Τίτλοι τέλους για Ψωμιάδη

Το πρωί της Δευτέρας θα αποσταλεί η απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, με την οποία ο τελευταίος τίθεται σε αργία και παύει να ασκεί τα καθήκοντά του. Η απόφαση είναι έτοιμη, όπως έτοιμος είναι και ο κ. Ψωμιάδης για τις επόμενες κινήσεις του.

Ακριβώς δυο μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τον κ. Ψωμιάδη έρχεται η απόφαση της αργίας. Ο κ. Ψωμιάδης, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομάρχης, καταδικάστηκε για μείωση προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή.

Πέρασαν δυο μήνες για να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου και, μετά την παραλαβή της από τον κ. Σώκο, ο τελευταίος, αφού τη μελέτησε, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο περιφερειάρχης πρέπει να τεθεί σε αργία. Μάλιστα, η απόφαση είναι τριών έως τεσσάρων σελίδων, στις οποίες αναπτύσσονται το σκεπτικό και οι σχετικοί νόμοι βάσει των οποίων πρέπει -κατά το γενικό γραμματέα- να τεθεί σε αργία ο κ. Ψωμιάδης. Από το πρωί της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ομως, και ο κ. Ψωμιάδης από την πλευρά του είναι έτοιμος... από καιρό για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της υπόθεσης καταδίκης του. Ο περιφερειάρχης φέρεται διατεθειμένος να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να αποκρούσει τις όποιες αποφάσεις της διοίκησης εναντίον του. «Δεν τελειώνει το θέμα στον κ. Σώκο. Οταν τελειώσουν τα δικαστήρια, τότε θα δούμε τι θα γίνει», τόνισαν πηγές της διοίκησης της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης και το νομικό επιτελείο του έχουν εξετάσει όλα τα δεδομένα και ετοιμάζονται, αμέσως μόλις τους κοινοποιηθεί η απόφαση αργίας, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της. Αγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξει και αίτηση θεραπείας προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης να εξετάσουν την υπόθεση (ορισμένοι το θεωρούν χάσιμο χρόνου).

Με την προσφυγή στο ΣτΕ, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο πρέπει εντός του Ιουνίου να αποφασίσει εάν κάνει δεκτή την προσφυγή ή όχι. Αν δεν την κάνει δεκτή (που σημαίνει ότι η προσφυγή δεν είναι βάσιμη), το επόμενο βήμα του περιφερειάρχη θα είναι η προσφυγή στον Αρειο Πάγο, όπου υπάρχει και θέμα κήρυξής του ως έκπτωτου. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή του, τότε παύει να είναι σε αργία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την τελική απόφαση του ΣτΕ και ο κ. Ψωμιάδης επιστρέφει ασκώντας κανονικά τα καθήκοντά του.

Κανένα κενό

Η παράταξη Ψωμιάδη στην περιφέρεια ήδη έχει λάβει τις αποφάσεις της και για όσο διάστημα ο ίδιος είναι σε αργία θα πάρει τη θέση του ο αδελφός του και πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος, Διονύσης Ψωμιάδης. Ακόμη κι αν αυτό διαρκέσει μέχρι τον... Αρειο Πάγο. Είναι προφανές, όπως επισήμαναν πηγές της διοίκησης, ότι και πάλι, «έστω και ατύπως, τη διοίκηση θα ασκεί ο Π. Ψωμιάδης, κάτι άλλωστε που δεν μπορεί να ελεγχθεί και τα ζητήματα θα τα επιλύουμε όλοι μαζί».

Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Ψωμιάδη επιμένει στη μη τεκμηρίωση της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τη μείωση των προστίμων στον πρατηριούχο, αλλά και στο γεγονός ότι είναι αμφισβητήσιμο εάν η ποινή που του επιβλήθηκε όταν ήταν νομάρχης τον ακολουθεί και τώρα που είναι περιφερειάρχης. Το τελευταίο άλλωστε θα το εξετάσουν το Νομικό Συμβούλιο και το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, η υπερασπιστική γραμμή του κ. Ψωμιάδη στο ΣτΕ κατά της απόφασης του κ. Σώκου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηριχτεί στο γεγονός ότι στην απόφαση του Εφετείου δεν αναφέρεται πουθενά η θέση του σε αργία (και συνεπώς δεν μπορεί να σταθεί), ενώ η ποινή που του επιβλήθηκε είναι με αναστολή. Τα υπόλοιπα επιχειρήματα θα οριστικοποιηθούν με την παραλαβή της απόφασης του κ. Σώκου και με βάση την αιτιολόγηση που έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ποινή της αργίας.

Κύκλοι προσκείμενοι στον περιφερειάρχη τόνιζαν ότι, «σε περίπτωση που ο κ. Σώκος αποφασίσει να τον θέσει σε αργία, αυτό θα έχει γίνει με... εντολή. Τα νήματα κινούνται υπογείως κι όχι από το επίσημο ΠΑΣΟΚ που έδειξε πως δε θέλει να τιμωρηθεί ο Π. Ψωμιάδης».

«Δε θα με χάσετε...»

Ο ίδιος είπε στον «Α» ότι «δε θα με χάσετε πάντως...» και επισήμανε πως «οι τίτλοι και τα αξιώματα δεν κάνουν τον άνθρωπο. Με μια υπογραφή δε διαγράφεται η παρουσία και η προσφορά μου. Εμένα με ενδιαφέρει να αφήσω ένα καλό όνομα στον κόσμο, να κάνω έργο, έστω έχοντας και όλο το σύστημα απέναντί μου». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση ουδείς επιθυμεί να πάρει θέση στην υπόθεση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

2011-06-04

agelioforos.gr