Βόρεια Ελλάδα: Θανατηφόρες... ελλείψεις

Καταδικασμένοι να μην αντιμετωπιστούν με σύγχρονους τρόπους, αν πάθουν έμφραγμα, είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς πολλά δημόσια νοσοκομεία στερούνται κατάλληλης υποδομής. Χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο παραμένει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο, που, όταν εφημερεύει, δεν μπορεί να εφαρμόσει άμεσα θεραπεία στον εμφραγματία. Τις ίδιες ελλείψεις αντιμετωπίζουν κι άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές, όπως καταγγέλλουν οι καρδιολόγοι.

«Είναι κρίμα να χάνονται ασθενείς, εξαιτίας ελλείψεων σε υποδομές. Στα 19 νοσοκομεία της περιοχής κατέφυγαν 2.200 ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου το 2010. Από αυτούς, οι 1.670 (το 75%), νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο και το 25% σε νοσοκομεία με αντίστοιχη υποδομή. Μόνο το 5% διακομίστηκε από νοσοκομεία χωρίς αιμοδυναμικά εργαστήρια σε νοσοκομεία που διέθεταν εργαστήρια, ενώ οι περισσότεροι έφτασαν καθυστερημένα και μάλιστα το 50% τρεις ώρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ακόμη και σε νοσοκομεία όπου υπήρχε η δυνατότητα, η αγγειοπλαστική εφαρμόστηκε μόλις στο 30%-35% των ασθενών», επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), Παράσχος Γκελερής, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας για την αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα στις καρδιολογικές κλινικές. Την πρωτοβουλία, όπως τόνισε χτες ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, ανέλαβε η ΚΕΒΕ, με σκοπό να προτείνει στο υπουργείο Υγείας μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Χωρίς υποδομή

Στο Ιπποκράτειο, οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά εμφράγματος σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους των καρδιοχειρουργικών κλινικών των νοσοκομείων «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ, που διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο (όπως και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης). Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί πάντα να επιτυγχάνεται, αφού οι εμφραγματίες δεν πρέπει να μετακινούνται αν δε σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους. Αν υπήρχε αιμοδυναμικό εργαστήριο, οι γιατροί θα έβλεπαν ποια αγγεία έχουν θρόμβο ώστε να τοποθετήσουν «στεντ» στα φραγμένα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εμφραγματίες στο Ιπποκράτειο υποβάλλονται σε θρομβόλυση με αντιπηκτικά φάρμακα και παραμένουν σε ακινησία μέχρι να βελτιωθούν για να διακομιστούν σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο. «Προτείνουμε να εγκατασταθεί αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Ιπποκράτειο και να εξεταστεί η εγκατάσταση ενός ή δύο τέτοιων εργαστηρίων σε Μακεδονία και Θράκη, ανάλογα με την απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη γεωγραφική και πληθυσμιακή κατανομή», τόνισε ο κ. Γκελερής. Οπως πρόσθεσε, θα πρέπει να διατίθενται 1-2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καθημερινά μόνο για εμφραγματίες, για να μην κινδυνεύουν ασθενείς αλλά και να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα ώστε η αγγειοπλαστική να εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς στα νοσοκομεία που έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Χαμηλή θνητότητα

Η έρευνα των καρδιολόγων, που παρουσιάστηκε στο 10ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο, στις 19-21 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε και σε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα, ότι η θνητότητα των εμφραγματιών στα νοσοκομεία είναι χαμηλή, 5%, ποσοστό που θεωρείται πολύ ικανοποιητικό συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα. Ωστόσο, οι καρδιολόγοι υπενθυμίζουν ότι το έμφραγμα εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα στο 20%. Ο έντονος πόνος στο στέρνο, το κάψιμο ή το έντονο αίσθημα πίεσης και βάρους -που μπορεί να επεκτείνεται στο θώρακα και να αντανακλά σε χέρια, λαιμό και πλάτη- είναι τα τυπικά συμπτώματα που πρέπει να οδηγούν στο γιατρό. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και έντονες εφιδρώσεις. Τα άτυπα συμπτώματα είναι μόνον οι έντονες εφιδρώσεις ή μόνο ναυτία και έμετος ή απώλεια συνείδησης ή ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης ή συνδυασμός όλων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

2011-05-27

agelioforos.gr