Αγωνία θανάτου στην αγορά

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Η «αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», μια έκφραση που καθιερώθηκε για να περιγράψει οριακές καταστάσεις και συναισθήματα, ωχριά μπροστά στην αγωνία της αγοράς για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μια αγωνία που ελάχιστα απέχει από το να χαρακτηριστεί επιθανάτια, αφού έπειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης και δύο χρόνια σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, έμποροι και επαγγελματίες βλέπουν την κρίση να βαθαίνει. Επιπροσθέτως, δεν αντιλαμβάνονται κάποια προοπτική, αφού η συμφωνία που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις, ενώ στερείται αναπτυξιακών μέτρων.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις κινητοποιούν τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα την αγορά να καταρρέει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες των φετινών χειμερινών εκπτώσεων η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα υποχώρησε κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο η πτώση έφτασε στο 40%. Ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώνει αποφασισμένος να αντιδράσει, ώστε -τουλάχιστον- να μην πέσει αμαχητί. Ηδη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλεί για αύριο έκτακτο και διευρυμένο με τους πρόεδρους των ομοσπονδιών διοικητικό συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τους τρόπους αντίδρασης του εμπορικού κόσμου. «Οι Ελληνες έμποροι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούμε μαζί με άλλους επαγγελματίες και όλους όσοι συμβάλλουν στην παραγωγή και διανομή του πλούτου στη χώρα μας, υπερασπίζοντας με αξιοπρέπεια την ύπαρξή μας, χωρίς κηρύγματα παραβατικότητας», σημειώνει η ΕΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση. Στη Θεσσαλονίκη ανάλογη πρωτοβουλία έχει ανακοινώσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το δ.σ. του οποίου θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο με διευρυμένη σύνθεση, ώστε να εκφραστεί η αγωνία με όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Μεγαλύτερη ύφεση

«Τα μέτρα που συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα δεν επιλύουν το πρόβλημα της χώρας, αφού η αγορά θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση, η καταναλωτική δύναμη θα μειωθεί και η ανεργία θα αυξηθεί», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το μείγμα είναι εκρηκτικό και τείνει να καταστεί… καταστροφικό. «Η διάσωση της πατρίδας θα πρέπει να συνεπάγεται τη διάσωση και την προκοπή των Ελλήνων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, ο οποίος εκτιμά ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για το μέλλον του παραγωγικού ιστού της χώρας, που πρέπει να διασωθεί» και ζητά από τις τράπεζες «να στηρίξουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας».

Καταστροφικά μέτρα

Για καταστροφικά μέτρα που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι η βίαιη υποτίμηση των αμοιβών που υποχρεώνονται να υποστούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αποτελούν συνταγή ύφεσης και φτώχειας. «Για μία ακόμη φορά το σωσίβιο που μας προσφέρει η τρόικα αποδεικνύεται τρύπιο και η ελληνική οικονομία βουλιάζει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναποτελεσματικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ήδη δοκιμαζόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τη βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει, επιτέλους, οι κυβερνώντες να μεριμνήσουν και για την επιβίωση των πολιτών.

Κοινωνική εξαθλίωση

«Τα μέτρα θα επιφέρουν κοινωνική εξαθλίωση, αφανισμό της επιχειρηματικότητας και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, ο οποίος συσχετίζει την εκτίναξη της ανεργίας στο 20,9% με το «τσουνάμι» των λουκέτων που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «στο δείκτη της ανεργίας δε συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες χιλιάδες πλέον κατεστραμμένοι επιχειρηματίες».

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος εκτιμά ότι οι επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται σε μια κατεύθυνση η οποία θυσιάζει το στοιχειώδες δικαίωμα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για επιβίωση. «Ο δρόμος της νέας δανειακής σύμβασης θα είναι τραχύς και προς το παρόν η έξοδος από την ύφεση αμφίβολη», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.

2012-02-12

agelioforos.gr