7.000.000 Ρώσοι και Κινέζοι στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ Αλ. Θεοφιλόπουλος
Η επέλαση
Μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων 7.000.000 τουρίστες, προερχόμενοι από Ρωσία και Κίνα, θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και προκύπτει από τον αριθμό αιτήσεων για βίζα.
Οι διαδικασίες για έκδοση βίζας έχουν απλουστευθεί στη Ρωσία με την παρέμβαση του μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ του Μπόρις Μουζενίδη. Για κάθε σφραγίδα από διαβατήριο χρεώνονται 15 ευρώ και μέσα σε δύο ημέρες ο τουρίστας το έχει στη διάθεσή του. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους απολογισμούς ένα 10% θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο. Αυτό σημαίνει ότι από τα 5,5 εκατομμύρια Ρώσων που θα επισκεφθούν την Ελλάδα οι 550.000 θα έρθουν στο νησί μας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν επαρκούν οι κλίνες και αυτό γιατί όλα τα ξενοδοχεία έχουν κάνει προκρατήσεις, κυρίως με Άγγλους, Ολλανδούς, Βέλγους και Πολωνούς, χωρίς να υπολογίζονται Ιταλοί και Αυστριακοί. Επομένως, επιβάλλεται να γίνουν νέες μονάδες, υπερσύγχρονες, αφού πρώτα έχουν λυθεί από όλους τους πολιτικούς και την κυβέρνηση το τεράστιο καυτό θέμα των σκουπιδιών.
Η ανάπτυξη μέσα από τον τουρισμό και τη μεγάλη πόρτα που ανοίγεται στην τοπική οικονομία είναι μια χρυσή ευκαιρία για όλους.

ΣΑΓΚΑΗ
Ο Πρόξενος της Σαγκάης μάς ενημέρωσε ότι μόνο για φέτος οι αιτήσεις για βίζα έχουν ξεπεράσει το 170%. Δηλαδή, περισσότεροι από 400.000 Κινέζοι ετοιμάζουν αποσκευές για τον ήλιο και τις αμμουδιές τις πατρίδας μας. Υπάρχει πρόβλημα, όμως, με τη γραφειοκρατία και το χαρτομάνι, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι. Ήδη έχουν γίνει διαβήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με τη συνδρομή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου ενημερώθηκε και το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
- «Δε με κουράζουν τα ταξίδια. Όμως, παράλληλα με το θρησκευτικό τουρισμό, θέλω να βάλω μπροστά, στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς τη Ζάκυνθο. Πιστεύω ότι ένα σημαντικό κομμάτι από τους τουρίστες θα επισκεφθεί το νησί μας»
Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στην «Ημέρα» αμέσως μόλις επέστρεψε από την Κύπρο. Σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα και ξεκινάει ένας νέος γύρος ταξιδιών με πρώτη επίσκεψη στο Βατικανό. Ακολουθούν Βελιγράδι, Βερολίνο και Μόσχα. Για το ταξίδι του στην Ιορδανία υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 11.

ΣΥΣΚΕΨΗ
Όπως μας γνώρισε ο Σεβασμιότατος ο ΕΟΤ παραχωρεί σε όλες τις εκθέσεις του ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για το θρησκευτικό τουρισμό. Όπως είναι γνωστό ο κ. Χρυσόστομος έχει ορισθεί επικεφαλής από την Εκκλησία της Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά.
Η επιθυμία του είναι, στο περίπτερο να βρίσκεται και υλικό υπό τη μορφή DVD και φυλλαδίων από τη Ζάκυνθο. Για το σκοπό αυτό το πρωί του Σαββάτου συγκάλεσε μια σύσκεψη στην Ιερά Μονή, στην οποία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δ. Γαργαλέας, τουριστικοί πράκτορες και μέλη των διοικήσεων των ξενοδόχων. Αποφασίστηκε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια του Μητροπολίτη, για να πάρει η Ζάκυνθος από την τουριστική πίτα το κομμάτι που της ανήκει.

2014-02-17

imerazazte.gr