Κόντρα του Συνδέσμου Καθηγητών με τον πρύτανη για τις εκλογές στο ΑΠΘ

Υπέρ της εφαρμογής του νόμου για τα Πανεπιστήμια τάσσεται με κείμενο του ο Σύνδεσμος Καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και καταγγέλλει τον πρύτανη κ. Γ. Μυλόπουλο .

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ, κατηγορεί τον πρύτανη ότι " πρωτοστατώντας στις προσπάθειες να μην εφαρμοστεί ο νόμος, μετά τη γενική κατακραυγή αναδιπλώθηκε κι επιδίδεται σε συντεχνιακού-συνδικαλιστικού τύπου μεθοδεύσεις κωλυσιεργίας και καθυστέρησης στην εφαρμογή του νόμου".

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών τον καταγγέλλει ότι " με τη στάση αυτήν ευτελίζει τους θεσμούς, προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην κοινωνία και υποβιβάζει το κύρος του Πανεπιστημίου και των πανεπιστημιακών. και εναντίον των ενεργειών του πρύτανη".

Ο νέος νόμος υποστηρίζουν οι καθηγητές "δίνει στα Πανεπιστήμια την ευκαιρία για μια στροφή προς την αριστεία και την αξιοκρατία, αξίες που όχι μόνο δεν αντίκεινται στις αρχές τις δημοκρατίας, αλλά αντίθετα αποτελούν τη λυδία λίθο της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως εξάλλου και ολόκληρη η χώρα, οφείλονται σαφώς και κατά κύριο λόγο στην εκτεταμένη παρουσία ακατάλληλων ανθρώπων σε θέσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης ευθύνης. "

Πάντως, ο Σύνδεσμος Καθηγητών A.Π.Θ. τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογής του νέου νόμου, χωρίς να το θεωρεί πανάκεια για τα προβλήματα του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Ο Σύνδεσμος επικρίνει τις πρυτανικές αρχές γιατί :

1. Δεν παρέδωσαν ακόμη στην Οργανωτική Επιτροπή τους εκλογικούς καταλόγους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της τελευταίας προς αυτές και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων απάντησε, ήδη από τις 9-12-2011, στα ερωτήματα που έθεσαν σχετικά οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ.

2.Δεν δημοσιοποίησαν ακόμη τα ονόματα των υποψηφίων, παρά το από 23-12-2011 σχετικό αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπήςα.

3.Δεν δημιούργησαν ακόμη ειδική θέση στο διαδικτυακό τόπο του Α.Π.Θ., όπου οι υποψήφιοι για το Συμβούλιο θα αναρτήσουν τα βιογραφικά σημειώματά τους.

4.Δεν παρέδωσαν ακόμη στην Οργανωτική Επιτροπή τις στρογγυλές σφραγίδες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η απάντηση του πρύτανη κ. Γ. Μυλόπουλο

Σε επικοινωνία που είχε το agelioforos.gr με τον πρύτανη του ΑΠΘ, ο κ. Μυλόπουλος επέμεινε στο ανεφάρμοστο πολλών διατάξεων του σχετικού νόμου και κατηγόρησε την οργανωτική επιτροπή διεξαγωγής των εκλογών ότι αδιαφόρησε για την απόφαση της συγκλήτου και μονομερώς όρισε εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου. Ο πρύτανης του ΑΠΘ επεσήμανε το παράδοξο που προέκυψε από τη στάση της οργανωτικής επιτροπής, καθώς ανακηρύσσονται υποψήφιοι, χωρίς να υπάρχει προκήρυξη εκλογών και τέλος σημείωσε ότι η σύγκλητος βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας και το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου με το διευρυμένο προεδρείο της συνόδου των Πρυτάνεων.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μυλόπουλο στο agelioforos.gr έχει ως εξής :

«Σε κανένα πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχουν γίνει εκλογές για τα συμβούλια και αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη του ανεφάρμοστου πολλών διατάξεων του νέου νόμου. Η σύγκλητος του ΑΠΘ έχει ζητήσει από το υπουργείο την εκτόνωση της κατάστασης με το πάγωμα των εκλογικών διαδικασιών .

Η οργανωτική επιτροπή διεξαγωγής των εκλογών αδιαφορώντας για την απόφαση της συγκλήτου προχώρησε μονομερώς και χωρίς συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές που θα εξασφάλιζαν το εφικτόν του εγχειρήματος, εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου 2011 και υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι τις 14/12/2011.

Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη διότι σε τόσο ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα ήταν αδιανόητο να προετοιμαστούν εκλογές οπότε οι εκλογές αναβλήθηκαν επ ΄ αόριστον.

Δεν αναβλήθηκε όμως αντιστοίχως και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Η σύγκλητος του ΑΠΘ σε δεύτερη απόφασή της ζήτησε την αναβολή και της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Η οργανωτική επιτροπή για μια ακόμη φορά αγνόησε την απόφαση της συγκλήτου με αποτέλεσμα να συμβαίνει σήμερα το εξής παράδοξο.

Να ανακηρύσσονται από την οργανωτική επιτροπή υποψήφιοι χωρίς να υπάρχει προκήρυξη εκλογών, εφ΄ όσον αυτές έχουν αναβληθεί επ΄ αόριστον.

Είναι σαφές ότι αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί. Για το λόγο αυτό προετοιμάζεται ερώτημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αραβνιτόπουλο, ο οποίος ζήτησε , εν όψει των αδιεξόδων, να συναντήσει το διευρυμένο προεδρείο της συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα ( 9/1/ 2012) στις 11 το πρωί στο υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Ενόψει αυτής της κατάστασης υστερικές φωνές όπως αυτές του Συνδέσμου Καθηγητών είναι σαφές ότι δεν βοηθούν στην εκτόνωση της κατάστασης αλλά αντίθετα πολώνουν το κλίμα και ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Οι πρυτανικές αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σύνεση και ψυχραιμία και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Παιδείας».

agelioforos.gr

2012-01-07