Μπλόκο αγανάκτησης και τεταμένη ατμόσφαιρα έξω από τη Βουλή


Τεταμένη ατμόσφαιρα επικράτησε πριν από λίγο έξω από τη Βουλή όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν ομάδα περίπου 200 ατόμων από τους συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ομάδα αυτή φώναζε έντονα συνθήματα, ενώ κάποια στιγμή ορισμένοι εκτόξευσαν κουτάκια αναψυκτικών. Τότε οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος τους με σκοπό να «ηρεμήσουν τα πνεύματα». Τελικά, και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, το περιστατικό έληξε εκεί.

Ωστόσο, στη συνέχεια, και όταν οι συγκεντωμενοι διαπίστωσαν ότι μέσα στην Βουλή βρίσκονται ακόμα βουλευτές, άρχισαν να φωνάζουν "κλέφτες, κλέφτες, πάρτε πίσω το μνημόνιο" και "αίσχος, αίσχος", κραδαίνοντας κρεμάλες και κλείνοντας ταυτόχρονα την έξοδο της Βουλής, μην αφήνοντας τους βουλευτές να βγουν από το κτίριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 20 βουλευτές φυγαδεύτηκαν μέσα από τον Εθνικό Κήπο, εν μέσω αστυνομικού κλοιού, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλησαν να φύγουν παρά μόνο από την κανονική έξοδο.

Εντωμεταξύ, έξω από την Βουλή βρίσκονται παραταγμένες 12 κλούβες, αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα των συγκεντρώσεων. Επιπλέον, κατά πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν ρητές εντολές  να μην επέμβουν δυναμικά σε περίπτωση εντάσεων αλλά αντίθετα να προσπαθούν να ηρεμούν τα πνεύματα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Κάθε μέρα στις 7

Νωρίτερα, και όπως όλες τις προηγούμενες μέρες οι "αγανακτισμένοι" ήταν συγκεντρωμένοι σε δυναμική και απόλυτα ειρηνική κινητοποίηση για 7η συνεχόμενη ημέρα στο Σύνταγμα. Ο κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται κάθε μέρα μετά τις 7 στην πλατεία να φωνάζει συνθήματα εναντίον του Μνημονίου, να χτυπά κατσαρόλες και να διαμαρτύρεται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης."Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν Κυβέρνηση-Τρόικα-Χρέος", αναγράφεται στο πανό που έχουν αναρτήσει οι αγανακτισμένοι πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα στο Σύνταγμα σε πείσμα όσων νόμιζαν ότι δεν θα κρατήσει η κινητοποίησή τους.

Οι σκηνές παραμένουν στην πλατεία και οι ομάδες αυτοοργάνωσης αυξάνονται, βελτιώνονται και καθημερινάσ τις 6 το απόγευμα οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στις ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης και ιατρικής περίθαλψης προστέθηκαν τώρα και οι ομάδες περιφρούρησης που λειτουργούν κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι σήμερα ξεπέρασαν τις 20.000.

Μίκης: Αν μαζευτούμε 2.000.000...

Νωρίτερα, πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί στα προπύλαια και διαμαρτυρόταν ειρηνικά, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και αρκετούς πανεπιστημιακούς. Οι γύρω δρόμοι είχαν κλείσει και όλοι οι συγκεντρωμένοι φωναζαν  «αέρα-αέρα να φύγει η χολέρα».

"Πρέπει να κάνουμε μια Ελληνική επανάσταση", τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει "να αντιδράσουμε ενωμένοι στο μνημόνιο γιατί παραχωρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συναίνεση η οποία ουσιαστικά σημαίνει υποταγή στην Τρόικα".

Λίγο αργότερα ο Μ. Θεοδωράκης είπε ότι χαιρετίζει την αγανακτισμένη νεολαία, παρακίνησε τους συγκεντρωμένους να τραγουδήσουν όλοι μαζί ενώ φώναξε με ενθουσιασμό ότι: "Αν μαζευτούμε 2.000.000 Ελληνες και φυσήξουμε, θα φύγουν όλοι ."

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, πήρε το λόγο αμέσως μετά λέγοντας: "Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται μέτρα σωτηρίας εμείς βουλιάζουμε πιο πολύ στο βάλτο της απελπισίας."

Ο κόσμος είχε παλμό, φώναζε συνθήματα και χειροκροτούσε θερμά τους ομιλητές.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες κόσμος είναι συγκεντρωμένος και σήμερα γύρω από τον Λευκό Πύργο, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και φυσικά πολλοί νέοι, διαμαρτύρονται με τον δικό τους τρόπο ενάντια στο μνημόνιο.

Για αύριο Τετάρτη οι Θεσσαλονικείς έχουν προγραμματίσει ποδηλατοδρομία γύρω από τους δρόμους της πόλης, με σκοπό να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους και να τους καλέσουν να τους ακολουθήσουν.

2011-06-01

enet.gr