ΚΡΑΜΕΡ εναντίον Κράμερ για το ΤΕΙ

Έντονες αντιδράσεις και κλυδωνισμούς έχει προκαλέσει σε όλο το Ιόνιο η ακατανόητη απόφαση, για δεύτερη φορά, του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το ΤΕΙ, παρά τις υποσχέσεις προ τεσσάρων εβδομάδων του ίδιου του Υπουργού ότι δεν πρόκειται να πειραχθεί.
“Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Περιφέρειας, την ακύρωση των όσων έχουν επιτύχει μέχρι τώρα για την ανάταση των νησιών, την απώλεια των κατακτήσεων, την αμφισβήτηση των θεσμών και κυρίως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απογοητεύσουν, τουλάχιστον εκείνοι, όλους τους ανθρώπους που τους πίστεψαν, που ήλπισαν ότι θα τα καταφέρουν” είναι η έκφραση δυσαρέσκειας και το σαφές μήνυμα συνάμα που στέλνουν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, και Ζακύνθου για την εξέλιξη του θέματος που αφορά στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Και όλα αυτά γιατί έτσι αποφάσισε ο Νεοδημοκράτης Υπουργός και οι σύμβουλοί του οι οποίοι προφανώς του υπέδειξαν και τον τρόπο που θα το πετύχει.
Φαίνεται, πως το μνημόνιο δεν φέρνει μόνο φόρους που εξαθλιώνουν τους πολίτες, αλλά και έμμεσες περικοπές με λουκέτα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πλήγμα κύρους και αξιοπιστίας
Οι περιφερειακοί μας άρχοντες κάνουν λόγο για καταφανή εμπαιγμό που πλήττει απολύτως την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και παράλληλα καταδεικνύει την απουσία σεβασμού σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ιδιότητας και θέσης, οι οποίοι αρκέστηκαν στο λόγο και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Υπουργού.
Εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από τη συμπεριφορά του Υπουργού. Νιώθουν ότι τους κορόιδεψε και εξέθεσε όσους πίστεψαν στο ήθος και την συνέπειά του, καθώς και την ίδια την Κυβέρνηση.
Είναι γνωστό, επισημαίνουν, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέσης ή ρόλου. Επηρεάζει την ανάπτυξη και την ευδοκίμηση της περιοχής και παραμένουν όλοι συσπειρωμένοι στις διεκδικήσεις και τα ζητούμενά μας.
Μάλιστα, σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν την διάλυση της Περιφέρειάς, την ακύρωση των όσων έχουν επιτύχει μέχρι τώρα για την ανάταση των νησιών, την απώλεια των κατακτήσεων, την αμφισβήτηση των θεσμών και κυρίως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απογοητεύσουν, όλους τους πολίτες που τους πίστεψαν, που ήλπισαν ότι θα τα καταφέρουν.
“Αυτήν την ελπίδα δεν πρόκειται να τους την στερήσουμε ακόμη και εάν αυτό μας οδηγήσει σε κατά μέτωπο επίθεση, δική μας και των συμπολιτών μας, με όλους όσους διέψευσαν τις προσδοκίες μας” επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Το Mea Cupla ήταν κάλπικο
“Είχα εσφαλμένη ενημέρωση” ήταν η απάντηση του Υπουργού Παιδείας στα επιχειρήματα που του ανέπτυξαν πριν από ένα ακριβώς μήνα ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ αναφορικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει μέσω του σχεδίου “Αθηνά” στην διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αλλά και την μεταφορά τότε του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας στο Μεσολόγγι με την αλλαγή γνωστικού αντικειμένου.
Η συνάντηση μπορεί να ήταν μια άριστη ευκαιρία, να κατανοήσει ο Υπουργός ότι σύσσωμη η επτανησιακή κοινωνία και οι εκπρόσωποί της εκφράζουν από κοινού την αδιαπραγμάτευτη θέση τους όχι μόνο για να μην κλείσει το ΤΕΙ ή να μεταφερθούν οι σχολές του σε άλλες πόλεις αλλά να ενισχυθεί δεόντως, όπως αρμόζει στα Επτάνησα, ωστόσο δεν φάνηκε να το εφαρμόζει στην πράξη.
Η αντιπροσωπεία του νησιού μας είχε εξηγήσει στον κ. Αρβανιτόπουλο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα σε κάθε Περιφέρεια (συνεπώς είναι άτοπη η συγχώνευσή του με άλλο και η μεταφορά της έδρας), αλλά και το έργο που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια, οι πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και οι περιστολή δαπανών που καθιστούν επιτυχημένους τους ακαδημαϊκούς δείκτες ωριμότητας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, του είχαν δηλώσει το αδιαπραγμάτευτο για το κλείσιμο του ΤΕΙ αναδεικνύοντας τόσο το πολιτικό όσο και το επιστημονικό σκέλος, αιτώντας την αναθεώρηση της απόφασης για το κλείσιμο του ΤΕΙ, αλλά ουδόλως συγκινήθηκε.

Η επιστολή
Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Είναι γνωστά τα πολλαπλά μας διαβήματα προς τους ιθύνοντες και αρμοδίους, μέσω ψηφισμάτων, συναντήσεων, συσκέψεων, επιστολών και σωρείας ενεργειών που αποσκοπούσαν στην παραμονή των Τμημάτων του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ στον τόπο μας, με σύμπτυξη τμημάτων, που θα γινόταν με ακαδημαϊκά κριτήρια και ανάπτυξη κατευθύνσεων που σχετίζονται με κάθε νησί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Σε όλες μας τις προσπάθειες το κλίμα υπήρξε θετικό και πάντα ακολουθούταν από τις ανάλογες διαβεβαιώσεις για την θετική πορεία του αιτήματός μας, γεγονός που, παρά την αβεβαιότητα της έλλειψης συγκριμένων ενεργειών αναίρεσης των μέχρι τώρα δεδομένων, ενίσχυε τις προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου μας.
Η πλέον πρόσφατη στάση δε των αρμοδίων του θέματος μας όπλισε με σιγουριά ότι το πρόβλημά μας θα έχει αίσια κατάληξη και ως εκ τούτου δεν προβήκαμε σε περαιτέρω διαμαρτυρίες.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ Νήσων και οι οποίες αντίκεινται στις υποσχέσεις του Υπουργού προς όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας, των Βουλευτών της Περιφέρειας, του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών, των Δημάρχων του Προέδρου του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος, γενικά των φορέων της Περιφέρειας και κυρίως της κοινωνίας όλων των νησιών μας, που κινούνταν σε ορθολογική κατεύθυνση, αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο αυτής της προκλητικής ανακολουθίας, που στηρίζεται σε πειραματισμούς.

Κλειστός ο Δήμος
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κλειστός θα μείνει σήμερα και ο δήμος του νησιού μας εναρμονιζόμενος με αντίστοιχες αποφάσεις άλλων δήμων της χώρας. Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε διεξοδικά το ζήτημα. Μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο με ένα κατά πλειοψηφία ψήφισμα, αποφάσισε να επικαιροποιήσει προηγούμενη απόφασή του στην οποία αναφέρονταν τα εξής:
• Να προτείνει την άμεση προώθηση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, η οποία είναι πλέον αναγκαία για να ξεχωρίσουν τα τμήματα που προσφέρουν από εκείνα που δεν παράγουν και πρέπει να καταργηθούν.
• Να έχει αυτοτέλεια το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και να μην υπαχθεί σε άλλο ίδρυμα
• Να παραμείνει στη Ζάκυνθο το τμήμα Συντήρησης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
• Να δημιουργηθεί ένα τμήμα με δύο κατευθύνσεις
• Να υπάρξει δυναμική διεκδίκηση της παραμονής των τμημάτων στην Αθήνα

Σήμερα η συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια
Σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εντός του Διοικητηρίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και όλους τους φορείς του νησιού, σχετικά με το θέμα της εξέλιξης του σχεδίου Αθηνά και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Ωστόσο, χθες το πρωί το γραφείο του κ. Μυλωνά επισκέφθηκε αντιπροσωπεία φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, καθώς και του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, για να συζητήσουν το φλέγον θέμα που αφορά την εξέλιξη του “σχεδίου Αθηνά” και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Στο κάλεσμά του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι “ως Ζακυνθινοί αλλά και Ιόνιοι πολίτες, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, με τον εύσχημο αυτόν τρόπο, να προσυπογράψουμε τη διάλυση της Περιφέρειάς μας. Η ενσωμάτωση με την Πάτρα μας οδηγεί στην αυτοδιάλυση. Η δε προτεινόμενη ονομασία “Διονύσιος Σολωμός”, δεν απαλείφει την αγανάκτησή μας για την συμπεριφορά αυτή, αλλά αντιθέτως μας εξοργίζει ακόμη περισσότερο. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, αδιαπραγμάτευτα, την βούλησή μας, η οποία προκύπτει και μέσα από την τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που επισημαίνεται πως η διατήρηση – αναβάθμιση και λειτουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως Ακαδημαϊκές βιώσιμες σχολές χωρίς καμία μεταφορά ή μετακίνησή τους εκτός Περιφέρειας, μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη για λόγους ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς, αναπτυξιακούς. Επιπλέον για λόγους κοινωνικής συνοχής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της συνταγματικής επιταγής της Νησιωτικότητας της Περιφέρειας.
Αποτελεί ακόμη υποχρέωση του ελληνικού έθνους προς το λαό της Επτανήσου για τη διαχρονική του προσφορά στην ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τον πολιτισμό, στις τέχνες και στην επιστημονική γνώση και προτείνουμε ως προϋπόθεση τη δημιουργία ενός ομόσπονδου σχήματος ΑΕΙ – ΤΕΙ που θα διαθέτει ενιαία διοίκηση, αλλά και εκπαιδευτική αυτονομία μέσα στην Περιφέρεια”.

Πρόσκληση σε διάλογο από την Εκκλησία
Με πρωτοβουλία των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ζακύνθου κ. Διονυσίου και Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 και ώρα 7.30 μμ στο Αμφιθέατρο του παλαιού ΤΕΙ στην πλ. Κάλβου θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος προκειμένου να διαμορφωθεί τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και ενιαία πρόταση για την τύχη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικότερα όσον αφορά τα τμήματα που κινδυνεύουν με κατάργηση

Τριγμοί από ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ
Ισχυρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το σχέδιο “Αθηνά”, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις και σχεδίασε το νέο ακαδημαϊκό χάρτη με βάση τοπικιστικά συμφέροντα.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η κ. Μαρία Ρεπούση, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ήταν ιδιαίτερα επικριτική και ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει το σχέδιο “και να φέρει νέο με διαφανή, αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια”.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων “έχουμε ενστάσεις για το σχέδιο που κατατέθηκε στο σύνολό του. Επιφυλάσσομαι γιατί το πήραμε χθες βράδυ, αλλά φαίνεται ότι η αναδιάρθρωση που πρωτίστως πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Δεν μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν σχολές έτσι, σας αδικεί αυτό. Να έχουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των φοιτητών που θα μετακινηθούν”.

2013-03-08

imerazante.gr