Η θέση της Μ. Κλαυδιανού για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Απάντηση στον ταμία των ενοικιαζομένων δωματίων Αλυκών, Διονύση Γουσέτη, και στην κριτική που αυτός έκανε για την ψήφιση του Νομοσχεδίου από την πλευρά της, έδωσε η Βουλευτής, Μαρία Κλαυδιανού, η οποία αναφέρει τα παρακάτω:
“Με το άρθρο 32 του νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις», θεσπίζονται μεταξύ άλλων και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν συνοπτικά ως εξής:-Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν, πλέον, με αίτησή τους να ζητήσουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη, ή και στην επόμενη αυτής, ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και άρα να καταβάλουν σημαντικά μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 31-12-2014.
-Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ χορηγείται σύνταξη ή βεβαίωση εξόφλησης υποχρεώσεων για τη μεταβίβαση επαγγελματικού αυτοκινήτου δημοσίας χρήσεως, εφόσον το ποσό των οφειλομένων εισφορών τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και έχει συμψηφιστεί ή παρακρατείται από τη σύνταξή τους. Η διάταξη εφαρμόζεται και σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.
- Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ από 1 μέχρι και 5 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, ελέγχονται όμως ανά τριετία για τα εισοδηματικά κριτήρια. Οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων καταλυμάτων από 6 έως και 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, με έκπτωση 30% επί των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία και παραμένουν – χωρίς μετάταξη ανά τριετίες σε ανώτερη κατηγορία – εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
-Εξαιρούνται από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ οι Επαγγελματίες Αγρότες του Μητρώου αγροτών και αγροτικών καλλιεργειών.
-Όσοι είχαν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ, έπειτα από εξαίρεση από το ΤΕΒΕ, αλλά το Ταμείο Εμπόρων τους χρεώνει με οφειλές παρελθόντων ετών, εντάσσονται στην παραπάνω ρύθμιση και παραγράφονται οι οφειλές τους.
-Όταν ιδιοκτήτες καταλυμάτων είναι εταιρία Ο.Ε ή Ε.Ε υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ έχει μόνο ο ένας εταίρος.
-Εξαιρούνται από την ασφάλιση ΟΑΕΕ οι κατά κύριο επάγγελμα, αγρότες, καθώς και φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών και οι οποίοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος μέχρι 100KW.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι συνέπεια των προτάσεων και παρεμβάσεων εμού και άλλων συναδέλφων, ώστε να υπάρξει μια ανάσα, για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες του νομού μας αλλά και πανελλαδικά που σήμερα ασφυκτιούν. Κυρίως η δυνατότητα μετάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μέχρι την 31-12-2014, με αντίστοιχη μείωση των εισφορών, παρέχουν μια σημαντική διευκόλυνση μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Παράλληλα επιλύονται σημαντικές εκκρεμότητες ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, εξαιρούνται της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ οι κατ’επάγγελμα αγρότες και παρέχονται πρόσθετα ασφαλιστικά κίνητρα για τις επενδύσεις των νέων αγροτών σε φωτοβολταϊκά.
Είναι γεγονός ότι οι μικρές και εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, δεδομένης της μικρής διάρκειας λειτουργίας τους, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ως προς την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Γι’ αυτό το λόγο και απαιτείται περαιτέρω βελτίωση της σχετικής ρύθμισης με προσδιορισμό εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε αφενός οι εν λόγω επιχειρήσεις να παραμένουν βιώσιμες και αφετέρου να καταβάλλονται οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζομαι με την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Ζακύνθου, και έχω ήδη ζητήσει τις σχετικές προτάσεις της, γεγονός που προφανώς ο κ. Γουσέτης είτε αγνοεί είτε σκόπιμα και προεκλογικά παραβλέπει”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr