Ο Γκάλης στο παρκέ, η πόλη στον… αέρα!

«Αγάπησα τον κόσμο, δέθηκα με την ομάδα. Δεν ήθελα ποτέ να φύγω από τον Αρη», λέει ο «Νικ» σε συνέντευξή του στον «ΑτΚ»

Η Πέμπτη ήταν η μέρα του. Η Θεσσαλονίκη παρέλυε, οι δρόμοι άδειαζαν, το «Παλέ» ασφυκτιούσε και η υπόλοιπη Ελλάδα στηνόταν μπροστά στην τηλεόραση. Ο Νίκος Γκάλης έβγαινε στο παρκέ, σήκωνε τη γροθιά και η παράσταση άρχιζε.

Αυτήν τη φορά ο Νικ θα πατήσει στο γήπεδο σήμερα Τρίτη. Αυτή θα είναι όμως η μοναδική αλλαγή. Τα υπόλοιπα θα είναι ίδια, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ούτε καν ο χρόνος που πέρασε του άφησε σημάδια στο πρόσωπο, θαρρείς κι αυτός έχει υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Ο Γκάλης θα πιάσει ξανά την «πορτοκαλί θεά», έστω και χωρίς τα αθλητικά του, αλλά το «Παλέ ντε Σπορ» θα πάρει «φωτιά».

Δεκαέξι ώρες χρειάστηκαν να πουληθούν τα εισιτήρια για την εκδήλωση που ετοιμάζει προς τιμήν του η ΚΑΕ Αρης για να γράψει έστω και με καθυστέρηση τη σελίδα της Ιστορίας που είχε μείνει λευκή. Ο «μάγος του μπάσκετ» θα κάνει ξανά τις καρδιές των φιλάθλων του μπάσκετ να χτυπήσουν δυνατά και θα εισπράξει το μεγαλύτερο δώρο: την αγάπη των φιλάθλων του Αρη, που αδημονούν για να ξεχρεώσουν ένα κομμάτι από αυτά που τους πρόσφερε, αλλά και την αγάπη των συμπαικτών του και των αντιπάλων του. Αυτών που ακόμη και σήμερα είναι βέβαιοι ότι Γκάλης δε θα ξαναπεράσει ποτέ από το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τα λόγια δεν άρεσαν ποτέ στον Νίκο Γκάλη, μιλούσε πάντα με πράξεις. Ακόμη όμως και αυτά τα λίγα λόγια του κορυφαίου Ελληνα αθλητή όλων των εποχών έχουν τη δική τους σημασία:

«Εζησα τα καλύτερα χρόνια στην Ελλάδα, δέθηκα σε απίστευτο βαθμό με την ομάδα και τον κόσμο του Αρη. Δε με εντυπωσίασε που εξαφανίστηκαν τα εισιτήρια, ήταν κάτι που το περίμενα. Αυτό όμως που μου αρέσει είναι ότι με σταματούν μικρά παιδιά στο δρόμο, 8, 10 χρόνων, που δε με είδαν να παίζω μπάσκετ, αλλά με αναγνωρίζουν. Είναι μεγάλη επιβράβευση, οι γονείς έμαθαν στα παιδιά τους την προσφορά του Νίκου Γκάλη στον Αρη και το ελληνικό μπάσκετ», λέει ο άνθρωπος που αψήφησε το νόμο της βαρύτητας.

«Υπήρχε βούληση της διοίκησης του Αρη, μίλησα με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Λευτέρη Αρβανίτη, και προχωρήσαμε την εκδήλωση. Με τη βοήθεια της οργανωτικής επιτροπής που δούλεψε σκληρά τους τελευταίους μήνες θα γίνει μια εκδήλωση, την οποία θα χαρούν και όσοι έρθουν στο γήπεδο, αλλά και όσοι την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση», προσθέτει στον «ΑτΚ» ο Νίκος Γκάλης.

Σπουδαίοι παίκτες θα παρελάσουν σήμερα στις 8 το βράδι από το παρκέ του «Παλέ», για να χειροκροτήσουν τον Νίκο Γκάλη, πριν από το συμβολικό φιλικό με τη Λιμόζ του Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι Ντίνο Μενεγκίν, Ντίνο Ράτζα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντόρον Τζάμσι, Στεφάν Οστρόφσκι, Ρισάρ Ντακουρί, Φρεντερίκ Φορτέ, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζόρντι Βιγιακάμπα, Οντι Νόρις, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Φιλίππου, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Κώστας Παταβούκας, Λευτέρης Κακιούσης, Μέμος Ιωάννου, Βασίλης Λυπηρίδης, Λευτέρης Σούμποτιτς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Μάνθος Κατσούλης, Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ντέιβιντ Στεργάκος, Στιβ Γιατζόγλου, Tζον Κόρφας θα είναι εκεί για «τον πρώτο των πρώτων».

«Θα ξανασμίξουμε με τους παλιόφιλους. Κάποιους τους έχω ξαναδεί, αλλά θα είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρεθώ ξανά με ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Λιμόζ του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν η καλύτερη επιλογή για την εκδήλωση. Με τον Γιαννάκη ήμασταν αχτύπητο δίδυμο και όσοι λένε για τις σχέσεις μας, πρέπει να ξέρουν ότι δε θα υπήρχε αυτή η συνεργασία στο γήπεδο, αν δεν είχαμε καλές σχέσεις», εξηγεί ο Νίκος Γκάλης κι αναφέρεται στο παρελθόν τονίζοντας με έμφαση: «Δεν ήθελα ποτέ να φύγω από τον Αρη. Ανδρώθηκα στην ομάδα και την αγάπησα, την έβαλα στην καρδιά μου».

2013-05-07

agelioforos.gr