Μαγικές παραστάσεις ενώνουν τη Μεσόγειο(video)

Οι ήχοι και οι μουσικές της Μεσογείου συνέχισαν το ταξίδι τους, με καράβι το Ιόνιο. Η ανάδειξη της πολυφωνικής φωνητικής και ορχηστρικής παράδοσης μέσω της μουσικής παράστασης “Μεσόγειος, Μια γειτονιά ένα Τραγούδι” απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι τα μουσικά ιδιώματα – ηχοχρώματα – της Μεσογείου έχουν την ίδια πανάρχαια καταγωγή, είναι ένα πράγμα.
Μετά την πρεμιέρα της παράστασης που έγινε στην Κεφαλονιά στις 22 Δεκεμβρίου 2012 οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος και ο μαέστρος Νίκος Γράψας, κόντρα στους καιρούς, απέδειξαν και πάλι, ότι αυτός ο τόπος είναι φτιαγμένος για να τραγουδάει, να ζωγραφίζει, να γράφει, να σχεδιάζει, να χορεύει…
Η πολιτιστική ομάδα της Ζακύνθου, πλαισιωμένη αυτή τη φορά με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, ταξίδεψε στην πολιτιστική και μουσική Κέρκυρα με έντονα καλλιτεχνικά συναισθήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι ιστορικά είναι η πρώτη φορά που καλλιτεχνικό μουσικό σχήμα από τη Ζάκυνθο παρουσίασε ολοκληρωμένη παραγωγή και μάλιστα στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

Στην Κέρκυρα
Το Σαββάτο 18 Μαϊου 2013, στις 21.30 το βράδυ, οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”, με τη φιλική συμμετοχή του Διονύση Σούρμπη, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Γράψα, τις χορογραφίες της Βάνιας Τσιλιμίγκρα, την αφήγηση του Γιώργου Φιορεντίνου και την σκηνοθετική επιμέλεια του Τώνη Λυκουρέση, παρουσίασαν την μοναδική αυτή μουσική παράσταση, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών και με την πλήρη στήριξη των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ζακύνθου και της Κέρκυρας. Ο Δήμος Κέρκυρας συμμετείχε ενεργά στην πολιτιστική δράση παραχωρώντας το Δημοτικό Θέατρο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επετείου της Ένωσης των Επτανήσων της 21ης Μαΐου και απέδειξε την διαπεριφερειακή δράση του στοιχείου που μετά από 149 χρόνια κρατάει ενωμένα τα νησιά μας και δεν είναι άλλο από την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.

Οι συντελεστές
Νίκος Γράψας – Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Διονύσης Σούρμπης – Βαρύτονος – σολίστ της Λυρικής Σκηνής
Ανδριανή Λυκούρεση – Σοπράνο
Βάνια Τσιλιμίγκρα – Χορογραφίες
Γιώργος Φιορεντίνος – Αφήγηση
Τώνης Λυκουρέσης – Σκηνοθεσία
Σόνια Μηχανού, Μαρία Κοντονή – Χορός
Μιχάλης Γεώργιζας (χρήση multimedia)

“Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” και Ορχήστρα
Βυθούλκα Ειρήνη (πιάνο), Σεβαστιάδης Άγγελος (τρομπέτα), Νικολόπουλος Γιάννης (φλάουτο – φωνή), Καμπιώτης Σπύρος (φλάουτο – φωνή), Συνετός Διονύσιος (μαντόλα), Διαφιγγέλης Διονύσιος (μαντολίνο), Βαρθάλης Δημήτρης (μαντολίνο – φωνή), Μουζάκης Γιώργος (μαντολίνο), Χριστοδουλόπουλος Δημήτρης (κιθάρα), Μπραχιμλάρη Ινα (βιολί), Κούτση Κατερίνα (ακορντεόν), Βυθούλκας Πέτρος (κόρνο – φωνή), Ρουβάς Σπύρος (τρομπόνι), Γιατράς Γιάννης (φωνή), Τσιριγώτης Χαράλαμπος (φωνή), Χιώνης Ανδρέας (φωνή), Κεφαλληνός Νίκος (φωνή), Βερτζάγιας Διονύσης (φωνή), Μποζίκης Λυκούργος (φωνή).

 

 

Έγραψαν για την παράσταση
Στο νησί των Φαιάκων και στο Δημοτικό Θέατρο σε παράσταση για έναν ρόλο, τα παιδιά της Ζακύνθου μεγαλούργησαν. Το μαγεμένο κοινό της Κέρκυρας χειροκρότησε θερμά το συγκρότημα από το Τζάντε που άνοιξε νέους δρόμους στον πολιτισμό.
Ακολούθησαν διθύραμβοι και κριτικές από τα Μέσα και το ανώνυμο πλήθος, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

Έστειλαν ένα ισχυρό
και ηχηρό το μήνυμα
Εντυπωσιακή ήταν από κάθε άποψη η συναυλία και η όλη παρουσία των Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος, το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο και η Κέρκυρα, το νησί της μουσικής, τους υποδέχτηκε μαζικά και θερμά, όπως τους άξιζε άλλωστε… Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η προβολή της εκδήλωσης ήταν μάλλον ελλιπής και της τελευταίας στιγμής.
Εγγράφεται ωστόσο στο ενεργητικό της Περιφέρειας Ι.Ν. το γεγονός ότι με τη δική της καθοριστική συμβολή, για πρώτη φορά, ένα τέτοιο συγκρότημα από τη Ζάκυνθο κάνει μια τόσο σημαντική παρουσία στην Κέρκυρα, σε ανταπόδοση μάλιστα της συμμετοχής πέρσι, της Παλιάς Φιλαρμονικής μας σε εκεί εκδηλώσεις.
Δόθηκε έτσι η ευκαιρία, να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά, ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές σ’ αυτό το επίπεδο, μέσα από τις επαφές, τη γνωριμία και την παρουσίαση του έργου και της ταυτότητάς του ενός νησιού στο άλλο, ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στους πολίτες της Ιόνιας Περιφέρειας και συμβάλλουν τα μέγιστα στη συνοχή της. Και γι’ αυτό, τα πρώτα τούτα βήματα είναι ανάγκη και να συνεχιστούν και να πυκνώσουν.
Επανέρχομαι στην συναυλία των Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος, για την οποία κυριάρχησαν εδώ, τα θετικά σχόλια από παντού.
Πρώτ’ απ’ όλα, εκτιμήθηκε η συγκρότηση του σχήματος σε συνδυασμό με τη θεματολογία που παρουσίασε, ως εξωστρεφής κίνηση, μέσω της οποίας αναδεικνύεται ο δυναμισμός, η ζωντάνια και η μουσική παράδοση του νησιού. Μια ζώσα παράδοση που εκφράζεται από πολλούς νέους ανθρώπους. Που δεν είναι περιχαρακωμένη στα όρια του νησιού και δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα.
Φάνηκε πως η όλη πρωτοβουλία και η θεματολογία που επιλέχτηκε, ένωσε δυνάμεις στην υπηρέτηση ενός κοινού στόχου, που πηγάζει από την αγάπη προς το νησί τους και αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή του.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται από την λιτή αλλά επιτυχημένη σκηνοθετική δουλειά, από τις ανάλαφρες και διακριτικές χορογραφίες, από την ποιοτική αφήγηση στην παρουσίαση της εκδήλωσης, από τη συμμετοχή του γνωστού νέου ταλαντούχου βαρύτονου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Διονύση Σούρμπη και άλλων πολύ σημαντικών καλλιτεχνών στην ορχήστρα και στο φωνητικό σύνολο, που επάξια εκπροσωπούν και υπηρετούν τη μουσική Ζάκυνθο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου – και άριστου ερμηνευτή – Νίκου Γράψα.
Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, με τη μουσική παράσταση «Mediterranea – Μεσόγειος μια γειτονιά … ένα τραγούδι» ανοίγουν τα φτερά τους στη μουσική και το τραγούδι από διάφορες περιοχές της κοιτίδας των μεγάλων πολιτισμών. Κάνουν μια μουσική περιήγηση στον κόσμο που μας περιβάλλει, ερμηνεύοντας με εντυπωσιακή επιτυχία, γνωστές και άγνωστες μελωδίες και τραγούδια από την Ιταλία, την Κορσική, την Ισπανία, τη Σικελία, την Καλαβρία και την Γκρέτσια Σαλεντίνα, το Αιγαίο, τη Μικρασία και τη Θράκη, μαζί με τις Ζακυνθινές αρέκιες, που έχουν πάντα σημαντική θέση στο πρόγραμμα.
Για την εκπροσώπηση της μουσικής Κέρκυρας στην περιήγηση της Μεσογείου, ακούστηκαν διάφορα. Και είναι αλήθεια ότι δεν ήταν αυτή που έπρεπε, αλλά τούτο δεν αναιρεί σε τίποτε την αξία και την ποιότητα της δουλειάς που έχουν κάνει οι φίλοι μας από τη Ζάκυνθο, γι’ αυτό και έτυχε της θερμότατης υποδοχής από το κερκυραϊκό κοινό και μέσα και έξω από το Δημοτικό Θέατρο.
Θα έλεγα μάλιστα, ότι είναι δική μας ευθύνη που δεν έχουμε ακόμη αναδείξει με απόλυτη σαφήνεια, συγκεκριμένες αντιπροσωπευτικές μελωδίες του τόπου μας και διατηρούμε, μάλλον θολό το τοπίο γύρω από το τί είναι κερκυραϊκό και τί όχι. Προέκυψε τώρα, στην περίπτωση της μουσικής παράστασης του Σαββάτου, αλλά δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι ώρα – νομίζω – να γνωρίζουν όλα τα μουσικά ιδρύματα του τόπου μας και οι υπηρετούντες σ’ αυτά, με ποια τραγούδια με ποιες μελωδίες εκπροσωπείται το νησί μας, είτε όταν αυτό αφορά ξένα σχήματα που το ζητούν, είτε τα δικά μας που συχνά δίνουν συναυλίες εκτός Κερκύρας.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει ο καθένας «του κεφαλιού του» με επιλογές που συχνά δεν αντιπροσωπεύουν το νησί και την πραγματική μουσική του παράδοση τόσο στην έντεχνη, όσο και στη λαϊκή εκδοχή της.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κέρκυρα διαθέτει ασφαλώς μεγάλα και ποιοτικά μουσικά σύνολα (μπάντες, χορωδίες ορχήστρες) και μεγάλα ταλέντα στο χώρο, αλλά ένα αντιπροσωπευτικό σχήμα σαν αυτό των Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος, δεν έχουμε. Διαθέτουμε το έμψυχο δυναμικό, στο πολλαπλάσιο μάλιστα, αλλά μας λείπει ένας κοινός οραματικός στόχος και ένας σαφής προσανατολισμός, που με συνέπεια και εξωστρεφή διάθεση, απαλλαγμένοι από εγωισμούς και αλαζονικές συμπεριφορές, θα υπηρετήσουμε.
Η μουσική παράσταση των Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος, που τόσο θερμά υποδεχτήκαμε και χειροκροτήσαμε, μας στέλνει ισχυρό και ηχηρό το μήνυμα αυτό, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
πρ. ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Αοιδοί της μεσογείου
οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”
Το «φιόρο του Λεβάντε», το λουλούδι της Ανατολής όπως αποκαλούσαν οι Βενετοί το όμορφο νησί της Ζακύνθου εκπροσωπήθηκε με τους «τραγουδιστάδες τσή Ζάκυθος» σε μία εκπληκτικής αισθητικής μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα τη Μεσόγειο, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το Σάββατο 18 Μαίου. Οργανωμένη από την περιφέρεια των Ιονίων νήσων με ελεύθερη είσοδο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η ανάλογη δημοσιοποίηση.
Το ρεπερτόριο της ορχήστρας υπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ Nίκου Γράψα περιλάμβανε τραγούδια από την Μικρά Ασία, Ελλάδα, Ιταλία, Καλαβρία, Σικελία, Σαρδηνία, Ισπανία και το αντιπροσωπευτικό άσμα της Ζακύνθου την «αρέκια».
Η λεγόμενη «αρέκια» είναι τραγούδι που το οδηγά ο πρίμος και οι άλλες φωνές το ντύνουν αρμονικά βοηθούμενες με το αυτί. Ακούστηκαν γνωστά αποσπάσματα από όπερες των Ιταλών συνθετών Verdi και Rossini όπως επίσης ποίηση των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Νικηφόρου Βρεττάκου. Προσεκτικοί, προσηλωμένοι με απεριόριστο ενθουσιασμό και άψογο συγχρονισμό υπήρξαν όλοι οι τραγουδιστάδες, ο ίδιος δε ο κ. Γράψας τραγούδησε «α καπέλλα» στην αρχή και στο τέλος της παράστασης καθώς επίσης εντυπωσίασε και ο εκπληκτικός βαρύτονος κ Σούρμπης.

Τον Ζακυνθινό βαρύτονο – σολίστ της Λυρικής σκηνής κ Σούρμπη γνώρισε το Κερκυραϊκό κοινό το καλοκαίρι του 2012 στο παλαιό φρούριο Κέρκυρας στη μεγαλειώδη παρουσίαση του έργου Carmina Burana του Κάρλ Όρφ από την κρατική ορχήστρα Αθηνών και από τότε έχει παραμείνει στη καρδιά μας . Οι χορογραφίες της κ Τσιλιμίγκρα διακριτικές, δεν εμπόδισαν ή επισκίασαν την εικόνα και τα ακούσματα της ορχήστρας, παρά μόνο πρόσθεσαν στο νοηματικό μέρος όπως και οι φωτογραφίες που προβάλλονταν σ’ένα βίντεο τοίχου. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες, άλλες παλαιότερες κι άλλες σύγχρονες. Μερικές απεικόνιζαν μουσικούς του δρόμου με τα μουσικά τους όργανα ακορντεόν και κιθάρες , τσιγγάνους και κανταδόρους , μαυροφορεμένες γυναίκες της Μεσογείου, λιμάνια , κάστρα και αρχαίους ναούς κι άλλες πολύχρωμες με τα πανέμορφα τοπία και τα ανθισμένα λουλούδια της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος θάλασσα που στις ακτές της αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί όλων των εποχών, στα παράλια της γεννήθηκαν οι δύο μεγαλύτερες θρησκείες η Χριστιανική και η Ισλαμική. Η Μεσόγειος που έχει αιματοκυλιστεί από τους βόρειους κατακτητές και τους εμφύλιους σπαραγμούς , η Μεσόγειος που η ομορφιά της έχει εμπνεύσει δεκάδες δημιουργούς.
Θερμά συγχαρητήρια στο σκηνοθέτη κ Τώνη Λυκουρέση και σε όλους τους συμμετέχοντες για αυτή την μοναδική καλλιτεχνική έκσταση που μας προσέφεραν την λυρική βραδιά της 18ης Μαίου, μια βραδιά που ο καθένας αισθάνθηκε δυνατότερος για να προχωρήσει στο δύσκολο δρόμο της οικονομικής του επιβίωσης, αφού αναπόλησε τα μουσικά βήματα του αξέχαστου Ζακυνθινού συνθέτη και μουσικού Δημήτρη Λάγιου στο σύνολο καλλιτεχνών με την ονομασία “Μουσικό Ασκηταριό” τα ποιήματα του Διονύσιου Σολομού και τις μουσικές των άγνωστων λαϊκών συνθετών της Μεσογείου.
Στ’ αλήθεια ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι τα Ιόνια έχουν προσφέρει τόσα πολλά στον Ελληνικό πολιτισμό και ότι σ’ αυτά τα μονοπάτια συνεχίζουν να βαδίζουν ;
ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΥΔΗ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑΡΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Με αφορμή την υπέροχη και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου εκδήλωση που παρουσιάστηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας με θέμα «Μεσόγειος, μια γειτονιά….ένα τραγούδι», θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος, για την άψογη διοργάνωση, που δείχνει πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας είναι αυτά που θα μας κρατήσουν ενωμένους. Ήταν πραγματικά μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία και οι εντυπώσεις έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων μας.
Οι ήχοι του Ιονίου, οι Ζακυνθινές τετράφωνες αρέκιες, οι Κεφαλλονίτικες αριέτες, τα τραγούδια των Παξών και της Κέρκυρας, τα παραδοσιακά τραγούδια της Ισπανίας, της Κορσικής, της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας, μάγεψαν το κοινό μεταφέροντάς μας όλους σε ένα νοερό ταξίδι, με πλοηγό τα συναισθήματα και το όνειρο.
Θα ήταν φυσικά παράλειψη να μην αναφερθώ στους υπόλοιπους εκλεκτούς και ενεργούς συντελεστές της εκδήλωσης, στους οποίους επίσης θέλω να απευθύνω τα θερμά συγχαρητήριά μου και συγκεκριμένα στον κ. Νίκο Γράψα για την καλλιτεχνική Δ/νση, στον κ. Διονύση Σούρμπη βαρύτονο – σολίστ της Λυρικής Σκηνής, στην κ. Ανδριάννα Λυκούρεση σοπράνο, στην κ. Βάνια Τσιλιμίγκρα για τις χορογραφίες, στον κ. Γιώργο Φιορεντίνο για την αφήγηση, στον κ. Τώνη Λυκούρεση για τη σκηνοθετική επιμέλεια και στην κ. Σόνια Μηχανού και Μαρία Κοντονή για τους χορούς που παρουσίασαν.
Για μια ακόμη φορά αποδείξατε ότι η Τέχνη και μάλιστα, η Καλή Τέχνη, δεν ορίζεται, ούτε περιορίζεται γεωγραφικά και χρονικά, επειδή είναι ανοιχτή και ελεύθερη σαν τη ψυχή και τη φαντασία του καλλιτέχνη. Θεωρώ τιμή μου που παρακολούθησα την εκδήλωση αυτή και έγινα κοινωνός της δημιουργικής σας προσφοράς στην μουσική, μια προσφορά που παρακολουθώ με ενδιαφέρον από χρόνια.
Με εκτίμηση,
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Ο λόγος στους… πρωταγωνιστές
Νίκος Γράψας
Μαέστρος
“Χαρά και ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει στον κάθε ένα από εμάς η παράσταση “Μεσόγειος, Μια γειτονιά ένα Τραγούδι”. Το στοίχημα το δικό μου ήταν να καταφέρω να βρω τα κομμάτια που απαιτούνταν, να τα ταιριάξω ώστε να υπάρχει μια ροή στην παράσταση και να αποδοθούν σωστά από τους Τραγουδιστάδες. Μετά την Κεφαλλονιά είχα την ιδέα και ζήτησα να υπάρξει χώρος για να συμπληρωθεί η παράσταση με κίνηση. Και πέτυχε. Δουλέψαμε σκληρά ως μια ομάδα. Βάνια Τσιλιμίγκρα, Τώνης Λυκουρέσης και Διονύσης Σούρμπης και πετύχαμε μια άξια ερμηνεία.
Η Ζάκυνθος μήτρα των τραγουδιστάδων, η Κεφαλλονιά ως τόπος πραγματοποίησης της πρώτης παράστασης, η Λευκάδα ως γεννέτηρά μου και η Κέρκυρα ως υποδοχέας μας συνέπραξαν ως νησιά και επιβεβαίωσαν την πολιτιστική συνοχή των Επτανήσων”

Διονύσης Σούρμπης
Βαρύτονος
“Το ταξίδι των Τραγουδιστάδων και η εξωστρέφεια που δημιούργησε προσωπικά με συγκίνησε ως καλλιτέχνη και ως Ζακυνθινό. Ζήσαμε μια αγωνία για το πως θα πάει η παράσταση στην Κέρκυρα, ένα νησί με μεγάλη μουσική παράδοση. Ο στόχος επιτεύχθηκε και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία. Η εμπειρία και οι “πινελιές” του σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, οι εμπειρίες και οι γνώσεις του μαέστρου Νίκου Γράψα και οι σκηνογραφίες της Βάνιας Τσιλιμίγκρα απο κοινού με τους υπόλοιπους συντελεστές απογείωσαν επι σκηνής το νησί μας. Το μήνυμα που στέλνω στους συντοπίτες μου είναι ότι έχω καθήκον και υποχρέωση να εμφανίζομαι δίπλα στους Τραγουδιστάδες διότι απλά μαζί τους… μεγάλωσα”

Τώνης Λυκουρέσης
Σκηνοθέτης
“Αναμέναμε με αγωνία την υποδοχή των Κερκυραίων σε αυτό το μουσικό ταξίδι των Ζακυνθινών καλλιτεχνών. Μετά από μια όσο το δυνατόν ποιοτική προετοιμασία προσπαθήσαμε να κάνουμε οικείο και μουσικά αποτελεσματικό ένα πρωτόγνωρο για μας χώρο, αυτόν του Δημοτικού θεάτρου της Κέρκυρας. Με τη σοβαρότατη συνεργασία όλων μας, μουσικών, τραγουδιστών, χορευτριών, τεχνικών ήχου και εικόνας πετύχαμε στον ελάχιστο χρόνο που διαθέταμε, να ελέγξουμε τον ρυθμό και το ύφος της παράστασης και έτσι να χαρίσουμε στους θεατές της, απόλυτη και πλούσια την ευφορία της μουσικής μας βραδιάς. Η αποδοχή του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Για άλλη μια φορά, εγώ προσωπικά, επιβεβαίωσα την επαγγελματική συνείδηση που συνοδεύει πάντα την δημόσια εικόνα ενός τυπικά ερασιτεχνικού σχήματος όπως οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”, που είναι, όμως, συνυφασμένο με το αξεπέραστο καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο του νησιού μας”

Ανδριάνα Λυκούρεση
Σοπράνο
«Θα ξεκινήσω δηλώνοντας αυτό που εισπράττω κάθε φορά που παρουσιάζεται η δουλειά της «Μεσoογείου». Ξεκινάμε σαν ένα πολυπληθές σύνολο μονάδων και κατά την παράσταση γινόμαστε μια ψυχή. Αυτό θεωρώ ότι το κοινό της Κέρκυρας το εισέπραξε, κάνοντας το ταξίδι μας, να φαίνεται όλο και πιο μαγικό. Η Κέρκυρα ήταν πρόκληση σαν μουσικός προορισμός, γιατί έχει αποδείξει ότι επενδύει στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στη διατήρηση της μουσικής της παράδοσης. Η Μεσόγειος μετά από την Κέρκυρα μπορεί να ταξιδέψει παντού».

Γιάννης Γιατράς
Μέλος «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος»
«Το ταξίδι στην Κέρκυρα ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή για μας, στα τόσα χρόνια παρουσίας μας στα μουσικά δρώμενα. Αποτιμώντας την, επισημαίνω τρία πράγματα:
α) Την αίσθηση της μεστότητας, β) Το αίσθημα της πληρότητας και γ) Την αναγνώριση από το Κερκυραϊκό κοινό.
Τώρα πια αντιλαμβάνομαι ότι οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή σελίδα, στο βιβλίο του επτανησιακού πολιτισμού. Η μουσική παράσταση «Μεσόγειος, μια γειτονιά, ένα τραγούδι», με ιδιαίτερη ποιότητα και ξεχωριστούς συντελεστές, εξέπληξε το κοινό των Κερκυραίων. Το μάγεψε. Το εισπράξαμε τόσο από τον ενθουσιασμό της πλατείας του θεάτρου, όσο και από τις ενθουσιώδεις κριτικές. Τόσο στην παράσταση της Κεφαλονιάς τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στην προχθεσινή, αποδείχτηκε ότι, οι Ζακυνθινοί διαθέτουμε ξεχωριστή – μοναδική ποιότητα. Αυτό κατατέθηκε σε μας από όλους τους Κερκυραίους που παρακολούθησαν την παράσταση. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερός, που είμαι μέλος αυτής της παρέας, η οποία έχει προσφέρει στη ζωή μου τόσα πολλά».

Διονύσης Συνετός
Μέλος «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος»
«Η Μεσόγειος, μια γειτονιά, ένα τραγούδι», ήρθε σαν ευλογία την κατάλληλη στιγμή στο ταξίδι που έχουμε ξεκινήσει πριν 22 χρόνια. Κατά γενική ομολογία, είναι μια σπουδαία και φιλόδοξη – και όχι μόνο – μουσική παράσταση. Από την πρώτη στιγμή σε παρασέρνει, σε αγκαλιάζει και σε ταξιδεύει σε αρμονικά λιμάνια της Μεσογείου. Αυτό το εισπράξαμε κατά τον καλύτερο τρόπο προχθές στο φιλόμουσο νησί των Φαιάκων, όπου το ακροατήριο, μας μετέδωσε τη θετική του ενέργεια και με το παρατεταμένο χειροκρότημά του, νοιώσαμε την καθολική αποδοχή. Η Ζάκυνθος, με τους Τραγουδιστάδες τση, αντιστέκεται και πρωτοπορεί. Είναι ευλογία, που μαζί μας συνταξιδεύουν ο Διονύσης Σούρμπης (ταλαντούχος της Λυρικής Σκηνής), η Ανδριάνα Λυκούρεση (σοπράνο) και ο σπουδαίος και ταλαντούχος μαέστρος, Νίκος Γράψας. Ευχαριστώ επίσης τον σκηνοθέτη, Τώνη Λυκούρεση, τον αφηγητή, Γιώργο Φιορεντίνο, και τη Βάνια Τσιλιμίγκρα. Το ταξίδι συνεχίζεται…».

2013-05-25

Δείτε φωτογραφίες εδώ

imerazante.gr