Νέα διόδια στην Εγνατία Οδό

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα ο έκτος και προτελευταίος -με βάση το σχεδιασμό- σταθμός διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας οδού. Αυτήν τη φορά διόδια αρχίζουν να λειτουργούν στη δυτική πλευρά του άξονα, στα Τύρια Θεσπρωτίας.

Ο κύκλος της λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων κατά μήκος του άξονα αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2012, οπότε και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα τεθεί σε λειτουργία ο έβδομος και τελευταίος σταθμός διοδίων στην Εγνατία οδό.

Από σήμερα, λοιπόν, κάποιος που διασχίζει όλο τον αυτοκινητόδρομο, συναντά έξι σταθμούς διοδίων. Οι πέντε έχουν ίδια τιμή και διαφοροποίηση υπάρχει μόνο στον έναν, αυτόν που βρίσκεται στα Μάλγαρα, ο οποίος είναι κοινός για τους χρήστες της Εγνατίας οδού, αλλά και του ΠΑΘΕ.

Ετσι, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο οδηγός συναντά σταθμούς διοδίων στις εξής περιοχές: Τύρια Θεσπρωτίας, Μαλακάσι Ιωαννίνων, Πολύμυλος Κοζάνης, Μάλγαρα (κοινός σταθμός με τον ΠΑΘΕ), Ανάληψη Θεσσαλονίκης και Ιασμος Κομοτηνής. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 διόδια αναμένεται να λειτουργήσουν και στο Παγγαίο του νομού Καβάλας.

Το αντίτιμο

Το αντίτιμο σε όλους τους σταθμούς, πλην των Μαλγάρων, είναι 2 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και λεωφορεία, και 7 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες.

Οι τιμές αυτές, ωστόσο, δε θα διαρκέσουν για πολύ, καθώς ήδη έχει προαναγγελθεί αύξησή τους, σε ποσοστό 20%, η οποία θα ισχύσει από τον προσεχή Απρίλιο, όπως τουλάχιστον προβλέπεται σε σχετική διυπουργική απόφαση. Ετσι, η διέλευση για τα ΙΧ θα διαμορφωθεί στα 2,40 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 1,68 ευρώ, για τα φορτηγά στα 6 ευρώ και για τις νταλίκες στα 8,40 ευρώ.

Οι τιμές στα Μάλγαρα, που υπόκεινται στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), είναι διαμορφωμένες ως εξής: μοτοσικλέτες 1,20 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,40 ευρώ, φορτηγά και λεωφορεία 5,20 ευρώ και νταλίκες 6 ευρώ.

Με ηλεκτρονικό τρόπο

Στο μεταξύ, οι σταθμοί διοδίων που σήμερα λειτουργούν ο ένας μετά τον άλλον, πρόκειται να «ξηλωθούν», όπως προγραμματίζει η «Εγνατία Οδός ΑΕ», σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Τότε υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια, με τα οποία ο χρήστης θα πληρώνει αυτομάτως, χωρίς μπάρες, ουρές, σταθμούς διοδίων και σταμάτα ξεκίνα, με βάση τον αριθμό των χιλιομέτρων που θα διανύει εντός του αυτοκινητοδρόμου. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ξεκινήσει πριν από περίπου οκτώ μήνες και ήδη έχει γίνει προεπιλογή πέντε κονσόρτσιουμ.

Οι σταθμοί εξυπηρέτησης

Εξάλλου, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, που θα λύσουν πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι χρήστες της Εγνατίας οδού, με πρώτο και κύριο την προμήθεια βενζίνης. Μέχρι σήμερα, μόνον ένας διπλός σταθμός (σε κάθε ρεύμα) λειτουργεί, στον Πλάτανο Ημαθίας.

Πάντως, υπάρχει ανάδοχος για ακόμα τρεις διπλούς σταθμούς, στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, το Σώστη Ροδόπης και το Αρδάνιο του Εβρου, όπου το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργούν τα βενζινάδικα. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την κατασκευή ενός διπλού σταθμού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, και μονών στην Καρβάλη, στον Πολύμυλο, τη Σιάτιστα, τον Ταξιάρχη και το Περιστέρι.

agelioforos.gr

2011-12-09