Τα γεράκια μυρίστηκαν “ψητό”(upd)

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Τα γεράκια μυρίστηκαν “ψητό”

Στο γεγονός ότι οι αρχικές ενδείξεις από την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου στο Ιόνιο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αποδίδεται η διάθεση των Νορβηγών της PGS να επιστρέψουν νωρίτερα από όσο αναμένεται στις ελληνικές θάλασσες για συμπληρωματικές έρευνες, κινητοποιώντας μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
Η επεξεργασία των στοιχείων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος της PGS βρίσκεται σε εξέλιξη στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στο Χιούστον και παρότι η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, δεν αποκλείεται οι βολιδοσκοπήσεις με άλλες εταιρείες να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Εκτός από τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon και ακόμα μία πολυεθνική, που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν παραγγείλει πρόσθετα στοιχεία και προαγόρασαν δεδομένα από την πρώτη φάση, και άλλες εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον είκοσι - είκοσι πέντε πετρελαϊκοί όμιλοι θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν το πακέτο με τα δεδομένα, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Πρώτη φάση
“Στο Ιόνιο Πέλαγος οι σεισμικές έρευνες που έγιναν ήταν πυκνές και για πρώτη φάση επαρκείς για τη χαρτογράφηση της περιοχής”, δηλώνει ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow Energy, μέλος της Ενωσης Επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων, της Διεθνούς Ενωσης Οικονομολόγων Ενέργειας και από τους πρώτους επιστήμονες, μαζί με τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, που μίλησαν δημόσια για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Η συνολική έκταση που δόθηκε για έρευνα ξεπερνά τα 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των καταγραφών που έγιναν φθάνει τα 12.431 χιλιόμετρα, κατά πολύ περισσότερα απ' όσο αναμενόταν, όταν ξεκίνησαν τα σεισμικά στις 11 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η PGS μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας να επιστρέψει για νέες έρευνες αν το κρίνει η ίδια με βάση την επεξεργασία των δεδομένων ή αν το ζητήσει κάποιος από τους πελάτες της.

Χρονιά σταθμός
Το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι μία χρονιά εντατικών ερευνών και ίσως της προκήρυξης του πρώτου διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης για θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο. Ας σημειωθεί ότι οι σεισμικές έρευνες χρηματοδοτούνται από την ίδια την εταιρεία, της οποίας τα έσοδα θα προέλθουν από την πώληση των στοιχείων σε πετρελαϊκούς ομίλους, ενώ ένα ποσοστό από τα έσοδα αυτά θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο. Η Μεσογειακή Ράχη (Mediter-ranean Ridge), όπου εντοπίζονται οι ενδιαφέροντες γεωλογικοί σχηματισμοί καλύπτει όλο το τόξο ανατολικά της Ιεράπετρας για να καταλήξει δυτικά κοντά στη Κεφαλλονιά, σε μία περιοχή που κρύβει περίπου 80 θαλάσσια λασποηφαίστεια.
ΒΑΣ.Μ.

2013-03-14

 


www.imerazante.gr