25% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στην οδό Δωδεκανήσου, έκαναν χθες το πρωί άνεργοι και μέλη του ΠΑΜΕ. Τη διαμαρτυρία οργάνωσε η νεοσύστατη Επιτροπή Ανέργων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, του επισιτισμού και του τουρισμού, η οποία δημιουργήθηκε για να συσπειρώσει τους άνεργους σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε το 25%.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσε η νεοσύστατη Επιτροπή Ανέργων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, του επισιτισμού και του τουρισμού Τη διαμαρτυρία οργάνωσε η νεοσύστατη Επιτροπή Ανέργων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, του επισιτισμού και του τουρισμού Μέλος της Επιτροπής Ανέργων, η Γιάννα Κατσαρού είναι 33 χρόνων και πρόλαβε να γνωρίσει σχεδόν όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Είμαι διακοσμήτρια και δούλεψα στο εμπόριο ως πωλήτρια, με συμβάσεις, με τετράωρη απασχόληση και ανασφάλιστη. Για τρία χρόνια και μέχρι πέρσι απασχολήθηκα σε πρόγραμμα stage. Εκτοτε είμαι άνεργη» μας είπε και όταν τη ρωτήσαμε τι βρίσκει στις πόρτες που χτυπάει για δουλειά, μας απάντησε: «Δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσω. Οι αγγελίες είναι ελάχιστες, συνήθως ζητούν τηλεφωνήτριες, πωλητές και τηλεμάρκετινγκ, αλλά και εκεί δεν βρίσκεις δουλειά».

«Επίδομα ανεργίας δεν δικαιούμαι. Ας είναι καλά οι γονείς μου, που με συντηρούν, και ευτυχώς μένω με το θείο μου» μας εξήγησε, όταν ζητήσαμε να μάθουμε πώς τα φέρνει βόλτα.

Δίπλα της η 32χρονη Μαρία είναι τέσσερα χρόνια άνεργη. Είναι εικαστικός, αλλά βρήκε δουλειά μόνο στο εμπόριο, όπου εργάστηκε με τετράωρη και ανασφάλιστη εργασία. «Δίνω βιογραφικά για να βρω δουλειά και μου λένε: σας ευχαριστούμε, όταν δημιουργηθούν θέσεις θα σας ειδοποιήσουμε. Ομως ούτε τηλέφωνο δεν παίρνουν» λέει. Ο σύζυγός της εργάζεται, αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια.

Στους οικοδόμους η ανεργία φτάνει στο 65-70% επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Βασίλης Ρέβας, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και στους άλλους κλάδους.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και η Επιτροπή Ανέργων διεκδικεί:

* Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.

* Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

* Μείωση κατά 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

* Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

* Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.

* Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων.

* Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

* Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων.

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ

enet.gr