13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : Ανοίγει η αυλαία


Ενα μουσικό οδοιπορικό στα αυθεντικά ρεµπετάδικα σε Ελλάδα και Τουρκία με όχημα το δηµοφιλές τραγούδι των αρχών του 20ού αιώνα «Καναρίνι µου γλυκό» της Ρόζας Εσκενάζυ είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ με το οποίο θα ανοίξει η αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, σήμερα, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Στο ντοκιμαντέρ του Ισραηλινού Ρόι Σερ, τρεις νέοι μουσικοί αφηγούνται την ιστορία της Εσκενάζυ, ο Ισραηλινός ερμηνευτής Τόμερ Κατζ, η Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια-συνθέτρια Μάρθα Λιούις, που ζει στην Αγγλία, και η Τουρκάλα τραγουδίστρια και μουσικός Μεχτάπ Ντεμίρ. Ο Σερ σε προηγούμενη επίσκεψή του στην πόλη δήλωνε στον «Α» ότι η αφορμή για την ταινία βρίσκεται πίσω στο 2004, όταν έμενε σε μια μικρή γειτονιά στην Ιερουσαλήμ: «Υπήρχε ένα μαγαζί με ρεμπέτικα που λεγόταν το ``Κόκκινο λουλούδι`` και έπαιζαν ρεμπέτικα σε εβραϊκούς στίχους. Ερωτεύτηκα τη μουσική αυτή και τότε ανακάλυψα το όνομα της Ρόζας Εσκενάζυ. Δεν ήταν συνηθισμένο να ερμηνεύονται ρεμπέτικα στα εβραϊκά, ενώ μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και η ιστορία της ζωής της».

Το Φεστιβάλ σε αριθμούς

Η σημερινή τελετή θα ξεκινήσει μ` ένα μουσικό καλωσόρισμα των θεατών με τραγούδια από την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων από τη νεοσύστατη φωνητική ομάδα «Golfo». Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες, στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», καθώς και στις «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη» του Λιμανιού και την αίθουσα του ΙΕΚ «Ακμή». Οι 149 είναι διεθνείς συμμετοχές, οι 43 είναι ελληνικές και οι 33 αφορούν τα αφιερώματα στον Ουκρανό Σεργκέι Λοζνίτσα, στην Τσέχα Χελένα Τρεστίκοβα και στην Κυριακή Μάλαμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα αφιερώµατα στα άτομα με αναπτυξιακές δυσκολίες και νοητικές δυσλειτουργίες υπό τον τίτλο «Ετσι είμαι - Ανατρέποντας τις προκαταλήψεις» -εν όψει και της διοργάνωσης των αγώνων Special Olympics 2011- αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τη φετινή χρονιά, όμως, και η τεχνολογία συμμαχεί με τη διοργάνωση. Χάρη σε ένα σύστηµα οπτικών ινών -σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και Τηλεοπτικών Συστηµάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης- το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης δε θα περιοριστεί σε προβολές μόνο για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες, που θα προβάλλονται καθηµερινά στον κινηματογράφο «Ολύµπιον», θα µεταδίδονται ταυτόχρονα σε Κέρκυρα, Ρέθυµνο, Πάτρα και Λευκωσία, ενώ το ίδιο θα γίνεται και με τις συζητήσεις και τα μάστερκλας. Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δε θα υπάρξουν χρηµατικά βραβεία, παρά µόνο τιµητικό έπαθλο. Μάλιστα, απλήρωτα παραμένουν τα βραβεία από τα Φεστιβάλ µυθοπλασίας των τριών προηγούµενων ετών.

ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

agelioforos.gr