To «νησί των τυφλών» στη Monde

Με τον τίτλο "Παρακαλώ-To «νησί των τυφλών» τραγικό σύμβολο της απάτης στην Ελλάδα" η έγκυρη γαλλική εφημερίδα “Le Monde” κάνει ρεπορτάζ για τη μεγάλη απάτη με τους τυφλούς στο πανέμορφο νησί της Ζακύνθου.

Το Ελληνικό κράτος διασύρεται για μια ακόμη φορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και δυστυχώς δικαίως.

Αναφέρει το δημοσίευμα:

«Σαν σύμβολο του αγώνα ενάντια στις απάτες στην Ελλάδα, το Ελληνικό Δημόσιο δημοσιοποίησε την περίπτωση της Ζακύνθου, όπου ο αριθμός των τυφλών ξεπερνούσε κατά πολύ το μέσο όρο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 700 κάτοικοι σε σύνολο 39.000 κατοίκων έλαβα αναπηρικό επίδομα τυφλότητας το 2011. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με αναφορά της Wall Street Journalπου προέρχεται από αιρετούς της περιοχής, βρίσκονταν ένας οδηγός ταξί και ένας κυνηγός!

«Το δοχείο με τα τριαντάφυλλα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ήρθε στο φως μετά από μια μεγάλη επιχείρηση για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την πάταξη της διαφθοράς, που έγινε από τη κυβέρνηση. Μια εθνική βάση δεδομένων έχει δημιουργηθεί για να εξετάζει όλα τα αιτήματα για αναγνώριση αναπηρίας.

Καθένας που λάμβανε μέχρι σήμερα βοήθημα έπρεπε να πάει αυτοπροσώπως ή να στείλει κάποιον αντιπρόσωπο στην Αθήνα για αποδείξει ότι δικαιούται να λαμβάνει το επίδομα, το οποίο είναι 724 ευρώ κάθε δύο μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τους 700 που λάμβαναν το επίδομα εμφανίστηκαν μόνο οι 100, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Υγείας. Και από τους 100, λίγοι παραπάνω από τους 50 ήταν οι πραγματικά τυφλοί, σύμφωνα με πηγές με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται η WSJ.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός υγείας, επιβεβαιώνει ότι εξαιτίας αυτής της μεγάλης επιχείρησης ανακαλύφθηκε ότι 36.000 άτομα λαμβάνουν επιδόματα χωρίς ν τα δικαιούνται, δηλαδή ένας στους έξι σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι με αυτή την προσπάθεια, η χώρα θα εξοικονομήσει 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που είναι η εξοικονόμηση 12 δις ευρώ το 2013 και 2014.

«Το νησί των κουτσομπολιών».

Έτσι χαρακτήρισε σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα το νησί ο πρώην Νομάρχης Διονύσης Γάσπαρος που η υπογραφή του ήταν απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να πάρει το επίδομα. Ο κ. Γάσπαρος κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας για πολιτικές εντυπωσιασμού και αλχημείας.

Όσον αφορά το νυν Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη ο οποίος κατήγγειλε επίσης το ζήτημα, δήλωσε μετά από γιαούρτωμα που του επεφύλασσαν κάποιοι κάτοικοι εξαιτίας της καινούριας και μάλλον πιο δίκαιης φορολογικής πολιτικής του δήμου ότι «είναι τιμή μου» (το γιαούρτωμα).»

2012-04-06

epikaira.gr