«Μαζί» στη «Μάχη» για τη Ζάκυνθο

το δεύτερο γύρο θα κριθούν, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές στο δήμο της Ζακύνθου και τα Ιόνια Νησιά. Έτσι, λοιπόν, ραντεβού για την επόμενη Κυριακή 25 Μαϊού, δίνουν οι συνδυασμοί του νυν δημάρχου κ. Στέλιου Μποζίκη “Μαζί για τη Ζάκυνθο”, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 36,40% και 8.996 ψήφους και του κ. Παύλου Κολοκοτσά “Μάχη για τη Ζάκυνθο”, ο οποίος συγκέντρωσε 32,58% και 8.051 ψήφους που προκρίθηκαν στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαφορά μεταξύ των δύο ξεπερνά τις 3,82 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αποχή, η οποία έφτασε το 40%, και αναδείχθηκε “πρώτη” δύναμη!
Στους “χαμένους” ο συνδυασμός της “Ζακυνθινής Αναγέννησης” με επικεφαλής τον Μίμη Μαρίνο Κουρή που έλαβε 5.577 ψήφους και ποσοστό 22,57%, ενώ ο κ. Κωνσταντίνου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” 2.089 ψήφους και ποσοστό 8,45%.
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, να αναφερθεί πως οι εγγεγραμμένοι ήταν 38.413. Ψήφισαν 25.722. Έγκυρα ψηφοδέλτια 24.713 (96,08 %), άκυρα 716 (2,78 %), λευκά 293 (1,14 %). Όσον αφορά την κατανομή των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, εάν γινόταν από την πρώτη Κυριακή, τότε θα ελάμβαναν από 6 οι κ.κ. Μποζίκης και Κολοκοτσάς, 4 ο κ. Κουρής και 1 ο κ. Κωνσταντίνου.

Στ. Κοντονής: “Ικανοποίηση και προβληματισμός”
Ο κ. Κοντονής αρχικά συνεχάρη όσους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο και εξέφρασε την ελπίδα να προσφέρουν το παν για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο. Τόνισε την απόλυτη ικανοποίηση της παράταξής του, καθώς δόθηκε ένας δύσκολος αλλά ωραίος αγώνας τόσο στο δήμο όσο και στην περιφέρεια, όπου οι δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς είχαν πρώτη φορά πρόσβαση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και τα ποσοστά ήταν εξαιρετικά, τόσο στο ψηφοδέλτιο του κ. Κουρή όσο και στου κ. Νιοτόπουλου. Ποσοστά μάλιστα που ήταν πολύ υψηλότερα από όσα έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2012. Εξέφρασε ωστόσο την πικρία της παράταξης για το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο του κ. Κουρή δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Στην περιφέρεια διεκδικούν την πρώτη θέση ήδη από την πρώτη Κυριακή, πράγμα καθόλου εύκολο, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το χαμηλό ποσοστό που έλαβε το ψηφοδέλτιο του κ. Γαλιατσάτου στις προηγούμενες εκλογές. Γι’ αυτό είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία για την επόμενη Κυριακή, για τη μεγάλη ανατροπή στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, οι οποίες θα περάσουν στις αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Τέλος, τόνισε τη σταθεροποίηση των υψηλών ποσοστών που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα τη μεγάλη ανατροπή στην Αττική και στο Δήμο της Αθήνας. Στο δεύτερο γύρο περιμένει να επικρατήσει η λαϊκή απαίτηση για συνολική ανατροπή, δηλαδή να σταματήσει η φτωχοποίηση της χώρας και ο μνημονιακός κατήφορος και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη να μπουν σε μια νέα άνοιξη, μέσω των Ευρωεκλογών. Στην ερώτηση του κ. Σπύρου Καμπιώτη στο ποια θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή και αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά των αυτοδιοικητικών, ο κ. Κοντονής απάντησε πως στις Ευρωεκλογές απλώς θα επιβεβαιωθεί αυτό που ήδη φάνηκε στις αυτοδιοικητικές, δηλαδή τα σταθερά πολύ υψηλά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες στο δεύτερο γύρο, οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κομματικοί σχηματισμοί θα ληφθούν συλλογικά και, όπου υπάρχουν αριστερά ψηφοδέλτια, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα υποστηρίξει.

Οι δηλώσεις
κερδισμένων και χαμένων

Στ. Μποζίκης: “Οι πολίτες αναγνώρισαν το έργο μας”
Συνοδευόμενος από αρκετά μέλη του συνδυασμού του, ο νικητής των δημοτικών εκλογών, Στέλιος Μποζίκης, ανέβηκε στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου για να κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις.
Ο νυν δήμαρχος ευχαρίστησε αρχικά όλους τους συνεργάτες και υποψήφιους συμβούλους της παράταξής του αλλά και τους ψηφοφόρους που τίμησαν με την επιλογή τους τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Ευχαρίστησε επίσης τους αντιπάλους του που στάθηκαν απέναντί του με εντιμότητα και ήθος και που δεν χρησιμοποίησαν συκοφαντίες και ψεύδη εναντίον του. Συνεχάρη εξάλλου τους κ.κ. Κουρή και Κωνσταντίνου, καθώς και τους υποψηφίους συμβούλους των παρατάξεών τους για τον έντιμο αγώνα τους.
Είπε πως οι Ζακυνθινοί πολίτες επιβεβαίωσαν μια ισχυρή βούληση να αλλάξει η Ζάκυνθος, αναγνώρισαν τις προσπάθειες, τις αγωνίες, τις χαρές και τις λύπες του ιδίου και της παράταξής του και τις επιβράβευσαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Εστειλε μήνυμα πως όσοι επιθυμούν επιστροφή στο παρελθόν δεν βρήκαν συμμάχους στους Ζακυνθινούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν ένα παρελθόν από το οποίο είναι πληγωμένοι και πικραμένοι. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν να εκλέξουν την παράταξή του, για την ισχυρή, έμπειρη αλλά και νεανική ομάδα του που έχει δείξει ικανότητες διαχείρισης. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ηγείται ενός αυτοδιοικητικού συνδυασμού χωρίς υποστήριξη από κόμματα και χρώματα, απέναντι σε έναν κομματικό υποψήφιο της Ν.Δ. και πως η ψήφος των πολιτών θα δείξει την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Σε ερώτηση του κ. Βασίλη Μούτσιου εάν σκέφτεται συνεργασία με τους αντιπάλους του, Κουρή και Κωνσταντίνου, την επόμενη Κυριακή, απάντησε πως καλεί ανοιχτά τους ψηφοφόρους των δύο συναδέλφων του να στρατευθούν μαζί του για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη στο νησί. Ξκαθάρισε ότι δεν έχει καμία κόντρα με τους κ. κ. Κουρή και Νιοτόπουλο, ούτε δε με τους συνεργάτες ή τους ψηφοφόρους τους -απεναντίας τους ενώνουν κοινές προσπάθειες και αφετηρίες για το καλό της Ζακύνθου. Επανέλαβε τέλος ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα έχουν να επιλέξουν από τη μια το συνδυασμό του που δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα, και από την άλλη έναν συνδυασμό της Ν.Δ.
Λίγη ώρα νωρίτερα, πέρασε από το εκλογικό του κέντρου, όπου εκεί τον περίμενε πλήθος κόσμου. Ο κ. Μποζίκης “πνίγηκε” στις αγκαλιές των πολιτών και δέχτηκε ανθοδέσμες από πολλούς.

Π. Κολοκοτσάς: “Από σήμερα ξεκινά ο αγώνας”
Ο κ. Κολοκοτσάς δεν έκανε την καθιερωμένη επίσκεψη στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας. Αντιθέτως αρκέστηκε να κάνει μια λιτή δήλωση από το πολιτικό του γραφείο. Ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες και τους ψηφοφόρους του συνδυασμού του και μίλησε για ένα συγκινητικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο. Επεσήμανε πως στο δεύτερο γύρο, πάντα μαζί με ένα επιτελείο άξιων και ικανών στελεχών και συνεργατών θα κάνουν αγώνα ενημέρωσης των πολιτών και θα επικρατήσουν των αντιπάλων του.

Δεν προέβη σε δήλωση
Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ζακυνθινή Αναγέννηση” Μίμης Μαρίνος Κουρής δεν προέβη σε καμία απολύτως δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ούτε στην ΠΕ Ζακύνθου προσήλθε για τις καθιερωμένες τοποθετήσεις, ούτε στο εκλογικό κέντρο ήτα. Συνεργάτες του μας πληροφόρησαν πως όποιος σχολιασμός θα γίνει σήμερα.

Γ. Κωνσταντίνου: “Ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή”
Ο κ. Κωνσταντίνου έκρινε το αποτέλεσμα άκρως θετικό για τη Λαϊκή Συσπείρωση, και χαιρέτησε όσους ψήφισαν την παράταξη, αλλά και όσους προβληματίστηκαν και θέλησαν να το τολμήσουν αλλά δεν το έκαναν. Είπε ότι είναι φανερό πως ο λαός τόσο στη Ζάκυνθο όσο και πανελλαδικά έκανε ένα βήμα μπροστά, ισχυροποιώντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε πως η μάχη θα συνεχιστεί την επόμενη Κυριακή με τις Ευρωεκλογές με ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, κάτι που θα γίνει αν οι αναποφάσιστοι κάνουν το βήμα και ψηφίσουν την παράταξή του. Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα υποκύψει σε διλήμματα ούτε θα βάλει ως κριτήριο «το μη χείρον βέλτιστον», μια πολιτική που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και αποδεικνύεται στην πράξη, αφού κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Ελάχιστα τα προβλήματα
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξήχθησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αν εξαιρέσει κανείς τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν στελεχώθηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας, η οποία αναζήτησε εκείνους που είχαν οριστεί ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
Σύμφωνα και με την προϊσταμένη του Τμήματος Εκλογών της ΠΕ Ζακύνθου, Φωτεινή Θεοδόση, το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε άμεσα και έτσι η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε, δίχως περαιτέρω προβλήματα. Να προστεθεί ότι κάθε φορά προκύπτει το ζήτημα με την έλλειψη μελών σε εφορευτικές επιτροπές, επομένως το θέμα αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν.
Οι εκπρόσωποι των συνδυασμών στα εκλογικά τμήματα, δήλωσαν ότι η διαδικασία κύλησε ομαλά, κάτι που σημαίνει ότι δε διαπίστωσαν ελλείψεις σε ψηφοδέλτια.

Επισκέψεις στα εκλογικά κέντρα
Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα πήγαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες στη Ζάκυνθο, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες με τους ψηφοφόρους και χαιρέτισαν τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

“Βουβό” το κλίμα
Μια “βουβή” εκλογική αναμέτρηση ήταν η χθεσινή, αφού όποιος κατέβαινε στην πόλη θα διαπίστωνε πως δεν υπήρχε αρκετός κόσμος στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων, ενώ και οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι.
Το κλίμα, όμως, ήταν πιο ζεστό στα χωριά της Ζακύνθου, δεδομένου ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη από το πρωί, ενώ υπήρχαν ουρές στα εκλογικά τμήματα.
Είναι γεγονός, πάντως, πως οι εποχές που οι πολίτες ζητωκραύγαζαν και πήγαιναν σε όλη τη Ζάκυνθο με τα αυτοκίνητά τους κορναρίζοντας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ακόμη και κάποιοι που πήγαν να ψηφίσουν και δεν προτίμησαν την αποχή, σημείωναν πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη Ζάκυνθο, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα την απαισιοδοξία που υπάρχει για το μέλλον του νησιού μας.
Εξάλλου, η αδιαφορία του κόσμου για την πολιτική και από τους πολιτικούς, φάνηκε και από το μεγάλο ποσοστό της αποχής!

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη
Να προστεθεί πως τόσο ο “πρώτος” των δημοτικών εκλογών στη Ζάκυνθο, Στέλιος Μποζίκης, όσο και ο κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος από το συνδυασμό ΑΝΑΣΑ που πέρασε στο δεύτερο γύρο, πήγαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, ως είθισται να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να έχουν μια πρώτη συνομιλία μαζί του.

Σήμερα οι σταυροί
Λόγω του φόρτου εργασίας που προέκυψε, αλλά εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού, το Τμήμα Εκλογών της Αντιπεριφέρειας ανακοίνωσε ότι οι σταυροί που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, θα καταμετρηθούν σήμερα και θα γνωστοποιηθούν εντός της ημέρας. Η εξέλιξη αυτή άφησε στην αγωνία τους εκατοντάδες υποψηφίους των συνδυασμών, ενώ για πρώτη φορά άργησε και η αποστολή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα. Η εφημερίδα μας, λοιπόν, δεν έχει τη σταυροδοσία, δεδομένου ότι αυτή δεν γνωστοποιήθηκε χθες βράδυ, όπως περίμεναν όλοι. Τα αναλυτικά αποτελέσματα για τον κάθε υποψήφιο, θα δημοσιευτούν στο αυριανό μας φύλλο.

imerazante.gr

2014-05-20