Ειδικοί επιστήμονες του ΑΠΘ:``Αμελητέα η πιθανότητα να επηρεαστεί η Ελλάδα από τη ραδιενέργεια``

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί επιστήμονες του ΑΠΘ - Επισημαίνουν πάντως ότι η ενημέρωση από την Ιαπωνία δεν είναι διαφωτιστική...

Τα συμπεράσματα της έκτακτης σύσκεψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε  υπό τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ, ανακοινώθηκαν το απόγευμα.     Μεταξύ αυτών επισημαίνεται ότι «η πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας είναι αμελητέα» και ότι «δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε μεταβολή των επιπέδων ακτινοβολίας από τη μέρα που έγινε ο σεισμός», αλλά και ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές διαστάσεις των ζημιών στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο, όπως και ο κίνδυνος από την ραδιενεργή ακτινοβολία για τους Ιάπωνες.

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προβλήματα ψύξης και όχι μόνον πρέπει να αντιμετωπίζουν και οι δεκαπέντε αντιδραστήρες, κι όχι μόνο οι τέσσερεις που αναφέρουν οι ειδήσεις», αλλά υπογράμμισε ότι «η ειδησιογραφία από την Ιαπωνία δεν μας διαφωτίζει».

Επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστά «μέχρι αυτήν την στιγμή ποιά ραδιενεργά ισότοπα συνιστούν το ραδιενεργό νέφος» και ότι δεν μπορεί να γίνει «εκτίμηση του κινδύνου από την ραδιενέργεια των ατόμων από την εισπνοή μολυσμένου με ραδιενέργεια αέρα».

«Οι υπεύθυνοι δίνουν τις πληροφορίες αυτές που θέλουν και αυτές με το σταγονόμετρο. Ίσως θέλουν να κάνουν τους Ιάπωνες να συνηθίσουν στην ιδέα πως υπάρχει μεν κίνδυνος από την ραδιενέργεια, αλλά αυτός προς το παρόν δεν είναι μεγάλος. Όταν κάποτε τους πουν όλη την αλήθεια, τότε δεν θα ενδιαφέρει κανέναν από τους πολίτες. Και φυσικά οι συνέπειες δε θα έχουν αποφευχθεί» τόνισε ο κ. Παπαστεφάνου.

NEWSIT.GR