Εξαρθρώθηκε σπείρα τοκογλύφων και εκβιαστών, που δρούσε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών που έδρασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε απλώσει τα... πλοκάμια της και στην Αθήνα, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος που αριθμούσε συνολικά 22 άτομα -στο σύνολό τους ελληνικής καταγωγής- φέρεται ένας 34χρονος, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν άλλα 8 άτομα, μεταξύ αυτών την 29χρονη σύζυγο του φερόμενου ως «ιθύνοντα νου» της σπείρας αλλά κι έναν δικηγόρο. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 13 ατόμων, ανάμεσά τους κι ένας άνδρας, ο οποίος κρατείται στις δικαστικές φυλακές Λάρισας, εκτίοντας ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία και εκβίαση.

Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία -τουλάχιστον- 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του και στην Αθήνα. Θύματά του ήταν ως επί το πλείστον επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι δανείζονταν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, που ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 10%.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σε περιπτώσεις που οι «δανειολήπτες» δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε βάρος τους ιδιαίτερα πιεστικές μεθόδους.

Η άκρη της νήματος στην υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αστυνομικές αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του 34χρονου, μετά από έγκλιση επιχειρηματία σε βάρος του συλληφθέντα για υπόθεση παράνομης βίας. Εκεί, οι διωκτικές αρχές βρήκαν ημερολόγιο με ονόματα επιχειρηματιών, διάφορα έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανεισμού, τα οποία, αξιοποίησαν, και έφτασαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, σε παρουσίαση της υπόθεσης, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος είναι ότι κατά το 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν ως δραστηριότητες και αποκτήματα από «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»:

Δεκατέσσερα πολυτελή οχήματα, εμπορικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ,
Έξι οικίες, ιδιαίτερα μεγάλης αντικειμενικής αξίας,
Σκάφος αναψυχής, αξίας 1.048.000 ευρώ,
Πλήθος πολύτιμων κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλης χρηματικής αξίας.
Σε παλιότερη, αλλά και τωρινή έρευνα στην οικία του «αρχηγού» του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα πιστόλι ρέπλικα,
Πλήθος τραπεζικών επιταγών,
Ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου,
Χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται.
 

Δάνεισε μισό εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Παζαρλής, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας, ο οποίος από το 1995 κι έπειτα δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, δάνεισε το ποσό των 514 χιλιάδων ευρώ σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) της Θεσσαλονίκης, με αντάλλαγμα την εκχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του. Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, πρόκειται για την ΠΑΕ Ηρακλής.

Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα χρηματικά ποσά από την παράνομη δραστηριότητά του, ο 34χρονος και η σύζυγός του αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα και κοσμήματα. Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, η εμπορική αξία ενός εκ των έξι κατοικιών που αγόρασαν, ξεπλένοντας «μαύρο χρήμα», ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά «προστασία» σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και 4 καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε περίπου 375 χιλιάδες ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

agelioforos.gr