Τι αλλάζει στο χάρτη των νοσοκομείων

Τα πάνω κάτω φέρνουν στα νοσοκομεία τα σχέδια που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Συγχωνεύονται νοσοκομεία, κάποια αλλάζουν χρήση, ενώ δημιουργούνται νέα τμήματα και υπηρεσίες που θα στελεχωθούν με το υπάρχον προσωπικό.

Στόχος, όπως ανέφερε χτες από τη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου, να αυξηθεί η πληρότητα, να σταματήσουν οι αλληλοεπικαλύψεις και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Το «στοίχημα» είναι, όπως τονίστηκε χτες στην ευρεία σύσκεψη για την αναδιάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έγινε στη Θεσσαλονίκη υπό τον υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, να καλύπτονται οι ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Η πρωταρχική επιλογή

Για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πρωταρχική επιλογή είναι να συγχωνευτούν τα νοσοκομεία πρώην Β΄ ΙΚΑ και «Αγιος Παύλος» ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νοσοκομείο 450 κλινών, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Χρήστος Ζηλίδης. Το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ το Ειδικών Παθήσεων σε Κέντρο Αίματος Βορείου Ελλάδος. Συγχωνεύονται διοικητικά τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» - «Αγιος Δημήτριος» καθώς και τα «Αγιος Παύλος»– πρώην Β΄ ΙΚΑ.

Μεταφορά οργανικών θέσεων

Παράλληλα, σε επίπεδο τμημάτων προτείνονται συγχωνεύσεις ομοειδών κλινικών, μονάδων και εργαστηρίων, μεταφορές κλινικών σε άλλα νοσοκομεία, συγκέντρωση πανεπιστημιακών κλινικών σε 3 νοσοκομεία και συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων. Επιπλέον, προβλέπεται μεταφορά οργανικών θέσεων και προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων. Τραυματιολογικό Κέντρο θα λειτουργήσει στο 424 ΓΣΝΕ, Ογκολογικό - Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο σε «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο μετατρέπεται σε γενικό, ενώ Αστικό Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει στη Σταυρούπολη, με απόσχιση των εξωτερικών ιατρείων του Ψυχιατρείου.

 Δερματολογικό

Με τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, απορροφά λειτουργίες από άλλα νοσοκομεία, τα εργαστήρια και μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, ενώ αποκτά εργαστήρια από το Ειδικών Παθήσεων (όπως το ακτινολογικό).

 Ειδικών Παθήσεων

Η μετατροπή του Ειδικών Παθήσεων σε Κέντρο Αίματος Βορείου Ελλάδος συνεπάγεται τη μεταφορά του Παθολογικού και Παιδιατρικού Τμήματος στο «Γ. Γεννηματάς» και τη μετακίνηση εργαστηρίων στο Αστικό Κέντρο Υγείας του Αφροδισίων. Τα εργαστήρια για την αιμοδοσία παραμένουν και ενισχύονται από άλλες μονάδες αιμοδοσίας, ενώ αναπτύσσεται Επιστημονικό - Συνεδριακό Κέντρο του ΕΣΥ και στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες των ΥΠΕ.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Ο αμιγώς ψυχιατρικός χαρακτήρας του καταργείται. Το Ψυχιατρικό μετατρέπεται σε γενικό νοσοκομείο, διατηρούνται ψυχιατρικά τμήματα και οι δομές αποασυλοποίησης. Δυο κλινικές του μεταφέρονται σε «Αγιο Δημήτριο» και Ιπποκράτειο, ενώ αναπτύσσονται Γηριατρικό και Νευρολογικό Τμήμα. Τα εξωτερικά ιατρεία μετατρέπονται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, όπου μεταφέρονται και οι οργανικές θέσεις και προσωπικού από το υπηρετούν. 

Β΄ ΙΚΑ - «Παναγία»

Στο πλαίσιο της συγχώνευσής του με τον «Αγιο Παύλο», το Β΄ ΙΚΑ - «Παναγία»... χάνει το Ορθοπεδικό του Τμήμα, που μεταφέρεται στο «Γ. Γεννηματάς». Παράλληλα, τα δύο χειρουργικά τμήματα συγχωνεύονται, ενώ μελλοντικά κάποια τμήματά τους θα μεταφερθούν στον «Αγιο Παύλο». Πιθανή θεωρείται, επίσης, η μετακίνηση του Ουρολογικού και της Μονάδας Λιθοτριψίας στο «Γ. Παπανικολάου». 

«Αγιος Παύλος»

Αλλες 150 κλίνες θα αποκτήσει ο «Αγιος Παύλος», μετά τη συγχώνευσή του με το πρώην Β΄ ΙΚΑ. Στο μέλλον προβλέπεται η μεταφορά των χειρουργικών, του Παθολογικού, Ενδοκρινολογικού, Νεφρολογικού Τμήματος, Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Βραχείας Ογκολογικού του Β΄ ΙΚΑ.

«Αγιος Δημήτριος»

Στο ενιαίο νοσοκομειακό συγκρότημα 500 κλινών που θα προκύψει από τη διοικητική ενοποίηση του «Αγίου Δημητρίου» με το «Γ. Γεννηματάς» θα λειτουργεί και Ψυχιατρική Κλινική, η οποία θα μεταφερθεί από το Ψυχιατρείο. Τα δύο Παθολογικά Τμήματα θα συγχωνευτούν σε ένα, η Στεφανιαία Μονάδα θα γίνει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θα αναπτυχθεί Τμήμα Αποθεραπείας

«Γ. Γεννηματάς»

Το «Γ. Γεννηματάς» γίνεται «ένα» διοικητικά με τον «Αγιο Δημήτριο». «Αποχαιρετά» την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική, που μετακινείται στο ΑΧΕΠΑ, για να ενσωματώσει την Ορθοπεδική του Β’ ΙΚΑ. Η Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική θα μεταφερθεί στο ΑΧΕΠΑ, ενώ η Πανεπιστημιακή Χειρουργική στο Τραυματιολογικό Κέντρο του 424 ΓΣΝΕ. Θα υποδεχτεί το Παιδιατρικό και Παθολογικό του Ειδικών Παθήσεων και θα αναπτυχθούν οι παιδιατρικές του ειδικότητες. Οι δύο καρδιολογικές και οι δύο στεφανιαίες μονάδες στα δύο νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.

ΑΧΕΠΑ

Νέα χειρουργεία, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο με την εγκατάσταση δεύτερου γραμμικού επιταχυντή και ογκολογικό τμήμα αποκτά το ΑΧΕΠΑ. Σ΄ αυτό ενσωματώνονται η Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική και η Πανεπιστημιακή Ουρολογική από το «Γ. Γεννηματάς», καθώς και μια Μαιευτική- Γυναικολογική από το Ιπποκράτειο. Στο εξής, θα διαθέτει και δερματολογικό ιατρείο. 

Ιπποκράτειο

Οι διάσπαρτες μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας συγχωνεύονται σε μια ενιαία ΜΕΘ, μια ενιαία Στεφανιαία Μονάδα και μια ενιαία ΜΑΦ. Επίσης, προτείνεται συγχώνευση του Ενδοκρινολογικού με το Παθολογικό, εργαστηρίων, καθώς και χειρουργικών κλινικών, εμβρυομητρικών τμημάτων. Τα κρεβάτια για την αντιμετώπιση παιδιατρικών και παιδοχειρουργικών περιστατικών μειώνονται λόγω χαμηλής πληρότητας. Θα αποκτήσει την Πνευμονολογική του «Γ. Παπανικολάου» και την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική του Ψυχιατρείου, ενώ θα μειωθούν οι παθολογικές κλίνες. Η Β΄ Παθολογική καταργείται, αναπτύσσεται Αιμοδυναμικό Τμήμα, Μονάδα Εγκεφαλικών Παθήσεων, Τμήμα Γηριατρικής, Δερματολογικό και μεταφέρονται συγχωνευμένες οι Νευρολογικές του ΑΧΕΠΑ και του «Γ. Παπανικολάου». Μελλοντικά, τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά μιας Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο ΑΧΕΠΑ και μιας στο «Γ. Παπανικολάου».

Θεαγένειο

Για το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, δεν προβλέπονται οργανικές μεταβολές αλλά ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. 

«Γ. Παπανικολάου»

«Φεύγουν» η μια Πνευμονολογική στο Ιπποκράτειο, η Πανεπιστημιακή Χειρουργική, η Νευρολογική στο Ιπποκράτειο και καταργείται ΜΑΦ της Β` Πνευμονολογικής. Επίσης, συγχωνεύονται τα Χειρουργικά Τμήματα και στο μέλλον αναμένεται να «μετακομίσουν» στο «Γ. Παπανικολάου» το Ουρολογικό Τμήμα και η Μονάδα Λιθοτριψίας από το Β’ ΙΚΑ. Στα μελλοντικά σχέδια είναι να αναπτυχθεί τομέας μητέρας – παιδιού, με τη μεταφορά μιας Μαιευτικής-Γυναικολογικής και μιας Νεογνολογικής Κλινικής από το Ιπποκράτειο, καθώς και μιας Παιδιατρικής Κλινικής.

«Παπαγεωργίου»

Ολοκληρωμένο Ογκολογικό Κέντρο, με νέα Ογκολογική Κλινική, όπου θα εφαρμόζεται η απεικονιστική μέθοδος PET και θα λειτουργεί γραμμικός επιταχυντής, προβλέπεται για το «Παπαγεωργίου«». Στόχος να αναβαθμιστεί η παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο. 

424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Ενα σύγχρονο Τραυματιολογικό Κέντρο θα «στηθεί» στο «424», όπου θα παραχωρηθούν 50-80 κρεβάτια προκειμένου να εγκατασταθούν πανεπιστημιακά χειρουργικά τμήματα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο «424» μπορεί να μεταφερθούν η Β΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική από το «Γ. Γεννηματάς» και η Πανεπιστημιακή Χειρουργική του «Γ. Παπανικολάου», αλλά και θέσεις νευροχειρουργών και ορθοπεδικών με ευθύνη του ΑΠΘ.

Συγχωνεύσεις με 4 «τραστ»

Για να για να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, προτείνονται… 4 συγκροτήματα, δηλαδή τραστ νοσοκομείων. Καθένα διαθέτει περίπου 1.200 κλίνες και ορισμένα μπορεί να αποκτήσουν ενιαία διοίκηση και οργανική υπόσταση. Αυτό θα γίνει ανάλογα με το νομικό καθεστώς λειτουργίας των διάφορων νοσοκομείων, τις προοπτικές ανάπτυξης, τις ανάγκες εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής κ.λπ. Τα προτεινόμενα συγκροτήματα είναι το «Συγκρότημα Παπαγεωργίου», αποτελούμενο από «Παπαγεωργίου»- Ψυχιατρικό- 424 ΓΣΝΕ, το «Συγκρότημα Γ. Παπανικολάου» με «Γ. Παπανικολάου», «Γ. Γεννηματάς» και «Αγ. Δημήτριο», το «Συγκρότημα ΑΧΕΠΑ» με ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο και Κέντρο Αίματος (πρώην Ειδικών Παθήσεων) και το «Συγκρότημα Ιπποκρατείου» με Ιπποκράτειο, «Αγιο Παύλο» (και πρώην Β΄ ΙΚΑ) και Νοσοκομείο Αφροδισίων (ως Αστικό Κέντρο Υγείας). Μάλιστα, σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται το «Συγκρότημα Παπαγεωργίου» να ενσωματώσει την ανάπτυξη παιδιατρικού νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου και να μετεξελιχθεί σε ένα «πάρκο υγείας».

Αναδιάρθρωση με... πανό

Τον υπουργό Υγείας υποδέχτηκαν χτες, έξω από την Αποθήκη 1 στο λιμάνι, με πανό νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι αντιδρούν στις συγχωνεύσεις. Ο κ. Λοβέρδος και μέλη της επιτροπής σοφών παρουσίασαν τις προτάσεις αλλαγών για τα νοσοκομεία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδοτικότητα, η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα κάθε νοσοκομείου. Οι προτάσεις θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας την 1η Ιουλίου.

«Αν δε συνενωθούν οι δυνάμεις των νοσοκομείων, το 2012 το 40% δε θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί», είπε ο κ. Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα νοσοκομείο δε θα κλείσει, ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και το 2012 να εξοικονομηθούν άλλα 350 εκατ. ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

agelioforos.gr                                                                                                         2011-05-06