ΧΑΡΑΞΑΝ ρότα για το πετρέλαιό μας

Στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά – Βορειοδυτικά του νησιού μας βρίσκεται από χθες το πρωί το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer της εταιρείας PGS, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.
Οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο εκτείνονται σε 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που περικλείονται από το “τόξο” Κεφαλονιάς – Κέρκυρας – Ιταλίας και εκτείνεται από τους Οθωνούς μέχρι τη Ζάκυνθο. Το σκάφος ξεκίνησε τις έρευνες από το Κατάκολο, κινήθηκε από την ακτή, στην περιοχή μεταξύ της Νήσου Πρώτης και των Φιλιατρών, συνοδευόμενο από 2 μικρότερα βοηθητικά σκάφη και από εκεί βρέθηκε στο Αργοστόλι κυκλώνοντας την περιοχή 30 ναυτικά μίλια από το Καμπί.
Τα πρώτα ευρήματα θα ανακοινωθούν σύντομα. Τα κοιτάσματα, βέβαια, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια αλλά είναι ενδεικτικό ότι μόνο για τον Πατραϊκό οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 200 εκ. βαρελιών, ενώ στο Κατάκολο έχουν εντοπιστεί από το 1982 εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκ. βαρελιών σε βάθος 2.500 μέτρων. Ωστόσο εκείνο που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει είναι ότι έχουμε πετρέλαιο, λεφτά, όμως, θα πάρουμε;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerzante.gr