"Μικρό καλάθι" για την άμεση επανεκκίνηση της "Ολυμπίας" και της "Ιονίας" Οδού κρατά ο Υφυπουργός Υποδομών - Κίνδυνος το έργο να μείνει μετέωρο για πολλά χρόνια

Επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα ταχείας επανεκκίνησης των έργων στους τέσσερις προβληματικούς οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης. Ωστόσο εκτιμά ότι η βελτίωση του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο θα επιτρέψει μέχρι τον Σεπτέμβριο τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας ως προς τον τρόπο και τον χρόνο απεμπλοκής των έργων. «Οι μεγάλοι οδικοί άξονες αποτελούν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί λύση», σημειώνει σε δήλωση του σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο.

Σε σχέση με άλλους συναδέλφους του, ο κ. Καλογιάννης ήρθε «διαβασμένος» στο υπουργείο, σημειώνει η εφημερίδα, έχοντας διατελέσει υφυπουργός Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΧΩΔΕ το 2004-2009 και τομεάρχης Δημοσίων Εργων στη Νέα Δημοκρατία το 2010-2012.

Μπορεί, λοιπόν, δικαίως να υποστηρίζει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς και οι τρεις προκάτοχοί του λειτούργησαν σχεδόν αποκλειστικά ως υπουργοί Μεταφορών παρά Υποδομών. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το καλοκαίρι του 2009 συζητούσαμε για την ανάγκη αλλαγής χάραξης και τη δημιουργία σήραγγας στην Κλόκοβα, στην Ιονία Οδό. Τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2012, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα», λέει. «Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε μικρότερα δημόσια έργα, που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με ευθύνη της Πολιτείας. Στόχος μας είναι η κατάσταση αυτή να αλλάξει».

Πρώτη στις προτεραιότητες του υπερυπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, όσον αφορά τον τομέα των δημοσίων έργων, είναι λοιπόν η επανεκκίνηση των έργων στις τέσσερις προβληματικές παραχωρήσεις (Ιονία Οδός, Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος, Ε65 και Μαλιακός - Κλειδί).

«Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο συναντήσεων με τους παραχωρησιούχους. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους συμβούλους που έχει ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ορίστηκε και ο εκπρόσωπος της Πολιτείας στις διαπραγματεύσεις (σ.σ. ο Ε. Βιδάλης του ΣΕΒ). Επίσης αποφασίστηκε να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις. Θέλω να είμαι πολύ φειδωλός στις προβλέψεις μου για τις δυνατότητες θεαματικής προόδου μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες. Κάθε σύμβαση έχει τα δικά της προβλήματα. Υπάρχουν όμως δύο βασικές εξελίξεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Κατ’ αρχήν, με τις συγχωνεύσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτιμώ ότι θα αλλάξει το κλίμα συνολικότερα για τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν τα περισσότερα από αυτά είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δηλαδή με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κατά δεύτερον, η δέσμευση του προέδρου της ΕΤΕπ την προηγούμενη εβδομάδα στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των έργων είναι η πρώτη ουσιαστική εξέλιξη που είχαμε εδώ και καιρό. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να επανεκκινήσουμε τα έργα».

Οπως εκτιμά ο κ. Καλογιάννης, τον Σεπτέμβριο η πολιτεία θα έχει καταλήξει στα βασικά σημεία της συμφωνίας-πλαισίου.

2012-08-06

thebest.gr