ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ σε δημοσίευμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ σε δημοσίευμα της “ΗΜΕΡΑΣ”

Για το δημοσίευμά μας “Οι ΓΚΡΙΖΕΣ σελίδες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρει:
Κύριε Διευθυντή,
Αβασάνιστα, υιοθετείτε θέσεις και απόψεις που είναι εν πολλοίς ψευδείς και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Καλλιεργείται καχυποψία για την Περιφέρεια από κάποιους που, αφού δεν κατάφεραν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, σκέφτονται να διαλύσουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κινδυνολογώντας συνεχώς.
Ο «Δούρειος Ίππος» έχει ονοματεπώνυμο και τον γνωρίζουν οι Επτανήσιοι. Θέλει να παραβλέψει ότι οι Επτανήσιοι εμπιστεύτηκαν τον Περιφερειάρχη για την έντιμη και ξεκάθαρη πολιτική του θέση.
Σχετικά με τα στοιχεία του δημοσιεύματος και την αναφορά σε ποσά που δόθηκαν για την τουριστική προβολή, μέσα από εκδηλώσεις, πέραν του ότι ανατέθηκαν με σύννομο τρόπο, τα κριτήρια ήταν αφενός η συμβολή των εκδηλώσεων αυτών στην τουριστική προβολή και αφετέρου τα αιτήματα των φορέων.
Γνωρίζετε, ίσως καλύτερα απ’ όλους, ότι πολλές από τις δράσεις είχαν διαπεριφερειακό χαρακτήρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
• Δόθηκαν 11.000 ευρώ για το αξιόλογο μουσικό σύνολο της Ζακύνθου «Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, την οποία και η εφημερίδα σας πρόβαλε με θετικά σχόλια.
• Εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση ήταν, επίσης, η αδελφοποίηση των Μουσείων Σολωμού Ζακύνθου και Κέρκυρας, στην οποία η Περιφέρεια ήταν συνδιοργανωτής.
• Περιοδεία και εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στη Ζάκυνθο.
• 24η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα (Ράλλυ Ιονίου), που αφορούσε σε όλα τα νησιά.
• Συναυλία Φιλαρμονικής στη Ζάκυνθο.
• Εκδήλωση για το μαθητικό τουρισμό στην έκθεση «Φιλοξένια»
• Εκδήλωση STRAMILANO στο Διεθνή Μαραθώνιο Μιλάνου.
• Εκδήλωση για δημοσιογράφους στη Βιέννη.
• Εκδήλωση στο μετρό του Λονδίνου (στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων).
Αξίζει να σας αναφέρω ότι η Κέρκυρα, λόγω πληθυσμού και μεγάλου αριθμού σωματείων αλλά, κυρίως, λόγω δυνατότητας διοργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων, εμφανίζεται ευνοημένη εξαιτίας και μόνο του γεγονότος ότι φιλοξενεί διεθνούς φήμης εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν πολλοί φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό, πρεσβευτές του Επτανησιακού Πολιτισμού. Θεωρώ ότι και μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προβάλλεται συνολικά.
Σημειώνεται ακόμη ότι για τις εκδηλώσεις αυτές δαπανήθηκε ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ποσού.
Τέλος, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, μετά από προτάσεις των Αντιπεριφερειαρχών, εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και χρηματοδοτήθηκε η συνδιοργάνωσή τους.
Όσο θα περνάει ο καιρός, ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται το ρόλο του καθενός και τη σκοπιμότητα των γραφομένων του. Το σίγουρο είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε αυτούς τους δύσκολους για όλους μας καιρούς, προσπαθεί να παράγει έργο και κάποιοι το έργο αυτό, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, προσπαθούν να το μειώσουν.
Με εκτίμηση
Σπυρίδων Σπύρου
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Καλό το ανέκδοτο… το άλλο με τον Τοτό;
κ. Περιφερειάρχα, δεν είναι πολιτική ντροπή η βλέψη που έχετε, για την βουλευτική έδρα της Κέρκυρας. Σας ταιριάζει απόλυτα. Ακόμη και ο Δήμος Κέρκυρας…. είναι πιο κοντά στο dna σας.
Ενώ δεν θίξαμε την προσωπικότητα και το χαρακτήρα σας, εσείς έχετε το πολιτικό θράσος να μας χαρακτηρίζετε… Φαίνεται , ότι σας ανησυχούν τα στοιχεία που η εφημερίδα μας έδωσε στη δημοσιότητα…
Κάνουμε τη δουλειά μας κ. περιφερειάρχη.
Την περιφέρεια, δεν θα τη «διαλύσουμε» εμείς κ. Σπύρου, αλλά όλοι εκείνοι, που τη θέλουν «Νομαρχία της Κέρκυρας». Όλοι εσείς που τη χρησιμοποιείτε για να ολοκληρώσετε το πολιτικό σας προφίλ, στην τοπική σας κοινωνία. Όλοι εκείνοι που δεν έχουν την τόλμη, να αποτρέψουν τα «χατίρια» των «Κερκυραϊκών απαιτήσεων». Όλοι εσείς που επιμένετε στην πολιτική κόντρα, Τρεπεκλής – Δένδιας ή Σπύρου. Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ Αλυκών Ποταμού και Λιστόν… Άντε και μέχρι το κανόνι…

Γλώσσα βιαστική, που αλήθεια λέει…
Λέτε: Η Κέρκυρα, λόγω πληθυσμού, η Κέρκυρα λόγω υψηλού επιπέδου, η Κέρκυρα λόγω διεθνούς φήμης, η Κέρκυρα λόγω μεγάλου αριθμού σωματείων, η Κέρκυρα από μόνη της προβάλει όλη την Περιφέρεια… Λέτε την αλήθεια σας, κ. Σπύρου. Ακόμη και μέσα από την κόντρα σας με τα υπόλοιπα νησιά συσπειρώνετε τον Κερκυραϊκό λαό, επικοινωνώντας του ότι, δουλεύετε αποκλειστικά γι’ αυτόν. Καλά μας κάνετε… ας προσέχαμε…
Έχετε προσωπική εικόνα για το τι γίνεται στα υπόλοιπα νησιά; Μπορείτε να μας πείτε με απόλυτη ευθύνη και σιγουριά, ποια είναι τα «διεθνούς φήμης έργα» των σωματείων της περιφέρειάς μας; Ξέρετε; Βάλτε – πάλι – τους ειδικούς συμβούλους να ψάξουν, διότι τους αντιπεριφερειάρχες σας (από Λευκάδα και κάτω), τους θέλετε «τυφλούς και πειθαρχημένους». Έχετε τον τρόπο να τους θυμίζετε, τη «μεγάλη χάρη» που τους κάνατε και πήραν το θώκο, …διότι «αν δεν ήσασταν προσωπικά εσείς» και «η εμπιστοσύνη της Κέρκυρας», δεν θα είχαν ούτε γραφείο…

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…
Σκόπιμα… διασκεδάζετε τις εντυπώσεις, αποτυπώνοντας ένα ποσό… που υποτίθεται ότι διαθέσατε για τη Ζάκυνθο και για το πλέον σπουδαίο πολιτιστικό σχήμα της Ζακύνθου (και από τα σπουδαιότερα των Ιονίων και της Ελλάδας), μιλώντας πολιτικάντικα… με νούμερα, ενώ για τα υπόλοιπα μη Ζακυνθινά σχήματα… δεν αναφέρετε σκόπιμα ποσό (;). Ψεύδεστε κ. Περιφερειάρχα, διότι σύμφωνα με την απάντηση των Τραγουδιστάδων, ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΟΤΕ ούτε ένα ευρώ από εσάς, αλλά και από κανέναν άλλον…

Εσείς κι εμείς…
Κι εμείς, κ. Σπύρου, παλεύουμε, σε έναν δύσκολο χειμώνα, να μη ζούμε φυλακισμένοι, από τα δρομολόγια μέχρι την τοπική οικονομία… μια οικονομία που δεν θέλει να τη στηρίξει η περιφέρεια, γιατί έτσι γουστάρουν «πέντε αγύριστα μυαλά»… ίσως και πέντε «ειδικοί, έμπιστοι άνθρωποί σας».
Η βεραμέντε «οικονομική ενίσχυση» για Ζακυνθινές εκδηλώσεις που καταγράφετε στην απάντησή σας, είναι πέρα για πέρα συνδεδεμένες με την Κέρκυρα. ΟΛΕΣ. Τα τοποθετείτε πολύ ωραία κ. Περιφερειάρχα (εσείς ή οι ειδικοί σας σύμβουλοί) για να καταλήξετε τελικά ότι με δράσεις της Κέρκυρας, έχει ωφεληθεί όλο το Ιόνιο. Ναι, οι δράσεις ήταν της Κέρκυρας και τις «απόλαυσαν» και τα υπόλοιπα νησιά. Συμφωνούμε!
Σημ. Εμείς δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να αντιτεθούμε στην εντιμότητά που μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι σας χαρακτηρίζει. Για αυτό δεν θα σας χαρακτηρίσουμε ψεύτη ή αβασάνιστο. ΑΝ πρέπει να ανοίξει στην παρούσα στιγμή ένας δημόσιος περιφερειακός διάλογος, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συνεργασία περιφέρειας – διαχειριστικής αρχής, να πάει στην αυλή σας και το κόστος της, στα λόμπυ, στην ΕΤΙΝ, στα διασυνοριακά προγράμματα, στις δράσεις της Αδριατικής, στο περιεχόμενο αποφάσεων, στην δομή και λειτουργία της οικονομικής επιτροπής, στην αντιμετώπιση των αντιπεριφερειών και των περιφερειακών συμβούλων, στις ανύπαρκτες προσπάθειες (;) που κάνετε δύο χρόνια, για να κρατήσετε όρθια την οικονομία και την επιχειρηματικότητα σε τούτο τον νησιωτικό τόπο…
Με απόλυτη εκτίμηση
Σπύρος Καμπιώτης


Η απάντηση των «Τραγουδιστάδων»
Αξιότιμε κύριε γενικέ,
Στο από 18-1-2013 έγγραφο σας προς την Διεύθυνση της εφημερίδας «Ημέρα της Ζάκυνθος», το περιεχόμενο της οποίας μας γνωστοποιήθηκε, αναφερόμενος στις δράσεις διαπεριφεριακού χαρακτήρα, αναφέρετε: «δόθηκαν 11.000 ευρώ για το αξιόλογο μουσικό σύνολο της Ζακύνθου “Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, την οποία και η εφημερίδα σας πρόβαλε με θετικά σχόλια».
Σχετικά με την αναφορά σας αυτή, αισθανόμενοι ιδιαίτερη τιμή για την εκτίμηση που χαίρουμε στη συνείδησή σας, κρίνουμε σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα:
1. Όπως γνωρίζετε το ποσό των 11.000 ευρώ δόθηκε απευθείας αποκλειστικά και αρκετά ετεροχρονισμένα, στο ταξιδιωτικό γραφείο, που είχε αναλάβει και προπληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια, στα οποία και μόνο, αφορούσε το ποσό αυτό.
2. Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για τους Τραγουδιστάδες, όπως προφανώς από παραδρομή άλλα πάντως αδόκιμα αναφέρετε, αλλά ήταν δική σας χορηγία για την εκδήλωση της Ιόνιας Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής, πρόεδρος της οποίας μάλιστα, τυγχάνει ο εντιμότατος και δραστήριος Κερκυραίος κ. Νίκος Μπάρδης. Θυμίζουμε ότι, για το σκοπό αυτό, αφού μάλιστα η εκδήλωση αυτή δεν είχε γίνει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σας είχε επισκεφθεί στην Κέρκυρα το Πάσχα του 2011.
3. Επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν διαβάζετε τα έγγραφα που φθάνουν στο γραφείο σας και απευθύνονται σε εσάς προσωπικά, σας θυμίζουμε πως τα ομογενειακά σωματεία που αιτήθηκαν και σας ζήτησαν να καλύψετε ΜΟΝΟ τα έξοδα μετάβασης, (διότι τα έξοδα, διαμονής, μεταφορών, σίτισης, χώρου, ήχου, οργάνωσης και προβολής τα είχαν καλύψει οι ίδιοι) και ήταν:
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΥΣ»
• ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
• ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΕΦΑΛΟΣ»
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΙΚΟΥΣΙΩΝ «Η ΕΡΙΚΟΥΣΑ»
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΘΩΝΩΝ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ «ΤΟ ΜΑΘΡΑΚΙ
»
4. Θα μπορούσαν οι ομογενείς, να έχουν προσκαλέσει οποιοδήποτε άλλο από τα δραστηριοποιούμενα στα Επτάνησα πολιτιστικά σχήματα. Δεν θα χρηματοδοτούσατε άραγε τότε την εκδήλωση;
5. Μας προκαλεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις άλλες, αναφερόμενες στο έγγραφό σας, δράσεις, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέρεστε σε ποσό! Όμως δεν θα ήταν περισσότερο διαφωτιστικό να μας γνωρίζατε το κόστος και των άλλων εκδηλώσεων στις οποίες αναφέρεστε, για να κρίνουμε κι εμείς με τα δικά μας κριτήρια το μέγεθος της ευαισθησίας σας για τον πολιτισμό και την τουριστική προβολή των νησιών μας; Θα θέλαμε αλήθεια να ξέραμε τα μεγέθη των επιχορηγήσεων σε σωματεία και ιδιώτες που αφορούν την περιφέρειά μας.
6. Όπως γνωρίζετε από την προφανώς καλή σας πληροφόρηση, οι Τραγουδιστάδες της Ζάκυνθος, στα είκοσι χρόνια της πορείας τους, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης από κανένα δημόσιο φορέα. Αντίθετα δώσαμε βήμα σε πολλές εκδηλώσεις μας, σε πολλούς αιρετούς για να βγάζουν αβίαστα λόγους για την προσφορά τους στον πολιτισμό. Κανένας όμως ποτέ δεν ρώτησε που στεγάζεται το αξιόλογο συγκρότημα , ή τι γίνεται με τα «μεροκάματα» των μουσικών που χάνονται σε κάθε ταξίδι. Τι οικογενειακό, προσωπικό και επαγγελματικό κόστος έχει μια εθελοντική μετακίνηση και δράση. Γιατί ο ερασιτεχνισμός και η φιλοπατρία θέλουν «αίμα». Σε αυτό το επίπεδο ας μιλάμε από δω και πέρα.
7. Γιατί αγαπητέ κύριε γενικέ, οι εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν είναι καν δράσεις. Δράσεις είναι οι υποδομές . Η δημιουργία τους ή η διατήρησή τους . Ένα ταξίδι του Λυκείου Ελληνίδων ή των Τραγουδιστάδων δεν είναι δράση . Είναι «θεάματα». Δεν γνωρίζουμε αν στις μέρες που περνάμε δίνετε και «τον άρτον». Μακάρι και το ευχόμαστε. Αλλά προσέξετε μη μετά το τέλος της θητείας σας μείνουν για να μας θυμίζουν την προσφορά σας στον πολιτισμό μόνο τέτοιου είδους «δράσεις».
Για τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος
Ιωάννης Γιατράς
Μέλος Δ.Σ.
Δικηγόρος

2013-01-21

imerazante.gr