Εως 40% χαμηλότερα ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων

Βουτιά στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, που φτάνει ακόμη και στο 40%, καταγράφηκε στην πασχαλινή αγορά της Θεσσαλονίκης.

Το 88% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την κίνηση στην αγορά τη Μεγάλη Εβδομάδα δήλωσαν απογοητευμένοι από τον τζίρο τους, υπολογίζοντας τις απώλειες σε σύγκριση με πέρσι -μια εξίσου αρνητική περίοδο- στο 20% έως και 40%.

Επιπλέον, από το 12% που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον τζίρο, μόνο το 1% (δηλαδή 2 στις 200 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας) δήλωσαν αύξηση εσόδων, ενώ το 11% ήταν ικανοποιημένοι, επειδή κινήθηκαν περίπου στα περσινά επίπεδα.

Χωρίς φως...

«Ολόκληρη η περίοδος του Πάσχα φέτος ήταν για την αγορά ``εβδομάδα των παθών`` και -το χειρότερο- δεν υπάρχει από πουθενά φως για το μέλλον, με συνέπεια να εντείνεται η ανησυχία και η ανασφάλεια. Η μεγάλη πτώση σε σύγκριση με πέρσι είναι στην πραγματικότητα δραματική, αν σκεφτούμε ότι και το 2010 ήταν μια αρνητική χρονιά», δήλωσε ο Κώστας Χαντζαρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Η διοίκηση του ΕΣΘ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν φέρει τις επιχειρήσεις στα όριά τους και γενική απαίτηση είναι η Πολιτεία να αποφασίσει και να εφαρμόσει άμεσα και δραστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Η αγορά ζητά από την Πολιτεία να αφουγκραστεί την ``κραυγή αγωνίας`` που εκπέμπει και να ληφθούν μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αγώνας ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους».

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες που συμμετείχαν στην έρευνα, η πτώση του τζίρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση (43%), καθώς και στην αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή (31%) και σε μικρότερο βαθμό σε άλλους παράγοντες, όπως το παρεμπόριο (7%), το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα στάθμευσης (5%), τις μεγάλες μονάδες λιανικής πώλησης (3%) κ.λπ.

Σε ελεύθερη πτώση

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από την ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζεται συγκριτικά με άλλες εορταστικές περιόδους μεγαλύτερη μείωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, αρνητική μεταβολή του τζίρου σε σχέση με πέρσι δηλώνει το 90% των ερωτηθέντων στην ανατολική και το 86% στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 85% διαπίστωσε μείωση του τζίρου, ενώ κατά τμήματα η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην περιοχή Ερμού - Βασ. Ηρακλείου - Δημ. Γούναρη, με το 95% των ερωτηθέντων να δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου, στην περιοχή της Εγνατίας - Ι. Δραγούμη - Βενιζέλου το ποσοστό φτάνει το 87%, ενώ σχετικά καλύτερα, με 78%, είναι η περιοχή της Τσιμισκή - Αγ. Σοφίας - Μητροπόλεως - Π. Κορομηλά.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι έμποροι διαπίστωσαν σχετικά υψηλή επισκεψιμότητα και αυξημένη κίνηση στην αγορά την περίοδο των εορτών, όμως οι καταναλωτές ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, αγοράζοντας λιγότερα και φτηνότερα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

2011-05-02

agelioforos.gr