Έκθετος ο τουρισμός μας στη Philoxenia 2014

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΛΗΣ – ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΜΠΙΩΤΗ
Έκθετος βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο τουρισμός μας στην Έκθεση Philoxenia 2014. Μια σημαντική διοργάνωση που καταγράφει μια πορεία 30 χρόνων και φιλοξενεί κάθε χρόνο αγοραστές από πολλές χώρες που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Επίσης, να αναδείξει ότι πιο σύγχρονο έχει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς, εμπλουτίζοντας την ελληνική εκθεσιακή πραγματικότητα, με ένα γεγονός υψηλού επιπέδου και αυστηρά επαγγελματικού προσανατολισμού.
Συνολικά, φέτος οι εκθέτες έφθασαν τους 200, έναντι 152 πέρυσι. Περισσότεροι από 100 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες βρέθηκαν στη φετινή διοργάνωση, ως εκπρόσωποι μεγάλων tour operators και τουριστικών φορέων, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ hosted buyers και εκθετών.
Δυστυχώς, σε αυτό το τόσο σπουδαίο γεγονός φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών συμμετείχε με δικό της περίπτερο και παρότι η έκθεση αυτή είναι σε συνεχώς φθίνουσα πορεία, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και επιχειρηματίες πραγματοποίησαν επαφές με τουριστικά πρακτορεία της Βορείου Ελλάδος κι άλλων περιοχών, καθώς και με το κοινό της πόλης. Αυτό την πρώτη ημέρα, γιατι την τελευταία, έπεσε “περονόσπορος” στα info kiosk των Ιονίων Νήσων και δεν υπήρχε άνθρωπος να δώσει πληροφορία σε κάθε ενδιαφερόμενο. Διάχυτα ήταν τα αρνητικά σχόλια των επισκεπτών οι οποίοι μάταια περίμεναν τους πολυπόθητους εκθέτες, να κάνουν ραντεβού με στόχο τη σύναψη συμφωνιών. Υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπως εκείνη της Κέρκυρας που ξεχώρισε για το περίπτερό της. Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τρείς γαστρονομικές εκδηλώσεις. Φάουλ και η απουσία διάθεσης για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων. Αυτό το άφησαν στην Πελοπόννησο που επάξια συναγωνίστηκε την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Οι διαπιστώσεις
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia για 30η συνεχόμενη χρονιά. Αποτέλεσε το κύριο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και υποδέχτηκε το κοινό της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα έλαβε χώρα και η Διεθνής έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού Hotelia. Σε εμφανές σημείο ήταν το περίπτερο των Ιονίων Νησιών, αφού ήταν το πρώτο το οποίο αντίκριζε κάθε επισκέπτης της έκθεσης.
Παρόλη την ευνοϊκή θέση, διαπίστωνε κανείς ότι τα νησιά δεν αναδείχτηκαν – προβλήθηκαν κατάλληλα, λόγω έλλειψης ικανοποιητικού έντυπου υλικού καθώς και παρουσίας εκπροσώπων, οι οποίοι θα παρείχαν πληροφορίες και θα ενημέρωναν τους επισκέπτες.
Σε αντίθεση με πέρυσι και τις προηγούμενες χρονιές, τα Ιόνια Νησιά φέτος, δεν προώθησαν καθόλου τα τοπικά τους προϊόντα και δεν ανανέωσαν καθόλου την παρουσία τους αφού όλο στήσιμο του περιπτέρου κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα. Μόνη εξαίρεση η Κέρκυρα που έκανε μια μεγαλύτερη προσπάθεια ανάδειξης.

Αρκετά εντυπωσιακή, αναμφισβήτητα ήταν η παρουσία της Πελοποννήσου, η οποία εκτός από τον εντυπωσιακό χώρο, είχε ένα αρκετά οργανωμένο πρόγραμμα κερδίζοντας αρκετούς επισκέπτες, με τα τοπικά προϊόντα που τους προσέφεραν.
Ενδιαφέρον είχαν και άλλα περίπτερα όπως αυτό της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του Βόλου όπου πραγματοποιούσαν κληρώσεις και διαγωνισμούς. Τέλος, κέρδισαν τις εντυπώσεις τα μεγαλύτερα περίπτερα που ήταν αυτό της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Mouzenidis Group, των Qatarairways και άλλων μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη χλιδή και την οργάνωση που παρείχαν.

2014-11-19

imerazante.gr