ΕΦΕΤ: Εντόπισε E- Coli σε κρέας στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ΕΦΕΤ εντόπισε στη Βόρεια Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E. coli. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν κιμά βοδινού κρέατος και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια, τα οποία παρέχει στους καταναλωτές η αλυσίδα σουπερμάρκετ LIDL.

Ωστόσο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ανακοίνωσε ότι το βακτήριο που εντοπίστηκε είναι διαφορετικό από αυτό που προκάλεσε τις επιδημίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το βοδινό κρέας στο οποίο εντοπίστηκε το βακτήριο E. Coli O157 διατίθεται σε κλειστή συσκευασία των 500 g (2 Χ 250 g), με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH», έχει αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011. Αντιστοίχως τα κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια διατίθενται σε κλειστή συσκευασία των 1000 gr, με την εμπορική επωνυμία «Marvest», από τη γερμανική επιχείρηση «Vion Convenience GmbH» και με αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων και προειδοποιεί τους καταναλωτές που τα έχουν αγοράσει να μην τα καταναλώσουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ανακοίνωσε ότι το βακτήριο E. Coli O157 που ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένο προϊόν κιμά και σε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια είναι διαφορετικό από τον ορότυπο Ο104 που προκάλεσε πρόσφατα μεγάλες επιδημίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, μια 78χρονη ασθενής στη Γαλλία που είχε προσβληθεί από το βακτήριο E.coli και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της νοτιοδυτικής πόλης Μπορντό, εξέπνευσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η γυναίκα νοσηλευόταν με το αιμολυτικό και ουραιμικό σύνδρομο που προκαλείται από το βακτήριο E.coli από τις 24 Ιουνίου.

2011-07-02

epikaira.gr