Βόρεια Ελλάδα: Οι περιοχές που «ξεσηκώνουν» το τριήμερο

Οικονομία και διασκέδαση θα επιδιώξουν να συνδυάσουν, φέτος, οι περισσότεροι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Λίγα χιλιόμετρα και κοντινά μέρη, στα οποία θα πραγματοποιηθούν ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αναζητούν μεγάλοι και μικροί μασκαράδες, ώστε και να μπορέσουν να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω κρίσης, αρκετοί είναι οι δήμοι σε Μακεδονία και Θράκη που διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, θέλοντας από τη μια να "παρασύρουν" τους επισκέπτες και από την άλλη να κρατήσουν τους ντόπιους στους τόπους κατοικίας τους.

Σάββατο, 5 Μαρτίου

Στη Ξάνθη, τη "βασίλισσα" πόλη του καρναβαλιού στη Βόρεια Ελλάδα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί. Στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας για τα μικρά παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα του κόσμου, με στόχο μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ "Γκίνες", ενώ στη 1:30, στον ίδιο χώρο, θα τραγουδήσουν οι ONIRAMA. Στις 7:30 το απόγευμα, τα αποκριάτικα πληρώματα, που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, θα ξεκινήσουν από την οδό 28ης Οκτωβρίου και θα παρελάσουν στους δρόμους, χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ` ένα ξέφρενο πάρτι.

Στη Νάουσα, θα στηθεί ένα ολοήμερο, ξέφρενο γλέντι στο εμπορικό κέντρο και στα κέντρα διασκέδασης, με μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες, ξινόμαυρο κρασί και τοπικούς μεζέδες. Στις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί στην περιοχή "Μάντζαλος" παραδοσιακό γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ενώ μία ώρα αργότερα, στην πλατεία Αλωνίων, θα στηθεί γλέντι με καυτή σάτιρα, αυτοσχεδιασμούς και πολλές εκπλήξεις.

Στην Κοζάνη, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 6:45 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χορευτικά συγκροτήματα θα προσπαθήσουν να παρασύρουν έως τα ξημερώματα τους επισκέπτες σ` έναν ξέφρενο ρυθμό.

Στα Γρεβενά, στις 11 το πρωί, θα στηθεί ένα παιδικό πάρτι στην κεντρική πλατεία, ενώ στις 9 το βράδυ θα βγουν στους δρόμους οι ορχήστρες για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.

Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, θα αναβιώσει δρώμενο από το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Καρναβαλιστών της περιοχής. Το δρώμενο θα εξελιχτεί στους δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στον πεζόδρομο, στην πλατεία του Επιμελητηρίου.

Στις Σέρρες την παράσταση κλέβει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στο Πετρίτσι Σιντικής, που ξεκινά στις 18.30, ενώ τη σκυτάλη παίρνει την ίδια ημέρα, στις 20.30, το Άγιο Πνεύμα Εμμανουήλ Παππά.
Στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ το έθιμο "Ζαπούς". Είναι ο εξαγνισμός της φύσης με το άναμμα φωτιάς σε τρεις γειτονιές. Το έθιμο θα συνοδεύεται από χορό και προσφορά κρασιού, με συνοδεία λαϊκών οργάνων.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η αντιδημαρχία Πολιτισμού καλεί τα παιδιά, από τις 10:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον εξωτερικό χώρο του νέου δημαρχείου να κατασκευάσουν μόνα τους πολύχρωμους χαρταετούς. Εμψυχωτές και παιδαγωγοί της καλλιτεχνικής παιδαγωγικής ομάδας "Σχεδία στην πόλη" θα συνεργαστούν με τα παιδιά και τους γονείς τους για να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό χαρταετό και να χορέψουν στο μεγάλο πολύχρωμο γαϊτανάκι, που θα στηθεί στο χώρο.

Κυριακή της Αποκριάς

Η Ξάνθη αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να συγκεντρώσει τα βλέμματα με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στη 1:30 το μεσημέρι. άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το βασιλιά καρνάβαλο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2011 θα ολοκληρωθούν στις 7:30 το απόγευμα, στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, με το κάψιμο του "Τζάρου". Ο "Τζάρος", κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σ` έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας. Το έθιμο, το έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου οικισμού, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Στη Νάουσα, την Κυριακή, θα αναβιώσει το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες". Για τις 9 το πρωί, στην περιοχή "Μπατάνια", έχει οριστεί το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Στις 10:30, τα μπουλούκια θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο και θα ζητήσουν την άδεια από τον δήμαρχο, Τάσο Καραμπατζό, να ξεχυθούν στους δρόμους έως αργά το βράδυ.

Στην Κοζάνη, από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι χοροί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων, ενώ θα ακολουθήσει το άναμμα του κεντρικού φανού από το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα.

Στα Γρεβενά, ο κεντρικός φανός στο κέντρο της πόλης θα ανάψει στις 9 το βράδυ και θα σημάνει την έναρξη του γλεντιού στον πεζόδρομο.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι ομάδες των καρναβαλιστών θα ξεχυθούν στους δρόμους από τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, οι λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες, τα δρώμενα, οι κλόουν για τα παιδιά, το κρασί και τα λουκάνικα θα κρατήσουν "συντροφιά" σε κατοίκους και επισκέπτες.

Στο δήμο Προσοτσάνης, στη Δράμα, στις 11 το πρωί, θα αναβιώσει το αποκριάτικο
δρώμενο του "Καλόγερου", στον προαύλιο χώρο του δημοτικού καταστήματος Μαυρολεύκης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προετοιμασία του Καλόγερου και του θιάσου του, που θα επισκεφτούν με τη συνοδεία της θρακιώτικης λύσης, του νταουλιού και της γκάιντα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθεί ο Καλόγερος καλοχρονιά, βλάστηση και ευφορία της γης.

Στο Χρυσό Σερρών, βραβεύεται το καλύτερο ομαδικό καρναβάλι, με το ποσό των 300 ευρώ. Η παρέλαση των μασκαράδων ξεκινά στις 18.00 και ολοκληρώνεται μετά τις 20.00.

Την ίδια μέρα, στο Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά Σερρών, αναβιώνει το αποκριάτικο δρώμενο, το "Άναμμα της Στάβας". Σύμφωνα με το έθιμο, που προέρχεται από τους Δαρνακαχωρίτες, οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν "προξενήτρες" φωτιές, γύρω από τις οποίες μαζεύονται αγόρια και κορίτσια, που βρίσκονται σε ηλικία γάμου. Όταν τα πυρωμένα κάρβουνα κρύψουν μέσα τους τις φλόγες της φωτιάς, τα αγόρια αρχίζουν να χορεύουν και να πηδούν πάνω απ` αυτά. Οι ενδιαφερόμενες νύφες αρχίζουν το χορό, κοιτώντας στα μάτια τον εκλεκτό της καρδιάς τους. Το προξενιό ολοκληρώνεται όταν, στη λέξη "άνοιξε" που ξεστομίζει ο άνδρας, η γυναίκα αποκριθεί με το σύνθημα "παράνοιξε". Το έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια και καταφέρνει να συγκεντρώσει αρκετούς επισκέπτες στο Νέο Σούλι.

Στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, στις 20.30, σε κάθε γειτονιά αναβιώνει το "κάψιμο του καρνάβαλου στις θημωνιές". Πρόκειται για φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι του χωριού για να διώξουν το κακό. Το έθιμο ολοκληρώνεται στην πλατεία του χωριού, με τη μεγάλη φωτιά και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Την Κυριακή της Αποκριάς, στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί, με παραδοσιακούς χορούς και την αναβίωση του εθίμου του γάμου.

Στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στην κεντρική πλατεία, θα καούν κέδροι με δωρεάν εδέσματα και χορούς από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ανάλογες εκδηλώσεις με κάψιμο κέδρων θα πραγματοποιηθούν στον Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο, ενώ στις 5 το απόγευμα, στον Πλαταμώνα, θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών.

Κούλουμα στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Από τις 9 το πρωί, στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους. Μία ώρα αργότερα, στην κεντρική πλατεία Λεύκης Ξάνθης θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νόστιμη φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα.

Στα Άβδηρα της Ξάνθης θα ζωντανέψουν, στις 11:30 το πρωί, παραδοσιακά έθιμα- "γάμοι", "μουντζούρηδες "- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει νηστίσιμα εδέσματα, που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με ανάλογη μουσική.

Στις 3 το μεσημέρι, στο δημοτικό διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας, διοργανώνεται μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι: "Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)".

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή "Ρουντίνα", Ανθέμια, περιοχή "Ροδινά" Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ. Δημητρίου από τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα Γρεβενά στις 11 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.

Την Καθαρά Δευτέρα, σε όλο το νομό Σερρών, γιορτάζονται τα Κούλουμα, με επίκεντρο του εορτασμού την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη. Η παραδοσιακή φασολάδα που μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη, συνοδευόμενη από νηστίσιμα εδέσματα. Το "νηστίσιμο" γλέντι ξεκινά από τις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, τα Κούλουμα γιορτάζονται στο Χρυσό, όπου διεξάγονται και ιππικοί αγώνες.

Στην κεντρική πλατεία του Σοχού, στο νομό Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι "Κουδουνοφόροι" για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.

Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.

Στην πόλη της Σκύδρας, στην Πέλλα, από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμος θα μοιράσει φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί στους επισκέπτες, οι οποίοι θα χορέψουν με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.

Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Η Καθαρά Δευτέρα στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει υπαίθρια γλέντια για την Καθαρά Δευτέρα στο Σέιχ Σου, την αλάνα της Τούμπας και το άλσος της Νέας Ελβετίας. Οι θεσσαλονικείς, από τις 10 το πρωί και μετά, θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν χαρταετό και να διασκεδάσουν με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετούς, που θα διανεμηθούν δωρεάν.

Στην Καλαμαριά, από τις 11 το πρωί, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου διοργανώνει παραδοσιακά κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Οι δημότες και οι επισκέπτες θα γλεντήσουν με τραγούδι, χορό, σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνες, φασολάδα, χαλβά), ενώ θα πετάξουν στον ουρανό οι χαρταετοί.

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, γλέντι θα στηθεί στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. Από τις 10 το πρωί, θα μοιράζονται σαρακοστιανά εδέσματα στους μεγάλους και πολύχρωμοι χαρταετοί στα παιδιά στην πλατεία Τσάτρα, στο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, στο άλσος "Πατήρ Μεταξά" και στο δημοτικό άλσος Συκεών.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας "στρώνει" ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, προσκαλώντας, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσουν τη μέρα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού, στο Β` ΚΑΠΗ Ευόσμου, στο πάρκο Αγαμέμνονος, και στο πάρκο Προσκόπων. Ο δήμος δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

AGELIOFOROS.GR