Θεσσαλονίκη: Σε κατάσταση πολιορκίας η ΔΕΘ

Τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων περιμένουν οι αστυνομικοί στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ και οι συσκέψεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαδέχονται η μία την άλλη. Ηδη υπάρχουν πέντε προγραμματισμένες πορείες, ενώ εν αναμονή των προτάσεων του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι θα αποφασίσουν την ερχόμενη εβδομάδα εάν τελικά θα παρατάξουν τα οχήματά τους στη ΔΕΘ. Σε «πονοκέφαλο» για την ΕΛΑΣ αναμένεται να εξελιχθούν οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι σε πρόσφατη συνέλευσή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο δίνοντας ραντεβού για προσυγκεντρώσεις σε τρία σημεία, ενώ δε θα υπάρξει συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο.

Στις έξι το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου στο άγαλμα του Βενιζέλου έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ στην οποία θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς και είναι συνήθως μία από τις πολυπληθέστερες πορείες. Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, έχει δώσει το ραντεβού του στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους και από εκεί μέσω κεντρικών οδών θα κινηθεί προς το χώρο της ΔΕΘ. Αντιεξουσιαστική κίνηση και αριστεριστές θα δώσουν και αυτοί το «παρών» με συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν περίπου στις 6.00 με 6.30 το απόγευμα σε Σιντριβάνι και Καμάρα. Στο μεταξύ, οι «Αγανακτισμένοι» σε συνέλευσή τους ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της ΔΕΘ και για να πετύχουν το συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις σε τρία σημεία, στη ΧΑΝΘ, στο Σύστημα Προσκόπων και στην Εγνατία, στο ύψος του Παλέ ντε Σπορ. Στόχος τους είναι τα τρία αυτά μπλοκ να περικυκλώσουν τη ΔΕΘ, κάτι που ωστόσο φαντάζει αρκετά δύσκολο, καθώς αναμένεται όλη η περιοχή γύρω από την Εκθεση να είναι αποκλεισμένη από την ΕΛΑΣ. Μάλιστα, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν απευθύνει κάλεσμα και στους φοιτητές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν «ενισχύσεις» και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως από Αθήνα, Κρήτη ακόμη και Πελοπόννησο.

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ταξί θα αποφασίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εάν τελικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ κάτι που προβληματίζει τους αστυνομικούς, καθώς μία ενδεχόμενη πορεία με οχήματα θα δημιουργήσει το απόλυτο χάος στο κέντρο της πόλης. Επίσης, την Παρασκευή, μία μέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί και η ένστολη διαμαρτυρία των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

agelioforos.gr

2011-08-31