Βόρεια Ελλάδα: Κραυγή αγωνίας για το λογαριασμό της θέρμανσης

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης βγάζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι την ερχόμενη χειμερινή περίοδο θα αναγκαστούν να ζουν στο... «ψυγείο».

Η τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την κατά 80% εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσής του με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, είναι δεδομένο ότι θα «εκτροχιάσει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην έχουν χρήματα για να μπορέσουν να ζεσταθούν επαρκώς.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, το Κάτω Νευροκόπι και άλλες περιοχές της Μακεδονίας μια μέση οικογένεια, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τη θέρμανσή της φέτος χρειάστηκε μέχρι και 5.000 ευρώ το χρόνο, ποσό ήδη πολύ υψηλό για τα συρρικνωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών. Μετά την αύξηση κατά περίπου 35% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα απαιτηθούν ακόμη και 6.500 - 7.000 ευρώ τη χειμερινή περίοδο για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά. Το εν λόγω ποσό είναι απλησίαστο για πολλές οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κρυώσουν ή να στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σόμπες και καλοριφέρ αρχίζουν να ανάβουν από τον Οκτώβριο και σβήνουν καλό... Μάιο.

Η εξομοίωση

Το μέτρο της εξομοίωσης κατά 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου 2012 και, όπως υποστήριξαν στον «ΑτΚ» εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, αν θα ισχύουν τότε οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, θα εκτοξευτούν στα περίπου 1,33 ευρώ/λίτρο. Οι ίδιοι τονίζουν ακόμη ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα επίπεδα τιμών του πετρελαίου θέρμανσης στα μέσα του ερχόμενου Οκτώβρη, αφού είναι πολύ ευμετάβλητη η διεθνής πολιτική και οικονομική συγκυρία. Μάλιστα, ακούγονται και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, αφού κάποιοι από τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών εκφράζουν την εκτίμηση ότι τότε οι τιμές του πετρελαίου θα είναι υψηλότερες και άλλοι ότι θα είναι χαμηλότερες.

«Σήμερα η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου είναι αυξημένη. Οπότε εκτιμώ ότι είναι πιθανότερο να πέσει η διεθνής τιμή του μέχρι τότε παρά να ανέβει», είπε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής. «Είναι περίεργη η κατάσταση και απρόβλεπτη η πορεία που θα ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα στην παγκόσμια κατάσταση, το πιθανότερο είναι να αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου», ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Δημήτρης Μακρυβέλιος.

Διάδοση φημών

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ανυπόστατες χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών τις φήμες που διέδωσαν το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί τους, σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη σεζόν θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένας νέος τύπος πετρελαίου θέρμανσης, ο οποίος θα πωλείται προς 0,80 ευρώ το λίτρο. «Οποιος το λέει αυτό για το νέου τύπου πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έχει κανένα στοιχείο, αφού δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από τα διυλιστήρια. Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε. Θετική απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανένας γι` αυτό», είπε ο κ. Κιουρτζής. «Νομίζω ότι οι φήμες είναι ανυπόστατες και ότι πρόκειται για ράδιο αρβύλα. Οι προδιαγραφές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν μπορούν τα ελληνικά διυλιστήρια να βγάλουν από μόνα τους νέου τύπου πετρέλαιο», τόνισε ο κ. Μακρυβέλιος.

Ολοι σε ένα δωμάτιο

Ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις αναγκάστηκαν να ζήσουν το φετινό χειμώνα οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ακόμη δυσκολότερες μέρες τους περιμένουν την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά περίπου 35%. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον «ΑτΚ» ο συνεργάτης στο δήμο Νευροκοπίου Δράμας, Γρηγόρης Παρασκευόπουλος, ορισμένες οικογένειες κάποιες μέρες αναγκάστηκαν να μην ανάψουν καθόλου θέρμανση για οικονομία, ενώ πολλά νοικοκυριά συνωστίζονταν μόνο σε ένα δωμάτιο, στο οποίο λειτουργούσαν θέρμανση και έκλειναν τα άλλα για να μη διοχετεύεται η ζέστη.

«Μια μέση οικογένεια χρειάζεται 5.000 ευρώ το χρόνο για να ζεσταθεί στο Κάτω Νευροκόπι, αφού ακόμη και τώρα η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες πέφτει στους -3 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, αρκετά χρήματα χρειάζονται και για να θερμανθούν οι αποθηκευτικοί χώροι, όπου φυλάσσονται οι πατάτες, για να μη χαλάσει το προϊόν. Είμαστε αναγκασμένοι στην περιοχή μας να ανάβουμε θέρμανση από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Μαΐου. Φέτος υπήρχαν οικογένειες που κρύωναν το χειμώνα και άλλες που έμεναν όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο. Ετσι, ο κόσμος αναγκάστηκε να στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης και κυρίως στα καυσόξυλα και στο πέλετ», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Εως 5.000 ευρώ το χρόνο

Περίπου 4.000 έως 5.000 ευρώ το χρόνο χρειάζεται με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μια μέση οικογένεια για να ζεσταθεί και στη Φλώρινα, σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιάννη Βοσκόπουλο. «Ο κόσμος φέτος δυσκολεύτηκε να βρει χρήματα για να ζεσταθεί, ενώ την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, όταν θα αυξηθεί κατά 1/3 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη. Τώρα έχουμε Απρίλιο και καίμε τη θέρμανση στο φουλ. Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο πετρέλαιο και πολλές φορές ακόμη και μέχρι το τέλος Μαΐου. Είναι τέτοιες οι κλιματικές συνθήκες που δεν μπορεί να κάνει κανείς οικονομία στη θέρμανση. Αναγκάζεται ο κόσμος να στραφεί μαζικά σε άλλους τρόπους θέρμανσης, όπως στα πέλετ και στα ξύλα», είπε ο δήμαρχος Φλώρινας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

2012-04-17

agelioforos.gr