Μείωση 60% στην έκδοση αδειών

Πόσες οικοδομικές άδειες έχουν κατατεθεί από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα στην Πολεοδομία; Μόνο μία! Και αυτό συμβαίνει διότι, ως γνωστόν, από την 1η Μαΐου άρχισε να ισχύει ο νόμος 4030/2011, με τον οποίο οι πολεοδομίες μετατράπηκαν σε υπηρεσίες δόμησης και άλλαξε ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς και ο οικοδομικός κανονισμός.
Όλα αυτά μαζί κάνουν «μία ωραία ατμόσφαιρα», όπως έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος, δηλαδή μπάχαλο και, ως συνήθως, το μαύρο μας το χάλι!
Οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, όπως παραδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, βρήκαν τις υπηρεσίες απροετοίμαστες, ενώ οι σύλλογοι μηχανικών της χώρας διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις και ζητούν την απόσυρση του νόμου 4030 ή την επανεξέτασή του.
Από τη μια πλευρά, οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, διότι κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με νέες τροποποιήσεις, εγκύκλιους και διευκρινήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και έχουν τρελαθεί από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, καθώς και την παντελή έλλειψη σαφών οδηγιών.
Η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι εξίσου απογοητευτική, δεδομένου ότι λόγω των αλλαγών, οι μηχανικοί αποφεύγουν να καταθέσουν οικοδομικές άδειες, μέχρι να διευκρινιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ζακυνθίων προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το κοινό, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τεράστια προβλήματα με την αλλαγή του νόμου.

2012-04-14

imerazante.gr