Προφυλακίστηκε το «δεξί χέρι» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου

Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας, μετά την κατάθεση του στον Γ` Ειδικό Ανακριτή, Κώστα Αλεξίου, σχετικά με την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά την κοινοποίηση της απόφασης περί της προσωρινής του κράτησης, ο κ. Λεμούσιας αποπειράθηκε να πηδήξει από το παράθυρο του ανακριτικού γραφείου, αλλά αναχαιτίστηκε από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.

Ο στενός συνεργάτης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατηγορείται για υπεξαίρεση από κοινού και κατ` εξακολούθηση, για απλή συνεργεία σε πλαστογραφία κατ` εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς επίσης και για παράβαση καθήκοντος.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστικούς κύκλους, σημαντικό ρόλο ως προς την παραπάνω εξέλιξη έπαιξε η απολογία του φερόμενου ως «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος του καταλόγισε εμπλοκή στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορός του, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση περί της προφυλάκισης του εντολέα του «δεν στοιχειοθετείται ούτε στην πραγματική βάση της σχηματισθείσας δικογραφίας, αλλά ούτε στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος», προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει εντός της νόμιμης προθεσμίας στο αρμόδιο συμβούλιο, κατά της απόφασης.

Νωρίτερα, ο Μ. Λεμούσιας, απολογούμενος στον ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι δεν είχε ποτέ σχέσεις με τον φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία, Π. Σαξώνη. Μάλιστα, ζήτησε να γίνει άνοιγμα του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστωθεί ότι δεν είχε ποτέ επαφές μαζί του.

Επιπλέον, όπως ισχυρίστηκε, ως γενικός γραμματέας του δήμου δεν είχε καμία αρμοδιότητα στα οικονομικά, ούτε τη δυνατότητα να παρέμβει σ` αυτά.

Με την απολογία του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, έκλεισε ο κύκλος των απολογιών για την υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των 25 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, κρίθηκαν ως προσωρινά κρατούμενοι ο Μ. Λεμούσιας και ο Π. Σαξώνης, ενώ οι υπόλοιποι -ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, ανώτεροι υπάλληλοι του δήμου- αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
Η ογκώδης δικογραφία θα διαβιβαστεί το επόμενο διάστημα σε εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να την εισαγάγει στο συμβούλιο Εφετών, που θα κρίνει εάν παραπεμφθεί σε δίκη.

 

Δήλωση του πρώην δημάρχου

Στην προφυλάκιση του πρώην Γενικού Γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία του κεντρικού δήμου, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

«Χωρίς τη μαρτυρία κανενός από τους 30 μάρτυρες που εξετάστηκαν και χωρίς καμία ένδειξη, με μόνη την τρίτη κατάθεση του ενόχου που την έκανε έναν ολόκληρο χρόνο μετά την σύλληψή του, προφυλακίστηκε ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, προσθέτοντας: «Ευτυχώς, γρήγορα θα αποφανθεί τελεσιδίκως η δικαιοσύνη και οι κοινοί συκοφάντες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει».

2011-06-10
agelioforos.gr