Μέσω Ιταλίας η πρόβλεψη για τον καιρό-Κακοκαιρία ξεκινά το βράδυ από τη Δυτική Ελλάδα


Με επιτυχία συνεχίζει τη δυναμική και εξωστρεφή διεθνή προσπάθεια που καταβάλει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, παρέχοντας ιδιαίτερα επιστημονικά και τεχνολογικά οφέλη στην επτανησιακή κοινωνία. Αυτή την φορά με την ενεργοποίηση του δικτύου ερευνητικών μετεωρολογικών γεωλογικών σταθμών που έχει εγκαταστήσει στα Ιόνια και την Απουλία. Μάλιστα, μέσω της υπογραφής ενός Συμφώνου συνεργασίας θα δοθεί έμφαση στην υποστήριξη του θαλάσσιου τουρισμού. Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν ενημέρωση και δημοσιοποίηση των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων με ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και δράσεις στην Β΄-Βάθμια εκπαίδευση με σκοπό την ενίσχυση των Θετικών Επιστημών στα Γυμνάσια και Λύκεια με παρουσίαση των εφαρμογών τους σε μια σειρά εξειδικευμένων μεθόδων, τεχνικών, τεχνολογίας και επιστημονικών γνωστικών αντικειμένων.
Υπογραφή Συμφώνου
Η επίσημη επιστημονική παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κέρκυρα σε ένα ανοικτό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Καταγραφή Μετεωρολογικών Σταθμών και Κλιματικών Φαινομένων στο Ιόνιο: Το δίκτυο Σταθμών Ιονίου- Απουλίας». Κατά τη διάρκειά του θα υπογραφεί Σύμφωνο επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών φορέων και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια. Αντικείμενο θα έχει την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των επιστημονικών υποδομών της υπαίθρου, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης τουριστικών υποδομών των Επτανήσων και θαλάσσιου τουρισμού. Έτσι, θα υπάρχει η διάθεση κάθε πληροφορίας επικρατούντων ανέμων σχεδόν ανοικτής θαλάσσης στα εκατοντάδες τουριστικά σκάφη που ακολουθούν τον ιστιοπλοϊκό δρόμο Αδριατικής – Ιονίου – Κρητικού. Στα πλαίσια του Συνεδρίου επίσης θα πραγματοποιηθούν Επιστημονικές Εισηγήσεις ευρείας θεματολογίας σχετικές με το αντικείμενο του έργου. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ).

Έντεκα σταθμοί
Ας σημειωθεί ότι 11 μετεωρολογικοί σταθμοί, έχουν τοποθετηθεί τρεις στην Κέρκυρα, ένας στους Παξούς, ένας στην Λευκάδα, τρεις στην Κεφαλονιά, και ένας στο νησί μας δεδομένου ότι το ΤΕΙ έχει ήδη εγκαταστήσει και λειτουργεί αδιάλειπτα άλλους τρεις σταθμούς αλλά και έναν στις Στροφάδες. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή και εμπέδωση της ερευνητικής τεχνογνωσίας και κατανόηση των ατμοσφαιρικών και κλιματικών διεργασιών στο χώρο του Ιονίου.

Συνεργασία με την ΕΜΥ
Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων.Παρά τη γεωγραφική διασπορά τους, οι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς ροής των μετρήσεών τους σε πραγματικό χρόνο προς την ιστοσελίδα του Δικτύου.

ΦΩΤΟ: 4dsnsmyrn.blogspot.com

imerazante.gr

 

Εκτακτο δελτίο καιρού: Καταιγίδες, άνεμοι, χαλάζι

-Η κακοκαιρία ξεκινά το βράδυ από τη Δυτική Ελλάδα. Δείτε αναλυτικά τις περιοχές που θα σημειωθούν καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλαζόπτωση.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το βράδυ του Σαββάτου, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι καταιγίδες σε κάποιες περιοχές θα συνοδεύονται από ανέμους, και χαλαζόπτωση

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να επηρεάσει κυρίως την Ηπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Οι καταιγίδες σε κάποιες περιοχές θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, ακόμα και χαλαζόπτωση.
Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και την Τρίτη

Αύριο Κυριακή (05-10-2014) και μεθαύριο Δευτέρα (06-10-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά διαστήματα στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία και πιθανώς στη δυτική Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα  θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και την Τρίτη (07-10-2014).

Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, δεν θα υπάρξει σημαντική μεταβολή της θερμοκρασίας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα φαινόμενα είναι συνηθισμένα για το φθινόπωρο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι περιοχών, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, «καθώς δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρονται οι περιοχές αυτές σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν την Τρίτη και ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, «αλλά δεν θα επιστρέψουμε στην καλοκαιρία» όπως καταλήγει ο κ. Λάλος.

2014-10-04