Αθλήματα για τολμηρούς στο πάρκο της ΧΑΝΘ

Ζωή αποκτά και πάλι το εγκαταλειμμένο πάρκο της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο μοναδικός σε έκταση χώρος πρασίνου στην καρδιά της πόλης, που μέχρι σήμερα ήταν απροσπέλαστος για το ευρύ κοινό, μετατρέπεται σε ένα πάρκο εναλλακτικών αθλημάτων, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενας στίβος περιπέτειας, μία πίστα αναρρίχησης τριών πλευρών, ένα σκέιτ παρκ, ένας χώρος για πέιντμπολ και ένα μπάντζι τραμπολίνο τοποθετούνται ήδη στην ανατολική πλευρά του πάρκου και κάνουν πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις δραστηριότητες δωρεάν, εκτός του πέιντμπολ, για το οποίο η τιμή θα είναι δέκα ευρώ στις 120 μπίλιες και πέντε ευρώ και κάθε 100 επόμενες.

Το κόστος κατασκευής του πάρκου, που ανήλθε σε 90.000 ευρώ, κάλυψε εξολοκλήρου με χορηγία η Cosmote, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Η ίδια εταιρία παραχώρησε στο δήμο Θεσσαλονίκης το σπιτάκι του φύλακα, αφού το πάρκο θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά και ένα πολυόργανο παιδικής χαράς που θα τοποθετηθεί έξω από το πολιτιστικό κέντρο της πρώην αλάνας της Τούμπας. «Αυτή η εμπλοκή της Cosmote στο συγκεκριμένο έργο απεικονίζει τη διάθεση του δήμου να επιζητά και να δέχεται χορηγίες για δράσεις κοινής ωφέλειας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τέτοιου είδους χορηγίες.

«Ολο αυτό το διάστημα κάναμε σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο μοναδικός αυτός πράσινος χώρος στο κέντρο της πόλης, θέλαμε να κάνουμε κάτι για να προσελκύσουμε τους νέους, που σήμερα δεν έχουν και πολλά μέρη να πάνε στη Θεσσαλονίκη, αυτούς που κλείνονται μπροστά σε έναν υπολογιστή», επισήμανε η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, στην οποία ανήκει η ιδέα της κατασκευής του πάρκου.

Το πάρκο θα λειτουργεί με γυμναστές του δήμου, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ειδικά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά εθελοντών να υιοθετήσουν το χώρο πρασίνου, όπου μπήκε και πρόσθετος φωτισμός. Το πάρκο θα ανοίξει επισήμως τις πύλες του από τις 10 το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, ενώ στις 6 το απόγευμα θα δοθεί συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν οι Stavento, Professional Sinnerz, Μύρωνας Στρατής και «Μέλισσες».


Το πάρκο

Το σκέιτπαρκ, μήκους περίπου 28 μέτρων, έχει ήδη στηθεί στο κέντρο του πάρκου και σύντομα τοποθετείται σειρά εμποδίων, ενώ τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει το μπάντζι τραμπολίνο, αφού μπορεί όλος ο κόσμος να το δοκιμάσει χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες και ειδική προπόνηση. Ο χρήστης μπορεί να πετύχει άλμα μέχρι και επτά μέτρα, ενώ την κατασκευή, που καταλαμβάνει 100 μέτρα, μπορούν να χρησιμοποιούν τέσσερα άτομα ταυτόχρονα.

Θεαματικό μπορεί να χαρακτηριστεί και το πέιντμπολ, ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα εξτρίμ σπορ που παίζεται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι πιο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν το στίβο περιπέτειας όπου θα «πετούν» από γέφυρα σε γέφυρα, σε ύψος μέχρι 15 μέτρων, με χρήση ειδικού εξοπλισμού ασφαλείας. Παράλληλα, θα υπάρχει και πίστα αναρρίχησης τριών πλευρών με εκατοντάδες πιασίματα και ιμάντες.

2011-09-27

agelioforos.gr