Μια 24χρονη θύμα της πρωτοφανούς νεροποντής

Με πόλη χτυπημένη από... τσουνάμι έμοιαζε την Παρασκευή η Αθήνα, έπειτα από την κατακλυσμιαία βροχή, που πλημμύρισε δρόμους και σπίτια απ` άκρου εις άκρον του Λεκανοπεδίου Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε 1.850 κλήσεις για να επέμβει σε περιπτώσεις άντλησης υδάτων, απεγκλωβισμού οδηγών και άλλων προβλημάτων, ενώ, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η βροχόπτωση που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες, ισοδυναμούσε με αυτή που θα έπεφτε κανονικά σε διάστημα δύο μηνών! Λέγεται μάλιστα ότι τέτοια ισχυρά φαινόμενα είχε να δει η Αθήνα από το 1973.

Η τραγικότερη ωστόσο συνέπεια της πρωτοφανούς καταιγίδας ήταν ο θάνατος μιας 24χρονης κοπέλας, η οποία οδηγούσε στην Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, όταν έσβησε το αυτοκίνητό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, περαστικοί είδαν ότι η κοπέλα δεν έβγαινε από το αυτοκίνητό της και, όταν άνοιξαν την πόρτα του οδηγού, διαπίστωσαν ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο θάνατος επήλθε από έμφραγμα. Το αυτοκίνητο της κοπέλας είχε ακινητοποιηθεί, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων, λόγω της βροχής.

Μία άλλη γυναίκα στο Χαλάνδρι σώθηκε την τελευταία στιγμή από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι άκουσαν τις φωνές της και έσπευσαν να τη βοηθήσουν. Η άτυχη γυναίκα κρατιόταν από την πόρτα του ΙΧ και τελικά οι περίοικοι κατάφεραν να την σώσουν.

Στην τραγική εικόνα της Αθήνας συνέβαλε ακόμη η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές. Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ έκλεισαν και οι σταθμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου σε Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι και του Μετρό στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Γκάζι, το ύψος της βροχόπτωσης (όπως μετράται μέσα σε ένα ανοιχτό κουτί) από τις 05:00 έως τις 11:00 είχε φτάσει τα 95 χιλιοστά. Ο αριθμός δεν μοιάζει μεγάλος, στην πραγματικότητα όμως η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση βροχόπτωση για το μήνα Φεβρουάριο στην Αττική, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 48 χιλιοστά.

Το νερό που έπεσε το πρωί της Παρασκευής σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου έφτασε τα 95 λίτρα, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 95 κιλά. Σε μια ταράτσα των 100 τετραγωνικών μέτρων, η συνολική ποσότητα νερού σε διάστημα μερικών ωρών πλησίασε τους δέκα τόνους.

Το δίκτυο αποχέτευσης θα ήταν δύσκολο να απορροφήσει αυτή τη ροή, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια, φαίνεται όμως ότι η Αθήνα ήταν εντελώς απροτετοίμαστη για μια τέτοια νεροποντή. «Ήταν μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από το 1961» δήλωσε στη NET ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

δείτε περισσότερα εδώ

2013-02-22

protothema.gr