«Ψαλίδι» του δήμου στις επιχορηγήσεις

Δραστική μείωση στις επιχορηγήσεις που δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε ιερούς ναούς, αθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικά σωματεία αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2011. Συγκεκριμένα, ενώ το 2010 δόθηκαν για το σκοπό αυτό συνολικά 537.700 ευρώ, το 2011 το ποσό αυτό δε θα ξεπεράσει τις... 41.200 ευρώ.

Η δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου αποτυπώνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου. Από την «ανάγνωσή» του προκύπτει μείωση στις ελαστικές δαπάνες κατά 30% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά ποσά, ενώ είναι αυξημένες οι δαπάνες για τη μίσθωση μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων, καθώς και για την προμήθεια ανταλλακτικών στις υπηρεσίες Καθαριότητας (περίπου μισό εκατ. ευρώ), με στόχο προφανώς την ανακούφιση της πόλης από το νούμερο ένα πλέον πρόβλημά της, αυτό των σκουπιδιών.

Στο σκέλος των εξόδων, συνολικά 115.575.039 ευρώ θα κοστίσει το 2011 στο δήμο το προσωπικό του. Τα έξοδα παράστασης δημάρχου ανέρχονται σε 390.400 ευρώ, ενώ η αντιμισθία των αιρετών σε 385.000 ευρώ. Η αποζημίωση και τα έξοδα κίνησης των δημοτικών συμβούλων φτάνουν τις 120.000. Ποσό 303.627 ευρώ εγγράφεται στον κωδικό «αμοιβές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου» (που εμφανίζεται για πρώτη φορά με συγκεκριμένο ποσό στον προϋπολογισμό), καθώς και αντίστοιχο ποσό που αναφέρεται ως «αμοιβή ΕΛΤΑ για πληρωμές προνοιακών επιδομάτων» (αρμοδιότητα που περιήλθε στους δήμους).

Τα έσοδα

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, σύμφωνα με τη σχετική εισηγητική έκθεση, «τηρήθηκε η αρχή της μη υπερεκτίμησης των εσόδων, καθώς και της μη εγγραφής εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν». Οι δημότες φέτος θα πληρώσουν 53.570.000 ευρώ για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ για τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ, για τέλη χρήσης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, οι επιχειρηματίες θα πληρώσουν 2,4 εκατ. ευρώ.

Εσοδα, όμως, θα προκύψουν για τον κεντρικό δήμο και από την επιβολή προστίμων. Ετσι, τα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 3,36 εκατ. ευρώ (τόσο είναι περίπου και το ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι το τέλος του 2010, αν και είχαν προϋπολογιστεί περί τα 8 εκατ. ευρώ). Τα πρόστιμα για υπαίθριο εμπόριο προϋπολογίζονται ότι θα ανέλθουν φέτος στις 12.000 ευρώ. Το 2010 προϋπολογίστηκαν συνολικά 25.000 ευρώ, αλλά μέχρι το τέλος του έτους βεβαιώθηκαν μόλις 365 ευρώ! Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα κατασχεμένων προϊόντων, για το 2011 προϋπολογίζονται σε 25.000 ευρώ, ενώ το ποσό που βεβαιώθηκε το 2010 ήταν... 0 ευρώ.


Για πρώτη φορά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στον προϋπολογισμό του 2011 οι κωδικοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά. Ετσι, 1,7 εκατ. ευρώ υπολογίζει ότι θα εισπράξει ο δήμος από τον ΟΤΕ μέσω του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για θαλάμους καρτοτηλεφώνων, 1 εκατ. ευρώ θα μπει στα ταμεία του δήμου από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών (μετά και την εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας στους δήμους), ενώ 110.000 ευρώ είναι τα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης της χρήσης του πάρκινγκ του δημαρχιακού μεγάρου (κατά 20%). Επίσης, 42.000 ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα μισθώματα από τα κυλικεία του νέου δημαρχείου.

Επίσης, στην κατηγορία των ανταποδοτικών τελών (θα τα πληρώσουν οι πολίτες) είναι το τέλος φροντίδας αδέσποτων ζώων που ανέρχεται σε ένα ευρώ, καθώς και το τέλος καθαριότητας των διαφημίσεων που ανέρχεται επίσης σε ένα ευρώ. Τέλος, για πρώτη φορά εμφανίζεται στον προϋπολογισμό ποσό 5.000 ευρώ για πειθαρχικά πρόστιμα σε βάρος υπαλλήλων.

Τα σχέδια

Μια πρώτη «ανάγνωση» του προϋπολογισμού φανερώνει άλλωστε και τα σχέδια της δημοτικής αρχής. Ετσι, υπάρχουν διάφοροι κωδικοί που συνοδεύονται από μηδενικά ποσά, έχουν όμως αξία, καθώς ο δήμος σκοπεύει να τα ενεργοποιήσει. Στην κατηγορία αυτήν εντάσσονται τα έσοδα από δαπάνες ακινητοποίησης και μεταφοράς παράνομων σταθμευμένων οχημάτων (βλ. δαγκάνες), τα έσοδα από ενοικίαση ποδηλάτων, αλλά και τα έσοδα από μισθώματα αναψυκτηρίων στη Νέα Παραλία, για τα οποία ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης έχει πει ότι ενδεχομένως θα δοθούν προς διαχείριση στο ΚΕΘΕΑ, αλλά και σε κινήσεις πολιτών. Τέλος, και φέτος φαίνεται ότι δε θα γίνει η καθιερωμένη Ανθοέκθεση, αφού είναι μηδενικό το ποσό που τη συνοδεύει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

agelioforos.gr