ΟΙ “ΦΟΡΕΣΤ ΓΚΑΜΠ” της εκπαίδευσης φώναξαν παρών

“Όχι” στο καταστροφικό σχέδιο “Αθηνά” βροντοφώναξαν οι φοιτητές των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το πρωί έξω από τη Βουλή. Μπροστάρηδες στο πλευρό τους ήταν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος, από κοινού με Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους και Φορείς από κάθε νησί ώστε να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διάσωσης του.
Η παράσταση διαμαρτυρίας ήρθε ως απόρροια του δημόσιου διαλόγου που πραγματοποιήθηκε προχθές στο νησί μας προκειμένου να διαμορφωθεί τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και ενιαία πρόταση για την τύχη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικότερα όσον αφορά τα τμήματα που κινδυνεύουν με κατάργηση.
Φαίνεται, πως το μνημόνιο δεν φέρνει μόνο φόρους που εξαθλιώνουν τους πολίτες, αλλά και έμμεσες περικοπές με λουκέτα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, η σπουδάζουσα νεολαία των Επτανήσων βροντοφωνάζοντας το σύνθημα “Όχι άλλα πειράματα με την παιδεία και την κοινωνία” έστειλε το μήνυμα ότι όσο και εάν προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε άτομα με… “ειδικές ανάγκες” δεν θα τα καταφέρουν.

Η Αποστολή του νησιού μας
Πέραν από τους Μητροπολίτες,τ ον Βουλευτή και τον κ. Μυλωνά δυναμικό παρών έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Γκούσκος και Κώστας Τσιριγώτης, η Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μαγδαληνή Μπουζιάνου, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Γιάννης Δραγώνας, οι καθηγητές του ΤΕΙ Τάσο Καλημέρη και Κατερίνα Καμπάση καθώς και 100 περίπου φοιτητές που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Η συνάντηση με τον κ. Μεϊμαράκη
Συστρατευμένοι όλοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής στον οποίο επέδωσαν σχετικό διάβημα αναφέροντάς του τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να κλείσει το ΤΕΙ, από τον οποίο η μοναδική δέσμευση που απέσπασαν ήταν ότι θα το μεταφέρει στον Υπουργό.
Επανέλαβαν στον κ. Μαϊμαράκη τον καταφανή εμπαιγμό που υπέστησαν και που πλήττει απολύτως την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και παράλληλα καταδεικνύει την απουσία σεβασμού σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ιδιότητας και θέσης, οι οποίοι αρκέστηκαν στο λόγο και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Υπουργού.
Του τόνισαν έμφαση ότι “τους κορόιδεψε και εξέθεσε όσους πίστεψαν στο ήθος και την συνέπειά του, καθώς και την ίδια την Κυβέρνηση”.
“Είναι γνωστό”, επισήμαναν, “ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέσης ή ρόλου. Επηρεάζει την ανάπτυξη και την ευδοκίμηση της περιοχής και παραμένουν όλοι συσπειρωμένοι στις διεκδικήσεις και τα ζητούμενά μας”.

Ενημέρωσαν και τα Κόμματα
Συγκεκριμένα συναντήθηκαν με την υπεύθυνη Παιδείας ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τη Βουλευτή ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, με τον Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουικ, με τον Βουλευτή Ηλείας Ν.Δ. και υπεύθυνο για τη Ζάκυνθο Ανδρέα Μαρίνο, στους οποίους εξέφρασαν την αντίδραση τόσο των φοιτητών όσο και της Ζακυνθινής κοινωνίας για την απορρόφηση ή κατάργηση των σχολών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο.
Όλες οι επαφές έγιναν σε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς επίσης δόθηκαν υποσχέσεις για άμεση παρέμβαση στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των τμημάτων του.

Η ιδέα της ομοσπονδιοποίησης
Οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της λύσης που θέλει το ΤΕΙ να γίνει ομόσπονδο και να λειτουργήσει ως βραχίονας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, αφού θα έχει πολλαπλά οφέλη και για το ΤΕΙ και για το Πανεπιστήμιο και επίσης δημιουργεί συνθήκες Περιφερειακής συνείδησης σε όλους τους πολίτες των Νησιών. Εφόσον το ΤΕΙ λειτουργήσει ως τεχνολογικός βραχίονας του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων θα γίνουν σημαντικές περικοπές, αιτία που προβάλλουν όλοι ως σημαντική για την κατάργηση των τμημάτων.
Διαφάνηκε πάντως πως μετά τον Πρωθυπουργό και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ, δε θα απέκλειε μια πιλοτική λειτουργία του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θέση την οποία έχει εκφράσει σύσσωμη και η αντιπροσωπεία που παρευρέθηκε στη Βουλή.

κ. Χρυσόστομος Μητροπολίτης Δωδώνης
“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι”
“Το θέμα είναι κοινό για όλους και σε καμιά περίπτωση σε είναι πολιτικό. Μας αγγίζει όλους χωρίς ιδιαιτερότητες και σκοπιμότητες. Ζήτησα την αποφυγή πολιτικών συνθημάτων, πράγμα που οι φοιτητές σεβάστηκαν και με αγωνιστικότητα διατράνωσαν το δίκαιο αίτημά τους. Περιμένουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία και καθόλου εφησυχασμό μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων που θα προβλέπουν τη μη διάλυση του Ιδρύματος και την λύση ομοσπονδιοποίησης στη χειρότερη των περιπτώσεων. Ο αγώνας και οι προσπάθειες συνεχίζονται”

Δ. Μυλωνάς Αντιπεριφερειάρχης
“Δεν εφησυχάζουμε”
“Θεωρώ τις συναντήσεις πάρα πολύ θετικές, αλλά δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να ψηφιστεί το Σχέδιο Αθηνά. Θα αντιδράσουμε ξανά αν αυτό δεν έχει αίσιο τέλος. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για τη βοήθεια και τη συμβολή του, το φίλο και Ζακυνθινο Δημοσιογράφο Δ. Μποτώνη.
Θέλω να αναφερθώ στην άψογη και πολιτισμένη παρουσία των φοιτητών του ΤΕΙ, των τμημάτων της Ζακύνθου και των συμφοιτητών τους από τη Λευκάδα, οι οποίοι απέκλεισαν για αρκετή ώρα τη Β. Σοφίας, στο ύψος της Βουλής, αντιδρώντας στο Σχέδιο Αθηνά, πάντα με τρόπο που μόνο οι φοιτητές – εκπρόσωποι των Ιονίων Νήσων ξέρουν να αγωνίζονται. Απέσπασαν μάλιστα και τα συγχαρητήρια της διμοιρίας των ΜΑΤ που διακριτικά επέβλεπε την περιοχή”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ»
www.imerazante.gr