωρώ πως μπορούμε να βελτιώσουμε την τουριστική αγορά.

ΕΡ.: Μέχρι στιγμής ποια αξιοθέατα απολαύσατε στη Ζάκυνθο;

ΑΠ.: Επισκέφθηκα το Ναυάγιο και σήμερα το απόγευμα (Κυριακή) πρόκειται να δω τις Γαλάζιες Σπηλιές και τις χελώνες Καρέτα – Καρέτα. Ελπίζω να έχουν την ευκαιρία να τα δουν και περισσότεροι Τούρκοι στο μέλλον. Αυτή, τουλάχιστον είναι η πρόθεσή μας.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, για την επίσκεψη της Gülay Öztürk, δήλωσε: «Από τη στιγμή που βλέπουμε τα σημάδια της οικονομικής κρίσης και στη Ζάκυνθο, ο Δήμος οφείλει να ακολουθήσει πολιτικές που θα φέρουν την ανάπτυξη και ο τουρισμός είναι ο τομέας που μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτό το σκοπό. Η Τουρκία είναι μία αναδυόμενη αγορά με μία μεσαία τάξη συνεχώς αυξανόμενη που ολοένα αποκτά μεγαλύτερη οικονομική ισχύ. Αυτή η κοινωνική τάξη είναι εν δυνάμει τουρίστες της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ζακύνθου. Αυτό που απαιτείται είναι πρόγραμμα και στόχευση και αν δεν επιτευχθεί τώρα η απευθείας σύνδεση Ζακύνθου – Κωνσταντινούπολης, μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον. Τέλος, θέλω να πω στους κακόπιστους πως τα έξοδα για το ταξίδι της ζακυνθινής αντιπροσωπείας στην Τουρκία δεν θα επιβαρύνουν το Δήμο, αλλά τις τουρκικές αερομεταφορές».

imerazante.gr

2012-09-18