Ο ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ. ΚΟΠΑΝΑΣ συνιστά ψυχραιμία και ετοιμότητα

Ψυχραιμία και ετοιμότητα συνέστησε για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας ο διδάκτορας Φυσικής και μέλος της Ομάδας ΒΑΝ, Γιάννης Κοπανάς.
Αναφερόμενος, τόσο στη δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας μεγέθους 4,3R και επίκεντρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, όσο και σε εκείνο που έγινε στις 20.35 το βράδυ της ίδιας ημέρας μεγέθους 4,5R με επίκεντρο 28 χιλιόμετρα βόρεια της Ζακύνθου και 13χιλιόμετρα νότια του Πόρου, τόνισε ότι “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί δεδομένου ότι δεν έχουν σημειωθεί καθόλου μετασεισμοί, για αυτό καλό είναι να περιμένουμε λίγες ημέρες την εξέλιξη του φαινομένου. Ήδη στο ιόνιο τόξο υπάρχει μια δραστηριότητα που εμφανίζεται τόσο νότια της Κρήτης όσο και στην περιοχή μας”.
Αναφερόμενος στην περιοχή, την χαρακτήρισε “επικίνδυνη” καθώς πριν από 60 χρόνια έχει δώσει μεγάλη σμηνοσειρά σεισμών με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, ενώ όπως καθένας αντιλαμβάνεται με σεισμούς μεγέθους ανάλογου εκείνου που έγινε προχθές δεν μπορεί να εκτονωθεί το ρήγμα”

Έκκληση ετοιμότητας
Ο κ. Κοπανάς επανέλαβε την έκκληση του να βρισκόμαστε ως νομός ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα και πρόσθεσε ότι πρέπει “να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός στα σχολεία, το νοσοκομείο, το Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα και κάθε άλλο εμπλεκόμενο Φορέα ώστε συντονισμένα να υπάρξει συνεργασία στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου που μπορεί να γίνει σήμερα ή στο μέλλον. Εάν δεν έχουν γίνει όλα αυτά τότε θα πρέπει άμεσα να γίνουν. Νομοτελειακά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμικά φαινόμενα σε περιοχές όπου βρίσκονται ενεργά ρήγματα”.

www.imerazante.gr

2013-09-11