Εξευτελίζεται το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Όποια εφημερίδα διαβάσει κανείς, όποιο ραδιόφωνο και αν ακούσει, όποιο δελτίο ειδήσεων ή ενημερωτική εκπομπή και αν παρακολουθήσει σε όλη την Ελλάδα, πρώτη είδηση είναι η Ζάκυνθος. Ποια Ζάκυνθος όμως; Αυτή των τυφλών, των κατεργαραίων, των λαμόγιων, των αβανταδόρων, των καιροσκόπων, των κλεφτών, των ληστών του δημόσιου ταμείου, των διεφθαρμένων και των παρανομούντων.
Εν ολίγοις, απλώνεται μια δυσωδία για τη Ζάκυνθο, η οποία έχει αφήσει άναυδη τη ζακυνθινή κοινωνία, που παρακολουθεί, αποσβολωμένη, τον καθημερινό της εξευτελισμό και διασυρμό.
Και όλες οι κατηγορίες είναι γενικές: Όλοι οι Ζακυνθινοί είναι διεφθαρμένοι, όλοι παρανομούν, όλοι κλέβουν. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η γενίκευση δημιουργεί στερεότυπα και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για μία κοινωνία, διότι ανεπαίσθητα μπορεί να γίνει, τελικά, ο συμβολικός χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε μια ομάδα ανθρώπων, δηλαδή εάν συνεχιστεί αυτό το «βιολί», όταν κάποιος ακούει «Ζάκυνθος» ο συνειρμός που θα κάνει αμέσως θα είναι «απατεώνας».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr