Τα βραβεία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ταινία της νεαρής Ρωσίδας, από το Ροστόφ της Μαύρης Θάλασσας, Αγγελίνας Νικόνοβα, με τίτλο "Πορτρέτο στο Λυκόφως", απονεμήθηκε, απόψε, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το βραβείο καλύτερης ταινίας "Χρυσός Αλέξανδρος".
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ, ενώ στην ίδια ταινία, εκτός από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, βραβείο απονεμήθηκε και από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.
Η ταινία μέσα από την κινηματογραφική διαδρομή μιας γυναίκας και των όσων καλείται να αντιμετωπίσει σε μια "δύσκολη" μέρα της, ασκεί σκληρή κριτική στη σύγχρονη ρωσική κοινωνία, την υποκρισία των πολιτών, την αγκύλωση του δημοσίου συστήματος και τη διαφθορά της αστυνομίας.
Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής "Αργυρός Αλέξανδρος" απονεμήθηκε στην ταινία "Ογδόντα γράμματα" του 38χρονου Τσέχου Βάτσλαβ Κάντρινκα. Η ταινία (πιθανότατα αυτοβιογραφική) ακολουθεί έναν έφηβο και τη μητέρα στο γραφειοκρατικό ταξίδι μιας μέρας στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία του 1987.
Ο "Αργυρός Αλέξανδρος" συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, ενώ η ταινία έλαβε και το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).
Τον "Χάλκινο Αλέξανδρο", τέλος, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, έλαβε η ταινία "Πορφύριο" του Βραζιλιάνου Αλεχάντρο Λάντες.
Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Αμερικανό Μαρκ Τζάκσον για την ταινία "Χωρίς" (Without) από τις ΗΠΑ, το βραβείο σεναρίου στον Βρετανό Τζον Μακίλνταφ για την ταινία "Ιδού ο αμνός", ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η ελληνίδα ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη για την ερμηνεία της στην ταινία "J.A.C.E." του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.
Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Γερμανό Βίλκε Μέρινγκ για την ερμηνεία του στην ταινία "Η φωτιά" της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελε.
Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης απονεμήθηκε εξάλλου στους Ρονίτ Ελκαμπέτς, Μάικλ Μοσόνοφ και Γιόαβ Ρότμαν, πρωταγωνιστές της ταινίας "Η πλημμύρα" του Ισραηλινού Γκι Νατίβ, με το σκεπτικό πως "χάρη στη δυνατή, παθιασμένη και συμπαγή ερμηνεία τους, αναδεικνύουν την αφήγηση και κάνουν την ταινία αληθινή και βαθιά συγκινητική" .
Η ελληνική ταινία, εξάλλου, που έλαβε βραβείο από την Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) είναι η "Πόλη των παιδιών" του Γιώργου Γκικαπέππα.
Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες αξίες" (συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 7.500 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία "Ρωμαίος Έντεκα" του Ιβάν Γκρμπόβιτς για το τμήμα "Ανοιχτοί Ορίζοντες".
Πρώτες στις επιλογές του κοινού (στην ειδική ψηφοφορία που διεξαγόταν μετά την προβολή των ταινιών) ήρθαν οι ταινίες "Η πλημμύρα" του Γκι Νατίβ (για το διεθνές τμήμα) και "Σούπερ Δημήτριος" του Γιώργου Παπαϊωάννου. Τα βραβεία συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ για κάθε ταινία.
Για το τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια" το κοινό επέλεξε την ταινία "Ο εχθρός" του Σέρβου Ντέζαν Ζέτσεβιτς, ενώ για το τμήμα "Ανοιχτοί Ορίζοντες" την ταινία "Τυραννόσαυρος" του Πάντυ Κόνσινταϊν
Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε απόψε (όσον αφορά στο διαγωνιστικό του τμήμα), ενώ ταινίες των υπολοίπων τμημάτων και των αφιερωμάτων σε δημιουργούς θα προβάλλονται κανονικά αύριο, Κυριακή, και στις έξι αίθουσες του (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού).
Η συμμετοχή του κοινού υπήρξε, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας και των πολιτών, εντυπωσιακή, καθώς η πλειονότητα των ταινιών (συνολικά προβλήθηκαν 151) προβαλλόταν καθημερινά σε κατάμεστες αίθουσες.
Από αύριο, Κυριακή, εξάλλου, ξεκινούν από τη Βέροια και συνεχίζονται ως τις 9 Δεκεμβρίου σε 24 πόλεις και νησιά της χώρας οι περιφερειακές εκδηλώσεις (προβολές ταινιών από το διαγωνιστικό τμήμα και τα αφιερώματα), φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.
Φέτος το 52ο Φεστιβάλ "ταξιδεύει" και ενημερώνει κινηματογραφικά τις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βέροια, Βόλο, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Αγ. Νικόλαο, Νεάπολη Κρήτης, Ξάνθη, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Τήνο, Χίο και Χανιά, με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κινηματογραφικών λεσχών και πολιτιστικών οργανισμών των πόλεων.

2011-11-12

agelioforos.gr