«Κλεφτοπόλεμος» ΟΑΣΘ - «Επιβατών Θεσσαλονίκης»

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του ΟΑΣΘ και των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», με τον οργανισμό να ζητά από την Αστυνομία να αντιμετωπίσει τις «έκνομες ενέργειες οργανωμένων ομάδων πολιτών» και τους «Επιβάτες» να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις τους.

Ο ΟΑΣΘ, με έγγραφό του προς το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι οι καταλήψεις στα λεωφορεία τείνουν να γίνουν καθημερινά γεγονότα, ενώ διαπράττονται και φθορές, αφού σφραγίζονται με αυτοκόλλητες ταινίες τα εκδοτικά μηχανήματα εισιτηρίων και τα ακυρωτικά μηχανήματα.

«Οι μεθοδευμένες συνεχείς ενέργειες των διαδηλωτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με προφανές το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, η έκταση των οποίων είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Τα παραπάνω επιδρούν δυσμενώς στην ψυχολογική κατάσταση και νηφαλιότητα των οδηγών των λεωφορείων μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χωρίς να αποκλείονται και άλλες έκνομες ενέργειες και απρόβλεπτες καταστάσεις, αν σε λεωφορείο υπό κατάληψη απ` τους διαδηλωτές παρέχουν ελεγκτικές υπηρεσίες οι αρμόδιοι ελεγκτές κομίστρου», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο του ΟΑΣΘ.

 

Ζημιά

Αναφορά γίνεται και στο οικονομικό κόστος που προκύπτει από τις καταλήψεις, τόσο από τη μείωση των εσόδων όσο και από την πρόκληση ζημιών. Ετσι, η ζημιά του ΟΑΣΘ τον Ιανουάριο καταγράφηκε σε 413.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 15.000 ευρώ από βλάβες στα μηχανήματα.

Στον... πόλεμο, παίρνουν πλέον μέρος και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που αποφάσισαν να ακινητοποιούν τα λεωφορεία όταν εισέρχονται σε αυτά οργανωμένες ομάδες που προτρέπουν τους επιβάτες να μην κόψουν εισιτήριο.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ, η ακινητοποίηση των λεωφορείων θα γίνεται για λόγους ασφαλούς οδήγησης και προστασίας των επιβατών από τυχόν κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων.

Ηδη το περασμένο Σάββατο καταγράφηκαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών, αφού οι οδηγοί με το που έβλεπαν τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» τραβούσαν χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαπληκτισμοί και εντάσεις, ενώ παρενέβη και η Αστυνομία.

Το μέλος του συντονιστικού των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δηλώνει πάντως ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και όχι μόνον κάθε Σάββατο. «Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος και θα έχει διάφορες μορφές», προαναγγέλλει.

 

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

agelioforos.gr