Εκδήλωση για τους Λαμπράκη και Τσαρουχά, στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση - συζήτηση για τους δολοφονημένους βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης Ντοκουμέντων, «Από το τρίκυκλο στα τανκς».

Τις εκδηλώσεις μνήμης, που θα κορυφωθούν στις 23 Μαΐου (την επομένη της δολοφονίας του Λαμπράκη και του βαρύτατου τραυματισμού του Τσαρουχά) διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (1940-1974) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ, με την υποστήριξη του ΑΠΘ, της ΕΔΟΘ, των ΕΛΜΕ-Θ της ΕΝΙΘ, ΕΥΑΘ και του δήμου Μαραθώνα.

Την έκθεση εγκαινίασε πριν την εκδήλωση - συζήτηση, στο ισόγειο του Κέντρου Ιστορίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό ντοκουμέντων και φωτογραφιών για τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά, με αφήγηση της κόρης του Καίτης, η οποία ήταν παρούσα και στην εκδήλωση.

Στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, που ξεκίνησε από τις εκλογές της «βίας και νοθείας του ΄61», τη γενιά του «114» και «του 15% για την παιδεία» το 1962 και με τη γιγάντωση του κινήματος ύφεσης και ειρήνης αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος. Όπως τόνισε, το κλίμα οξύνθηκε επικίνδυνα λόγω της ενόχλησης των Ανακτόρων «από το επεισόδιο στο Λονδίνο, που ενόχλησε τη Φρειδερίκη», αλλά και της δυσφορίας της τότε κυβέρνησης Καραμανλή από την εντυπωσιακή άνοδο του δημοκρατικού κινήματος και την αυξημένη επιρροή της ΕΔΑ, η οποία είχε κατακτηθεί μετεμφυλιακά κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Στην δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά, ως συνέπεια του απάνθρωπου ξυλοδαρμού του, στο άντρο του Γ` Σώματος Στρατού, στις 9 του Μάη του 1969 από τα όργανα της χούντας, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος. Όπως τόνισε, «ο Γιώργης Τσαρουχάς υπήρξε ένας άγιος της αριστεράς, ένας σεμνός αγωνιστής, ένας βουλευτής, που υπηρέτησε την πατρίδα του με αφοσίωση, ένα πρότυπο πολιτικού και για τις νέες γενιές, που αναζητούν αξίες σε έναν κόσμο όπου τα υψηλά οράματα και τα ιδανικά καταρρέουν, υπό το βάρος της διαφθοράς και των σκανδάλων».

Τη δική τους προσωπική μαρτυρία, ως συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη των βασανιστών του Γιώργη Τσαρουχά κατέθεσαν οι δικηγόροι Κώστας Χορομίδης και Ιάσων Δούμπης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης. Εκ μέρους των διοργανωτών ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Χρήστος Ζαφείρης επεσήμαναν ιδιαίτερα το ρόλο του «δημοσιογραφικού τρίκυκλου» Βούλτεψη - Μπέρτσου - Ρωμαίου, του Κώστα Παπαϊωάννου και των Θεσσαλονικιών δημοσιογράφων στην εξιχνίαση της δολοφονίας Λαμπράκη και μετέπειτα εκείνης του Τσαρουχά αντίστοιχα, «χωρίς τη συμβολή των οποίων θα είχαν καταγραφεί όχι ως πολιτικά εγκλήματα όπως ήταν, αλλά ως τυχαία περιστατικά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, παλιοί συναγωνιστές των δολοφονημένων βουλευτών, κ.α.

2011-05-10

agelioforos.gr