Καταφύγιο ψυχών το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων

Μια ακόμη φωτεινή σελίδα στη μακρόχρονη ιστορία του έρχεται να προσθέσει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων (πρώην ΟΔΑΖ), καθώς αποτελεί καταφύγιο ψυχών και σωμάτων. Η ανέγερση του νέου κτηρίου δίνει τη δυνατότητα σε δύσκολους καιρούς να φιλοξενήσει πονεμένους ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Ο Πρόεδρος του, Στάθης Μπετίνης, και οι συνεργάτες του δηλώνουν πανέτοιμοι μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα, ο αγώνας που δίνουν καθημερινά για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας είναι τιτάνιος.
Οι φροντίδες που θα παρέχονται από τις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα είναι περισσότερο αναβαθμισμένες καθώς στα 1.800 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει το κτίριο περιλαμβάνονται δωμάτια με 30 κλίνες, χώροι για τα εργαστήρια επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμεΑ αλλά και χώροι για γραφεία της Διοίκησης. Το κυριότερο όλων είναι πως θα παρέχει μια προσφορά αγάπης και περίθαλψης σε κατοίκους από όλα τα Επτάνησα.

Η παράταση
Το έργο εξελίσσεται ικανοποιητικά και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις εργασίες που έγιναν για την κατεδάφιση του παλιού κτηρίου και την απομάκρυνση του αμίαντου με τη βοήθεια εξειδικευμένου συνεργείου. “Οι παρεμβάσεις αυτές δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη του έργου και χρειάστηκε να περάσει αρκετό διάστημα για να δοθεί το πράσινο φως για τις εργασίες κατεδάφισης από την ΔΕΠΑΝΟΜ αλλά και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ” δήλωσε στο “Ionian Channel” ο διοικητής του κέντρου Στάθης Μπετίνης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δόθηκε παράταση δύο μηνών στην κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερσή του, με αποτέλεσμα νμα είναι έτοιμο προς παράδοση στο τέλος Αυγούστου.

Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός
Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, συνολικού προϋπολογισμού 150.000€ που περιλαμβάνει κρεβάτια, κομοδίνα κ.α., που επίσης δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη. Από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις για λύση στο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι στην μελέτη του έργου προβλεπόταν η χρήση του υφιστάμενου εξοπλισμού, ωστόσο νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ αναμένεται να γίνουν μετά τις εκλογές.

Φροντίδα σε καρκινοπαθείς
Μέσα από την αναμόρφωση του Κανονισμού λειτουργίας του, παρέχει πλέον τη δυνατότητα περίθαλψης στις εγκαταστάσεις του, περιστατικών που δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να εξυπηρετηθούν. Με βάση, λοιπόν, το νέο κανονισμό θα παρέχονται υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία και των δυο φύλλων ή που πάσχουν από καρκίνο σε τελικό στάδιο ή βρίσκονται σε προχωρημένες κατακλίσεις με αποτέλεσμα να να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν από την οικογένειά τους ή το νοσοκομείο.

“Απαλύνουμε τον πόνο κάθε συνανθρώπου μας”
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ο Διοικητής του παρουσιάζοντας το χώρο που δύναται να φιλοξενήσει συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους. Ο κ. Μπετίνης τόνισε πως “αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια παρέχοντάς τους ένα περιβάλλον σωστό. Ένα ιερό χώρο που θα απαλύνει με τις προσπάθειες των εργαζομένων τον πόνο του συνανθρώπου μας”.

Απούσα η πολιτεία
Καυστικός ως προς το ρόλο της πολιτείας εμφανίστηκε ο κ. Μπετίνης καθώς “το κράτος αγνοεί τις ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απών. Οι ανάγκες που προκύπτουν αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με το προσωπικό που απασχολείται αλλά και με την κρατική χρηματοδότηση”.

Πολλά τα αιτήματα
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μας ενημέρωσε ότι οι περιθαλπόμενοι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν 27 ενώ σήμερα είναι 70 εκ των οποίων οι 45 κατάκοιτοι. Εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τον αριθμό των αιτημάτων που καθημερινά υποβάλλονται και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα. Το απέδωσε στην αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελείται. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο οι κοινωνικοί λειτουργοί, όσο και οι οικογένειες των τροφίμων εκτός νομού άρχισαν να απευθύνονται στη διοίκηση του ΟΔΑΖ αναζητώντας αχτίδα ελπίδας στο νησί μας. Εγγράφως και τηλεφωνικώς ζητούν να πληροφορηθούν τη δυνατότητα φιλοξενίας των τροφίμων στις εγκαταστάσεις του καθώς και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στο νησί μας.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως όταν ολοκληρωθεί και η νέα πτέρυγα θα εξυπηρετηθούν τα περιστατικά και από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

2014-04-29

imerazante.gr