Θεσσαλονίκη-ΔΕΘ: Να μην γίνει...πόλεμος, εύχονται όλοι

Κατεβάζουν ρολά από αύριο το μεσημέρι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, εν όψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Παρά την έκκληση πολλών για «ανοιχτή πόλη», ο κλοιός των αστυνομικών αλλά και τα επεισόδια που συνήθως σημειώνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάνουν την αγορά και τους κατοίκους του κέντρου να είναι επιφυλακτικοί.

Ο εμπορικός σύλλογος, με μια... πολεμική ανακοίνωση, συστήνει στα μέλη του να μη βγάλουν απορρίμματα ή εύφλεκτα υλικά έξω από τα καταστήματά τους, να απομακρύνουν τα ΙΧ τους από το ιστορικό κέντρο, να αφήσουν τα φώτα των μαγαζιών τους ανοιχτά και να κλείσουν τις τέντες, αλλά και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή όποιο άλλο προστατευτικό μέσο διαθέτει το κατάστημα.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να σεβαστούν τη φιλοξενία της πόλης, τους κατοίκους και την αγορά της. Την ίδια έκκληση απευθύνει και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που με ψήφισμά του καλεί όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς που θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να περιφρουρήσουν την ειρηνική διαδήλωση και να μην επιτρέψουν βιαιότητες, καθώς και πράξεις καταστροφής της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Καλεί, επίσης, «τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας που έχουν επιφορτιστεί με τα θέματα δημόσιας τάξης να επιδείξουν ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα άσκησης βίας και καταστροφών».

«Κλειστή» πόλη

Για καλλιέργεια κλίματος τρομολαγνείας, που επιτείνεται από την αστυνομοκρατία, έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που σημείωσε ότι η πόλη έχει την τιμή, όχι το φόβο, να φιλοξενεί την αντίδραση των συνδικάτων και των εργαζομένων. «Ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης της πόλης είναι να μείνουν οι κάτοικοι στο φυσικό τους χώρο», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Σε επιστολή του προς τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δε θα παραβρεθεί στα εγκαίνια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης, κάνει λόγο για μια εκδήλωση που θα έπρεπε να σηματοδοτεί μια γιορτή για την πόλη. Αντιθέτως, όμως, οι κάτοικοι «θα βιώσουν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο με κλειστούς δρόμους και αδυναμία να κινηθούν στην ίδια τους την πόλη, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για επεισόδια, η οποία εντείνεται από τις πληροφορίες για μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας».

2011-09-09

agelioforos.gr