Ερημώνει η αγορά της Θεσσαλονίκης

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Εικόνα ερήμωσης παρουσιάζει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2011 έκλεισε το 24% των επιχειρήσεων μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας. Ειδικά το τελευταίο οκτάμηνο, από τις 1.590 επιχειρήσεις - μέλη του ΕΕΘ που λειτουργούσαν σε αυτούς τους δρόμους σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι 380, ενώ από ένα σύνολο 1.134 ισόγειων καταστημάτων που υπάρχουν στους συγκεκριμένους δρόμους παραμένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα τα 191, δηλαδή το 17%.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2011 έκλεισε στη Βενιζέλου το 23% των καταστημάτων, στην Εγνατία το 22%, στην Αγίας Σοφίας το 22%, ενώ τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως, 10% και 11% αντίστοιχα. Εξίσου κακή είναι -σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΕΘ- η εικόνα στις περιφερειακές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι σαφές ότι η αγορά «πληρώνει» την καταναλωτική καχεξία και την ομαδική… κατάθλιψη που προκαλούν η ύφεση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που επιβάλλει η συμφωνία με την τρόικα. Πολύ περισσότερο που η ανεργία στην περιοχή είναι εξαιρετικά υψηλή, της τάξεως του 18,8%, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Αύγουστο του 2011 η Κεντρική Μακεδονία «συμμετέχει» στην ανεργία της χώρας σε ποσοστό 20,49%.

«Τα καταστήματα αυτά αναγκάστηκαν να κλείσουν από την οικονομική κρίση, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, την έλλειψη ρευστότητας, την ύφεση, το παρεμπόριο, το υψηλό λειτουργικό κόστος και την έλλειψη θεσμών στήριξης», επισήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος υπολόγισε ότι μόνον από αυτά τα λουκέτα των οκτώ τελευταίων μηνών στους πέντε ιστορικούς από εμπορική άποψη δρόμους της Θεσσαλονίκης χάθηκαν 1.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι πριν από 20 ημέρες η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων είχε τη δυνατότητα να περιγράψει το πρόβλημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ επισήμανε το πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς -όπως είπε- οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τους μικρομεσαίους και το ΕΤΕΑΝ δεν είναι λειτουργικό.

 
Περισσότερες διαγραφές

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται από τα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια οι διαγραφές, που αυξήθηκαν κατά 33% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010, είναι 869 περισσότερες από τις εγγραφές, που μειώθηκαν κατά 18%. Οπως, μάλιστα, υποστήριξε χτες ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, η ίδια πάνω κάτω εικόνα, με τις διαγραφές να είναι περισσότερες από τις εγγραφές, υπάρχει και στα 61 επιμελητήρια της χώρας.

Από τα στοιχεία του ΕΕΘ για την πενταετία 2007 - 2011 προκύπτει ότι το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών μέχρι και το 2009 παρέμενε σταθερό. Το 2010 παρουσίασε σημαντική πτώση, με τις εγγραφές πάντως να είναι περισσότερες κατά 228 από τις διαγραφές, ενώ το 2011 -μέχρι τα τέλη Αυγούστου- για πρώτη φορά οι διαγραφές ξεπέρασαν κατά 865 τις εγγραφές. Μάλιστα, ένα πρόσθετο ποιοτικό χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι από τις συνολικά 3.468 διαγραφές από τα μητρώα του ΕΕΘ στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους το πολύ μεγάλο ποσοστό των διαγραφών -οι 3.050- αφορά ατομικές επιχειρήσεις, ενώ 418 άλλες νομικές μορφές επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, στις εγγραφές είχαμε 2.172 ατομικές εταιρίες και 431 άλλες νομικές μορφές. Αυτή η σχέση είναι μία ακόμη απόδειξη ότι τη… νύφη της κρίσης και της ύφεσης την πληρώνουν πρώτοι απ` όλους και συντριπτικά οι πολύ μικροί, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.

«Εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η επιχειρηματικότητα τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθίνουσα μορφή, που οφείλεται κυρίως στα οικονομικά μέτρα, την έλλειψη ρευστότητας, την ύφεση και την αβεβαιότητα στην αγορά», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης του ΕΕΘ.

 
Γιορτές στην Αριστοτέλους

Οπως αποκάλυψε χτες ο Μιχάλης Ζορπίδης, το ΕΕΘ ανέλαβε από το δήμο Θεσσαλονίκης την εορταστική διαχείριση ολόκληρου του άξονα της Αριστοτέλους, από την Αρχαία Αγορά μέχρι την πλατεία δίπλα στη θάλασσα. Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ο κεντρικός άξονας της πόλης θα είναι στολισμένος και θα προσφέρει πολλαπλά events για τα μικρά παιδιά, ώστε ο κόσμος να κατέβει στο κέντρο κι έτσι να δουλέψει η αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, ούτε το ΕΕΘ ούτε ο δήμος θα πληρώσουν το παραμικρό, αφού έχει γίνει διαγωνισμός ώστε τη δουλειά να πάρει εταιρία που θα αναλάβει να στήσει τη γιορτή και να εισπράξει τα έσοδα από τα events, όπως για παράδειγμα τη χρήση του παγοδρομίου.

2011-09-29

agelioforos.gr