Δήμος Θεσσαλονίκης: 100 μέρες Μπουτάρης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

«Περάσαμε ένα τρίμηνο ανίχνευσης των πραγμάτων. Περάσαμε, ας πούμε, το δικό μας μήνα του μέλιτος. Μέχρι τώρα κάναμε την κορόιδα παντού. Την κορόιδα στις διαδικασίες, την κορόιδα στο προσωπικό, την κορόιδα σε όλα. Τώρα που αντιληφθήκαμε πώς δουλεύουν τα πράγματα, θα τ` αλλάξουμε». Ηταν 31 Μαρτίου, όταν από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου και με το δικό του μοναδικό τρόπο ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προέβη σε αυτήν την αξιολόγηση των τριών μηνών θητείας της διοίκησής του στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος χάριτος περνά σιγά σιγά για τη διοίκηση Μπουτάρη. Δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας του είναι μάλλον σφιγμένοι, όταν ερωτώνται για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. «Μα μέχρι στιγμής η διοίκηση αυτή διαπιστώνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει», σχολιάζουν πολλοί, ενώ άλλοι τονίζουν πικρόχολα ότι «στην πράξη, η διοίκηση είναι δύσκολη». Οι προσδοκίες των πολιτών παραμένουν υψηλές, ενώ, όσο κι αν ακουστεί κυνικό, πολλά θα κριθούν όταν ο δήμος αποκτήσει... χρήματα και πόρους. Κι αυτό γιατί σήμερα πολλά πράγματα τα οποία είχε υποσχεθεί η ομάδα Μπουτάρη παραμένουν εξαγγελίες. Οι καλοπροαίρετοι αποδίδουν αυτήν την καθυστέρηση στην άθλια οικονομική κατάσταση και τα άδεια ταμεία του δήμου.

Τα θετικά

1. Το «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά. Σε αντίθεση με τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πρότινος στον τομέα αυτό, σήμερα δίνεται η αίσθηση ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης ξέρουν πια τουλάχιστον πόσα χρωστάνε και προσπαθούν να οργανώσουν την οικονομική υπηρεσία. Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, που αποκάλυψε και το μπάχαλο των οικονομικών υπηρεσιών, υπάρχει η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας που κάνει λόγο για υπεξαιρεθέντα 51,4 εκατ. ευρώ! Το άλλο μεγάλο χρέος, αυτό προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα ξεκινούν να το αναζητούν...

2. Αμεση ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, στην οποία προέβη άμεσα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης. Οι πολίτες που όλους τους προηγούμενους μήνες ταλαιπωρούνταν στις δαιδαλώδεις διαδικασίες της Πολεοδομίας βρήκαν επιτέλους 50 υπαλλήλους σε ένα χώρο, οι οποίοι τους εξυπηρετούν άμεσα.

3. Δε σβήνονται κλήσεις. Οι πληροφορίες θέλουν την αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα να είναι εντελώς αρνητική στη διαγραφή προστίμων, γεγονός που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και βουλευτές και δημοσιογράφοι...

4. Κινητοποίηση εθελοντών. Δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκατοντάδες εθελοντές που δείχνουν ευαισθησία για θέματα της καθημερινότητάς τους χαμογέλασαν με την είδηση ότι μία στις έξι αντιδημαρχίες που συστάθηκαν από τον Γ. Μπουτάρη ακούει στο όνομα «Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών».

5. Μετάδοση συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου. Ηταν μια πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Από τις αρχές του έτους και σε όλες ανελλιπώς τις συνεδριάσεις η δημοτική τηλεόραση στήνει τρεις κάμερες, οι συνεδριάσεις μεταδίδονται απευθείας και σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο.

6. Η σχετικά καλή ανταπόκριση στις ημερομηνίες και τους θεσμούς του «Καλλικράτη». Πολλοί θεωρούν ότι αυτό πιστώνεται στον τεχνοκράτη Θωμά Ψαρά, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στην κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου.

7. Το «άνοιγμα» στον τουριστικό τομέα, με προσωπική υπογραφή του ίδιου του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και οι επισκέψεις του σε Ισραήλ και Κωνσταντινούπολη.

8. Η ενασχόληση με το ζήτημα των αδέσποτων, έστω κι αν τη... νύφη θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες με την καταβολή συμβολικού τέλους ενός ευρώ για να στηθεί μια υπηρεσία αρμόδια για το θέμα.

9. Το νοικοκύρεμα στη ΔΕΠΘΕ. Η προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης που είχε καταγραφεί στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης (τα οποία πληρώνουν από την τσέπη τους οι δημότες) ξεκίνησε. Αυτό αποτελεί και το θετικό στοιχείο της υπόθεσης. Στα αρνητικά όμως καταγράφεται το γεγονός πως η ανάθεση της μελέτης αναδιοργάνωσης για τη ΔΕΠΘΕ έγινε μόλις προχτές...

Τα αρνητικά

1. Το θέμα της καθαριότητας κατατάσσεται μέχρι στιγμής πρώτο στη λίστα των πιο πολυσυζητημένων θεμάτων των συνολικά δέκα συνεδριάσεων του Σώματος για το 2011. Παρά τις προσπάθειες, η εικόνα της πόλης παραμένει κακή, με τους κάδους να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, όταν αυτά (όπως έγινε πρόσφατα) δεν πνίγουν στην κυριολεξία ολόκληρες γειτονιές. Το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών παραμένει εξαιρετικά προβληματικό, έστω κι αν γι` αυτό δε φταίει η σημερινή διοίκηση, αφού παρέλαβε μια υπηρεσία με ελάχιστα απορριμματοφόρα σε κίνηση και με πολλούς υπαλλήλους σε... αργία, «χαμένους» και «ξεχασμένους» σε διάφορα γραφεία. Καθήκον όμως της νέας δημοτικής αρχής παραμένει η επίλυση του προβλήματος κι όχι η απλή καταγγελία του...

2. Δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής αποτελεσματικά η απομάκρυνση από τους δρόμους των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων. Ενώ τις πρώτες ημέρες της διοίκησης Μπουτάρη η εικόνα που παρουσίαζαν πολλοί δρόμοι ήταν εντυπωσιακή, αφού οι έλεγχοι ήταν συνεχείς, σήμερα πολλοί εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει ξαναγίνει προβληματική.

3. Προεκλογικά η παράταξη Μπουτάρη είχε κάνει «σημαία» της την απελευθέρωση πεζοδρομίων και πεζόδρομων από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Μέχρι τώρα όμως τα τραπεζάκια δεν έχουν μπει... μέσα. Η διορία των 15 ημερών που δόθηκε στους καταστηματάρχες για να μαζέψουν τις αυθαίρετες κατασκευές έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει...

4. Παράνομα σεντόνια με την πραμάτεια των μικροπωλητών: στις 18 Ιανουαρίου είχε γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων για το θέμα αυτό. Αποτέλεσμα δεν υπήρξε, όπως μαρτυρά η καθημερινή ασφυκτική παρουσία των μικροπωλητών στα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

5. Καθυστέρηση παρατηρείται στην οριστική λύση στο θέμα της ανακύκλωσης. Η καταγγελία της σύμβασης με το Σύνδεσμο ΟΤΑ έγινε νωρίς. Ωστόσο η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία επιλέχθηκε από τη διοίκηση για να αναλάβει τον τομέα αυτό, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί καν η σύμβαση.

6. Σε επίπεδο εξαγγελιών παραμένουν επίσης οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μέριμνα για τους άστεγους και τους άπορους.

7. Σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης οι προεκλογικές εξαγγελίες για δημοτικά λεωφορεία κυκλικής διαδρομής και ελεύθερα πάρκινγκ περιφερειακά, αλλά και για δημιουργία τοπικών δικτύων πρασίνου στις γειτονιές.

AGELIOFOROS.GR